Artikkelit

Vuodenaikamasennukseen lääkkeeksi valoa, vitamiineja ja happea

Loppusyksystä iskevällä ja monilla pitkälle keskitalveen jatkuvalla alakulolla on monta nimeä. Puhutaan syys-, talvi- tai kaamosmasennuksesta ja vuodenaikamasennuksesta. Kaikki arkielämään kuuluvat vastoinkäymiset voivat silloin tuntua lähes ylitsepääsemättömiltä.

Vuodenaikamasennus (SAD) on vakavasti otettava mielialahäiriö eikä suinkaan pelkkää kuvittelua. Sitä esiintyy 5-10 prosentilla suomalaisista.

Naiset kärsivät siitä miehiä yleisemmin. Alttius näyttäisi pahenevan ikää myöten. Masennustaipumus on perinnöllinen; reagoimme eri tavoin esimerkiksi stressiin ja normaaliin elämään kuuluviin ikäviinkin asioihin.


Makeaa ilottomuuteen?

Moni helpottaa ärtynyttä, ilotonta oloa syömällä makeaa tai muita nopeasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja. Ne edistävät serotoniini- hormonin tuotantoa. Tämä puolestaan vähentää hermosolujen aktiivisuutta. Olo tuntuu hetken hyvältä ja myös unensaanti helpottuu. Nopeat hiilihydraatit eivät kuitenkaan ole terveydelle eduksi ja ne lihottavat, mikä harmittaa ja masentaa entisestään.

Moni vuodenaikamasentunut valittaa epämääräisiä kipuja, päänsärkyä ja kolotuksia. Seksikään ei oikein kiinnosta, ja oikeastaan haluaisi vain nukkua. Suhteet puolisoon kokevat kovia eikä sosiaalinen elämä muutenkaan kukoista. Kaikki tämä on omiaan lisäämään ahdistuneisuutta ja ärtyneisyyttä.


Piristystä oikeasta ruokavaliosta ja vitamiineista

Nopeat hiilihydraatit kyllä piristävät hetkellisesti nostaessaan verensokerin, mutta tuovat mukanaan monia terveyshaittoja kuten alkoholikin.

Jos olet potentiaalinen vuodenaikamasentuja, siivoa ruokavaliostasi nopeat hiilihydraatit - kaikki sokerit ja valkoiset jauhotuotteet - mahdollisimman tarkkaan. Tilalle runsaasti kuitupitoisia vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, hapanmaitotuotteita sekä laadukkaita rasvoja ja proteiineja. Pidä myös kiinni säännöllisistä ruokailuajoista ja välipaloista, jottei verensokeri laske liikaa aterioiden välillä.

Kahvi ja tee ovat tehokkaita piristäjiä, kun niitä nautitaan kohtuullisesti. Ota päiväohjelmaasi myös Molkosan Vitality. Sen vihreä tee piristää. Siinä on myös vatsan hyvää oloa edistäviä maitohappoja ja vesiliukoista kuitua. Kun vatsa voi hyvin, mielikin on valoisampi.

Joidenkin vitamiinien puutos oireilee väsymyksenä. Kannattaa huolehtia etenkin B-ryhmän vitamiinien riittävästä saannista. Pimeään vuodenaikaan myös D-vitaminilisät ovet meillä tarpeen.


Kirkasvaloa ankeisiin aamuihin

Auringonvaloa jäljittelevä kirkasvalo on todettu hyväksi avuksi mm. luonnollisen vuorokausirytmin säilyttämisessä. Kirkasvalo vaikuttaa silmien kautta aivoihin ja helpottaa mm. aamuheräämistä.

Heräämisvalot (nk. wake-up-lights) ovat olleet viime talvien myyntimenestys. Tämä kertoo joko niiden tehosta tai ainakin ihmisten epätoivosta pimeiden talviaamujen kurimuksessa.

Olisi joka tapauksessa tärkeää pitää kiinni normaalista vuorokausirytmistä. Väsymys kun ei tässä taudissa nukkumalla vähene.

Monella on suorastaa pakonomainen tarve aurinkolomaan keskellä talvea. Viikonkin tankkaus auringonvaloa uudistaa voimavaroja ja auttaa taittamaan talven selän.


Happea ja hauskaa seuraa

Elimistön tehokas hapettaminen nostaa tunnetusti mielialaa. Säännöllinen, reipastahtinen ulkoilu on erinomainen lääke myös vuodenaikamasennukseen.

Kun vielä lenkille lähdetään hauskassa seurassa, teho tuplaantuu. Ahdistavat ajatukset hellittävät ja elämä tuntuu valoisammalta, pimeydestä huolimatta. ER

 

Vogelin Hyperiforce Nova helpottaa myös masennuksen toissijaisia oireita

Vogelin mäkikuismavalmistetta, Hyperiforce Novaa, on jo aiemmin (1997) testattu Sveitsissä kliinisesti, jolloin sen todettiin toimivan sekä lievän että keskivaikean masennuksen hoidossa. Täydentävässä uudessa tutkimuksessa valmisteen osoitettiin olevan hyvin siedetty ja tehokas masennuksen yhteydessä ilmeneviin muihin oireisiin.

Unihäiriöt, uupumus, sydäntuntemukset ja ruoansulatusvaivat ovat tyypillisiä masennuksen ohella ilmeneviä tuntemuksia. Ne koetaan samalla tavalla elämänlaatua alentaviksi kuin itse masennuskin.


Masennuksen ja tuskaisuuden tunteet puolittuivat

Kliinisessä tutkimuksessa, johon osallistui 200 masennuspotilasta kuuden viikon ajan, Hyperiforce Novan havaittiin puolittavan masennuksen, tuskaisuuden ja hermostuneisuuden tunteet.

Samanaikaisesti valmiste vähensi muita oireita merkitsevästi: ruoansulatusvaivoja 54 %, sydänperäisiä oireita 58 %, unihäiriöitä 51%, uupumusta 57 % ja päänsärkyä 65 %.

Koetta valvoneet lääkärit sekä tutkimukseen osallistuneet potilaat arvioivat Hyperiforce Novan tehon ja siedettävyyden joko erittäin hyväksi tai hyväksi.


Pitkän kehitystyön tulos

Vogelin mäkikuismavalmisteen kehittäminen kesti toistakymmentä vuotta.

Luonnonvarainen mäkikuisma on uhanalainen yrtti. Asetetut vaatimukset täyttävän mäkikuisman viljely osoittautui erittäin haastavaksi. Lukemattomien viljelykokeiden jälkeen Bioforcen, A. Vogelin kasvivalmisteita valmistavan lääketehtaan, onnistui löytää viljelyyn sopiva lajike, jonka tehoainepitoisuudet täyttivät kaikki vaatimukset. Valmistukseen käytetään vain kasvin latvakukintoja, joissa vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat hyvin suuret.

Hyperiforce Novan annostuksen voi aloittaa esimerkiksi kolmella tabletilla päivässä. Annosta voi vähentää kahteen tai jopa yhteen tablettiin päivässä oireiden helpottueessa.
Vogelin Hyperiforce Nova on kasvirohdosvalmiste, jota saa apteekista ilman reseptiä. Pakkausselosteeseen kannattaa tutustua huolella ennen tuotteen käytön aloitusta, mikäli käyttää jotakin muuta lääkitystä samanaikaisesti.

 

Tutkimusviitteet:

Hyperiforce tablets for the treatment of mild to moderate depression; Lenoir, Degenring, Saller; GanzheitsMedicin 1997.

Proof of efficacy for symptoms of depression as well as concomitant vegetative symptoms, 2006 -2007

Takaisin

Arkisto