Artikkelit

Eturauhasvaivoihin liikaa antibiootteja

Eturauhasvaivat aiheuttavat Yhdysvalloissa yli kaksi miljoonaa lääkärikäyntiä. Suomessakin krooninen eturauhastulehdus on yleisimpiä syitä käyntiin urologin vastaanotolla. On arvioitu, että suomalaisista miehistä noin 14 prosenttia kärsii kroonisesta eturauhastulehduksesta ja että jossain vaiheessa lähes jokaisella miehellä on eturauhastulehdukseen viittaavia oireita vähintään kerran elämässään.

American Journal of Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin antibioottien käyttöä kroonisten eturauhasvaivojen hoidossa. Tutkittavilla miehillä katsottiin olleen krooninen eturauhastulehdus, jonka syytä ei kovin hyvin tunneta. Hoitona miehistä puolet oli saanut fluorokinoloni-antibiootteja.

Niitä määrättiin yhtä usein kroonisen kuin akuutin, bakteeriperäisen eturauhastulehduksen hoitoon. Näyttää siltä, että antibiootteja määrätään kroonisiin eturauhasvaivoihin liian usein. Varsinkin uusiutuvissa, bakteerittomissa tulehduksissa kannattaisi kokeilla muunkinlaista hoitoa.


Hyötyä eturauhasen liikakasvuun käytetyistä lääkkeistä

Osa uusiutuvista tai kroonisista tulehduksista kärsivistä hyötyy eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun käytetyistä lääkkeistä (finasteridi, tamsulosiini tai alfutsosiini).

Samantyyppinen valmiste on sahapalmun siemenuutetta sisältävä kasvirohdosvalmiste, Prostaforce. Tutkimuksissa se on osoittautunut teholtaan finasteridi- ja tamsulosiinilääkkeiden veroiseksi. Niiden tavoin sahapalmu ei kuitenkaan heikennä sukupuoliviettiä.

Eturauhastulehduksiin käytetään yleisesti tulehduskipulääkkeitä. Tähän tarkoitukseen voi kokeilla myös Echinaforcea.
Kylmä on pahaksi eturauhastulehduksessa. Lämpimät istumakylvyt helpottavat oireita. Kannattaa myös pukeutua lämpimästi ja välttää esimerkiksi kylmällä alustalla istumista. ER

Takaisin

Arkisto