Artikkelit

Tuomas Reunaselle paasto käy extreme-lajista

— Kun frendini Viillon Pekka paastosi muutama vuosi sitten, päätin jo silloin, että vedän vielä saman homman itsekin. Paaston jälkeen hän hehkutti oloaan tosi hyväksi ja puhtaaksi, Tuomas muistelee.
Nyt tilaisuus tuli sopivasti Vogel-yhteistyö-kuvioiden kautta. Tuomas lupautuu koekaniiniksi ja vakuuttaa toteuttavansa mehukuurin oppikirjan mukaan A:sta Ö:hön suolihuuhteluineen kaikkineen. Hiukan hän kuitenkin huolestuu kuullessaan, että paastosta olisi selvittävä kokonaan ilman kahvia ja tupakkaa.

— Jollen ennen kuvauksia saa vetää hermosavuja, olen ihan rikki. Meneekö homma nyt kiville?
No, ei mene. Mehupaasto ei ole kaikki tai ei mitään, siinä niinkuin elämässä yleensäkin jatketaan siitä, mihin jäätiin. Kokonaisuus ratkaisee.
Hyvää ruokaa ja ruoanlaittoa rakastavalle Tuomakselle viisi päivää mehuilla voi joka tapauksessa olla melkoinen extreme-kokemus. Se ei kuitenkaan huoleta. — Tykkään rääkätä itseäni, oli sitten kyse vaikkapa treeneistä, jotka monesti vedän veren maku suussa.
Ja mitä painonhallintaan tulee, siitäkin hänellä on kokemusta ja varma mielipide.

— En halua olla läski. Olin sitä kun pääsin intistä, jossa lihoin kymmenen kiloa. Sen jälkeen päätin, etten enää ikinä ole läski.


Koulunpenkiltä kameran eteen

Tuomas Reunanen tunnettaneen parhaiten koko kansan Salkkareiden Amina, mutta paljon muutakin hän on ehtinyt 26 ikävuoteen. Tuomas Reunanen

Opettajavanhempien poikana läksyjä luettiin valvotusti 3. luokkaan. Mutta sitten koulu alkoi tökkiä. — Ei ollut mun juttuni, Tuomas kuittaa. — Taisin kärsiä lievästä ADHD:n poikasesta enkä kertakaikkiaan viihtynyt paikoillani. Ylioppilaaksi kuitenkin valmistuin, vaikka jo 15-vuotiaana rastapäänä tein ekat mainoskuvaukset mallitoimisto Azzurron leivissä.

Kun serkku ilmoitti hänet 19-vuotiaana Amin roolin koekuvauksiin, hän tuskin arvasi elävänsä Salkkari-perheessä lähes seitsemän vuotta.

— Aluksi kaikki oli yhtä huumaa ja olimme kuin yhtä perhettä, hän muistelee mutta myöntää, että jossakin vaiheessa lähes päivittäin pyörivän sarjan tekeminen alkoi käydä työstä. Syksyllä 2007 sarja siirtyi hänen osaltaan historiaan.

Näytellä hän kuitenkin haluaa; mm. uudessa Raja 1918 -elokuvassa hän näytteli sotilas Lampisen roolin. Tv:ssä hänet tapaa keväällä Hurman lisäksi mm. Tuuma-nimisessä tee-se-itse-rakentajille suunnatussa ohjelmassa, jossa hän on "se jolla on peukalo keskellä kämmentä ja joka tekee kaikki ne tyhmät kysymykset".

Opiskelukaan ei ole tulevaisuudessa poissuljettu. — Ehkä jotakin näyttelemiseen tai ohjaamiseen liittyvää, hän miettii.


Elämää riskirajoilla

Urheilu ja vauhdikas meno ovat alusta lähtien kuuluneet hänen elämäänsä.

— Olen aina elänyt riskialttiisti ja etsinyt rajojani. Skidistä asti olen pelannut jääkiekkoa ja lumilautaillut. Kuuluin myös nuorten pyöräilymaajoukkueeseen, mutta pyöräily jäi vähemmälle 18 vuotta täytettyäni.

— Pelaan edelleen jääkiekkoa vitosdivarin Pirkkolan Susissa, mutta nyt sosiaalinen puoli saunailtoineen tutussa äijäporukassa taitaa olla pelaamisen parasta antia, hän nauraa. Hän pysyy kunnossa, kun käy lisäksi useamman kerran viikossa salilla ja lenkkeilee.

Rämäpään toiset kasvot yllättävät. Tuomas on soittanut tavoitteellisesti selloa kolmevuotiaasta 19-vuotiaaksi. Ammattimuusikkoa hänestä ei kuitenkaan tullut.

— Olen itsekriittinen ja tiesin, etten suhtaudu riittävän intohimoisesti soittamiseen harjoitellakseni kahdeksan tuntia päivässä. Mutta soittamisen lahja minulla kuitenkin on.
Nyt hän kaivaa esiin vanhan, hienon sellonsa vain silloin tällöin mieltään purkaakseen. Toinen, lyömätön mielialan nostaja on perheen ehdoton lemmikki, bullterrieri Danny. ER

 

Vogel-vinkit laihduttajalle

Paino kuriin luonnonmukaisesti

Paino pysyy normaalilukemissa, kun liikkuu sopivasti ja syö täysiarvoista ruokaa. Kilojen tiputtaminen sen sijaan vaatii useimmiten ainakin alkuvaiheessa lisäpotkua.


Asiantuntijana proviisori Kaija Elo

Mikä on sopiva paino?
— BMI-painoindeksi (paino jaettuna pituuden neliöllä) antaa jonkinlaista osviittaa normaalipainosta. Mitä reilummin indeksiluku ylittää 25:n, sitä enemmän on ylipainoa.
Parasta on kuitenkin katsoa peiliin. Vaikka vaaka näyttäisikin hieman punaista, lihaksikas, terve vartalo on aina ilo silmälle.
Nykyään on alettu yhä enemmän kiinnittää huomiota nk. vyötärölihavuuteen. Tällä tarkoitetaan sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa, jonka on todettu olevan terveydelle haitallista mm. muusta rasvakudoksesta poikkeavan aineenvaihduntansa takia. Vyötärön mitta onkin hyvä, terveysnäkökohdat huomioiva tapa arvioida ylipainoa. Miehillä kriittinen mitta on nykynäkemyksen mukaan noin 90 cm, naisilla 80 cm.


Mikä on sopiva painon pudotusvauhti?
— Kokemus on osoittanut suhteellisen hitaan painonpudotuksen tuovan pysyvimmän tuloksen. Pikakuureilla laihdutetut kilot tulevat useimmiten nopeasti takaisin. Yleensä 0,5-1 kiloa viikossa pidetään sopivana tahtina. Koska pysyvä painonhallinta tarkoittaa monella uusien elämäntapojen ja ruokatottumusten omaksumista, laihduttamiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Tuntuva painonpudotus heti laihdutuksen alussa olisi kuitenkin hyvä kannustin. Sopisiko esimerkiksi mehupaasto tähän tarkoitukseen?
— Vaikka mehupaasto ei ensisijaisesti olekaan mikään laihdutuskuuri, se sopii kyllä painonpudotuksen vauhdittajaksi. Kiloja voi tippua lähtöpainosta riippuen reippaastikin, sillä mehupaastossa päivittäinen energiansaanti jää alle 400 kilokaloriin. Tavallisesti osa kiloista tulee nopeasti takaisin, koska suurin osa niistä on nestettä eikä rasvaa. Mitä kevyemmällä ravinnolla paaston jälkeen jatkaa, sitä enemmän siitä hyötyy myös laihdutusmielessä.
Hyvä peruste aloittaa painonpudotus mehupaastolla on sen ruokatottumuksia keventävä vaikutus. Raskas ruoka ei yksinkertaisesti maistu ja jo pieni annos tekee kylläiseksi.

Paljonko pitäisi kuntoilla, jotta laihtuisi?
— Riittävä liikunta ruokavalion keventämisen ja täysiarvoistamisen ohella ovat ilman muuta ne tärkeimmät asiat laihduttamisessa. Jollei ole valmis muuttamaan ruokatottumuksiaan ja haluaisi laihduttaa pelkästään kulutusta lisäämällä, sekin on tietysti mahdollista. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että viikossa tarvitaan silloin normaaliliikunnan päälle vähintään viisi tuntia hien nostattavaa kuntoilua.
Painonhallintaan ja kunnon ylläpitoon sen sijaan riittää jo puolisen tuntia päivittäistä liikuntaa, esimerkiksi rivakkaa kävelyä.

Miten laihduttamista ja painonhallintaa voi tukea ja helpottaa?
— Vilkas aineenvaihdunta helpottaa painonhallintaa. Liikunnan lisäksi aineenvaihduntaa voi tukea erilaisilla kasvivalmisteilla ja ravintolisillä. Tällaisia ovat esimerkiksi vatsan ja suolen toimintaa normalisoivat maitohappoiset juomat kuten Molkosan ja Molkosan Vitality. Suolen hyötybakteereja ruokkivan maitohapon lisäksi niistä saa myös arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita ilman ylimääräisiä kaloreja. Vitalityssä on hiukan myös suoliston toimintaa aktivoivaa liukoista kuitua.

Joskus lihomistaipumuksen taustalla voi olla laiskasti toimiva kilpirauhanen. Silloin kannattaa kokeilla merilevävalmisteita kuten Kelpasan-tabletteja. Kelp-merilevään orgaanisesti sitoutunut jodi ja muut meriveden hivenaineet aktivoivat sisäeritysrauhasten ja erityisesti kilpirauhasen toimintaa.

Sokeriaineenvaihdunnan tehostamiseen sopii inuliinia sisältävät maa-artisokkavalmisteet (Helianthus, Helix Slim). Niitä voi käyttää laihdutuksen alkuvaiheessa vauhdittamaan painonpudotusta. Helianthuksen tehosta on näyttöä kevytruokavalion tukena. Nämä ravintolisiksi luokitellut kasvivalmisteet sopivat helpottamaan painonhallintaa.

Myös CLA:ta eli konjugoituja linolihappoja sisältäviä valmisteita suositellaan laihdutuksen tueksi. CLA:ta on mm. rasvaisissa juustoissa. Näyttäsi siltä, ettei maitorasva ole kaikille pelkästään haitallista. Erään laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan (Alicja Wolk, Karolinska Institutet) rasvaisia juustoja ja muita rasvaisia maitotuotteita käyttäneet naiset lihoivat kevyttuotteita suosineita naisia vähemmän.

Laihduttaako vihreä tee?
— Vihreää teetä on suositeltu viime aikoina paitsi erinomaisena piristäjänä ja antioksidanttilähteenä, myös laidutusjuomana. Sen piristävä vaikutus tulee puriinialkaloideista, ennen muuta kofeiinista, tai kun teestä puhutaan, teiinistä. Kofeiinia siinä on kuitenkin vähemmän kuin mustassa teessä. Sen laihduttava vaikutus tulee flavonoideista, sillä ne mm. estävät rasvan kertymistä kudoksiin.

Vihreässä teessä on kasviantioksidantteja enemmän kuin mustassa teessä, vaikka siinäkin niitä on paljon. Antioksidantit tuhoavat elimistössä syntyviä haitallisia vapaita radikaaleja. Jos elimistön antioksidanttisuoja on heikko, solut alkavat rappeutua ja sairastua. Antioksidanttien uskotaan suojaavan mm. syövältä ja hidastavan vanhenemista. Merkittävimpiä teen antioksidantteja ovat katekiini-flavonoidit, jotka voivat olla antioksidantteina jopa tehokkaampia kuin C- ja E-vitamiini. Eräiden tutkijoiden mukaan vihreän teen epigallokatekiinit ovat parhaita tähän mennessä on löytyneitä luonnon antioksidantteja.

Monien erinomaisten ominaisuuksiensa ansiosta vihreää teetä on lisättty Vogelin Molkosan Vitality -juomajauheeseen. Painonhallinnan aakkosiin kuuluu runsas nesteen nauttiminen aineenvaihdunnan tehostamiseksi. Puhtaan veden lisäksi kannattaakin juoda vihreää teetä, yrttiteetä sekä vettä johon on lisätty Molkosania tai Molkosan Vitalitya. Juomakannua voi pitää vaikkapa työpöydällä, jolloin muistaa juoda päivän mittaan riittävästi. KH/ER


Painonvartijan muistilista:

  • Syö täysiarvoisesti ja kevyesti.

  • Syö hitaasti, kunnolla pureksien ja nauttien.

  • Juo runsaasti vettä, vihreää teetä, yrttiteetä ja Molkosan-vettä.

  • Mehupaasto sopii painonpudotuksen alkuun ja palauttamaan "päiväjärjestykseen"; voit myös pitää viikottaisen mehupäivän.

  • Vauhdita aineenvaihduntaa Kelpasan-tableteilla, Helianthus-uutteella ja Helix Slim -tableteilla.

  • Huolehdi suoliston hyvinvoinnista ja suolen säännöllisestä toiminnasta syömällä riittävän kuitupitoista ruokaa suolistobakteereja ruokkivia maitohappoja (prebiootteja), joita saat esim. Molkosanista ja Molkosan Vitalitysta.

  • Liiku ja kuntoile säännöllisesti, vähintään puolituntia päivässä.
Takaisin

Arkisto