Artikkelit

Täysiarvoinen ravinto mahdollistaa täysipainoisen harjoittelun


Millainen merkitys urheilulla on ollut omassa elämässäsi?

— Olen kasvanut viisilapsisen perheen keskimmäisenä. Isän kilpaurheilutaustan kannustamana koko sisarusparvi innostui suunnistamaan niin kesällä kuin talvella. Oma suunnistusurani alkoi seitsenvuotiaana. Noin 12-13 -vuotiaasta 27-vuotiaaksi kilpailin aktiivisesti, aikuisten sarjassa kesäsuunnistuksen puolella.

— Sittemmin kuntoiluharrastukseni ovat monipuolistuneet. Nykyisin käyn mm. säännöllisesti ratsastamassa. Harrastan kouluratsastusta. Lisäksi pyöräilen työmatkat lähes ympäri vuoden. Viime keväänä lisäsin treeniohjelmaani lihaskuntoharjoittelun, jota teen 2-3 kertaa viikossa. Myös lenkkeily ja orastava golf-harjoittelu kuuluvat liikuntaohjelmaani.

— Liikun mielelläni luonnossa, mutta siihen ei tarjoudu nykyään niin usein mahdollisuutta kuin toivoisin. Olen mm. aina ollut innokas marjastaja.

Mikä herätti kiinnostuksesi urheilijoiden ravitsemukseen?

— Suunnistusharrastukseni aikana tutkin enemmän ravitsemusasioita, osin lääketieteen opintojen innoittamana tai pikemminkin ravitsemusopetuksen vähäisyyden johdosta.

— Halusin myös kokeilla erilaisia asioita. Havaitsin, että ravinnon laadulla, määrällä ja ajoituksella oli huomattava vaikutus niin harjoitteluun kuin harjoitteluvasteeseen. Ravinnolla on vaikutusta myös rasitusvammojen ehkäisyyn.

— Vietin vuoden 1996 vaihto-oppilaana Göteborgissa. Siirryin silloin kokeiluissani puhtaaseen vegaaniravintoon. Tämä osoittautui käänteentekeväksi ajatusmaailmassani. Göteborgin yliopiston ravitsemusasiantuntijat antoivat tyrmäävät arviot ravinnostani ja varsinkin sen suhteesta noin 550 tunnin vuosittaisiin harjoittelumääriini. Toisin kuitenkin kävi: tuloskuntoni parani ja myös painoni nousi!

— Erityisen paljon monipuolinen kasvisravinto näytti nopeuttavan palautumista. Vastoin "kirjatietoa" energiasisällöllisesti vähäisempi, mutta laadukas ja ravinteikas ruokavalioni ei kuihduttanutkaan lihasmassaa vaan jopa kasvatti sitä.

— Tuon vuoden jälkeen siirryin vähitellen opinnoissa eteenpäin. Urheilu väistyi muiden asioiden tieltä, kunnes kolmisen vuotta sitten monien sattumien kautta aloitin yhteistyön SUL:n kanssa.

Mistä yhteistyössäsi Suomen Urheiluliiton kanssa on kysymys?

— Noin kahden vuoden ajan olemme yhteistyössä Kuopion yliopiston Kansanterveyden tutkimuslaitoksen ravitsemusasiantuntijoiden kanssa koonneet tietoa yli 80 nuoren yleisurheilijan ravintokäyttäytymisestä. Nuoret pitävät ruokapäiväkirjaa neljän päivän ajan. Heidän ruokatottumuksiaan peilataan kunkin yksilöllisiin tarpeisiin. Tulosten perusteella ehdotan sitten mielestäni tarpeellisia muutoksia.

— Tavoitteenani on kartoittaa urheilijoiden terveydellisiä taustoja selvittämällä heidän ravitsemustottumuksiaan ja mahdollisia rasitusvammojaan. Näin voimme varmistaa täysipainoisen harjoittelun sekä menestyksen kilpailukaudella. Työ on hyvin pitkäjänteistä ja tulokset näkyvät parhaimmillaan vuoden kuluessa mutta usein huomattavasti myöhemmin. Onhan kyse kehittymässä olevista urheilijoista.

Olet ollut mukana mm. loistavasti menestyneiden soutajanaistemme taustajoukoissa ravitsemusasiantuntijana. Miten tämä yhteistyö sai alkunsa?

— Olin muutama vuosi sitten luennoimassa ravinnosta. Soutuvalmentaja Veikko Sinisalo sattui istumaan kuulijoiden joukossa ja tuli kysymään, lähtisinkö mukaan valmennusprojektiin. Näin alkoi yhteistyömme. Tavallaan tätä kautta myös Vogel tuli mukaan tukijoukkoihin. Vogelin tuotteet olivat minulle entuudestaan tuttuja ja siellä on mielestäni useita tuotteita, jotka sopivat mainiosti urheilijoille.

— Vogelin tuotteista Molkosan ja Molkosan Vitality ovat ehdottomia suosikkejani! Käytän itsekin lähes päivittäin Vitalitya. Lisäksi käytän ja suosittelen lihashuoltoon Atrogel-arnikkigeeliä. Soutajanaisille räätälöimme myös Biotta-mehuista yksilöllisiä, aineenvaihdunnallisesti sopivia koktaileja hyvällä menestyksellä.

— Vogelin ajatukset luonnonmukaisesta terveydenhoidosta ovat minulle tuttuja jo lähes parinkymmenen vuoden takaa. Alfred Vogelin Luonto, paras lääkitsijä oli itse asiassa ensimmäinen omilla rahoillani ostamani terveyskirja.

Luomu ja ruoan puhtaus ovat yhä useammalle ennen muuta eettisiä valintoja. Onko niillä mielestäsi myös laadullista merkitystä?

— Useissa tutkimuksissa on viime aikoina osoitettu, että luomuviljeltyjen tuotteiden ravintoainepitoisuudet erityisesti antioksidatiivisten "fytokemikaalien" osalta ovat korkeammat kuin tehoviljellyissä tuotteissa. Myös maaperän on osoitettu olevan pitkäaikaisesti ravinteikkaampaa.

— Amerikkalaisten tekemä kymmenen vuoden vertailututkimus tomaateilla osoitti eroksi lähes 100 % hyödyllisten flavonoidien, kemferolin ja kversetiinin osalta, luomun eduksi!

Mitä asioita kuntoaan hoitavan tai kohottavan "taviksen" kannattaisi ottaa huomioon ravitsemuksessaan?

— Hyvä monipuolinen kasvisvoittoinen ruokavalio on kaiken perusta. Myös kuntoilijan suorituskyvyn, vammojen ennaltaehkäisyn ja asioiden sujuvuuden kannalta säännölliset ruokailuajat ovat tärkeitä. Nälkäisenä ei koskaan pitäisi lähteä liikkumaan!

Kuntoilijalle riittää pääsääntöisesti vesi liikunnan aikana, mutta jos ruokailusta tai välipalasta on kulunut yli kaksi tai kolme tuntia ja lenkki kestää yli tunnin, voi käyttää esimerkiksi hunajajuomaa.

Miten voisi nopeuttaa palautumista rankan treenin jälkeen?

— Kannattaa pitää huolta siitä, että energiavarastot ovat valmiiksi täynnä ennen harjoittelua. Nesteytys treenin aikana, tarvittaessa energiapitoisena, on tärkeää. Ravintoa pitäisi saada mahdollisimman nopeasti harjoittelun jälkeen. Ideaali olisi syödä heti esimerkiksi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, ja sitten ruokailu tunnin kuluttua.

Miten suhtaudut erilaisiin urheiluravinteisiin? Entä urheilujuomiin?

— Valtaosasta ravinteista ei ole juurikaan pätevää tutkittua näyttöä olemassa, erityisesti imeytyvyys on avoin kysymys. Toisaalta, kuten nuorten urheilijoiden terveysprojekti on osoittanut, perusasiat on ensiksi saatava kuntoon. Sen jälkeen useimmiten ei edes tarvita kovinkaan monia lisiä. On kyllä olemassa hyviä kapseli- ja jauhemuotoisia puhtaita luonnontuotteita, jotka sisältävät kuivattuja kasviksia ja hedelmiä. Ne ovat näkemykseni mukaan hyödyksi myös urheilijoille. Valtaosaa kaupallisista urheilujuomista ei tarvita eikä erityisesti niiden sisältämiä piristeitä ja lisäaineita.

Oma kuntoliikuntavinkkisi?

— Liiku kuntosi mukaisesti ja hyödynnä tarvittaessa ammattilaisia (fysioterapeutti, kunto-ohjaaja, lääkäri) alku- ja seurantavaiheissa. Malta liikkua viikottain myös matalilla sykealueilla ja muista ravinnon ajoitus sekä lihashuolto. Äläkä unohda liikunnan iloa! ER

Takaisin

Arkisto