Artikkelit

Elätkö nyt? Marcon tiimi elvyttää työyhteisöjen kehoa, mieltä ja sosiaalisia taitoja.

Kevään kuluessa Marcon tiimi käynnistää työyhteisöille suunnatun Elä nyt! -hyvinvointikampanjan, jossa myös Vogel on mukana.

— Tämän kevään kiinnostava uutuus on yhteistyö lääkäri Veli-Pekka Valkosen kanssa. Hän on erikoistunut ravitsemukseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Veli-Pekka, Ritva ja minä olemme kolmen hengen tiimi, jonka tehtävänä on saada työporukka elvyttämään kehonsa ja mielensä virtaukset - sujuvaa kommunikointia unohtamatta.

— Olemme huomanneet, että mitä kireämmäksi työelämä on muuttunut, sitä tärkeämmäksi tekijäksi on työntekijän kokonaiskuntoisuus noussut. Ravinto ja fyysinen terveys ovat ratkaisevassa asemassa tuloskuntoa kehitettäessä. Siksi olemmekin erityisen onnellisia saatuamme mukaan Veli-Pekan, jolla ravitsemuspuolen faktat ovat hallussaan.


Kokonaisvaltaista elvytystä

Marco kertoo jo muutaman vuoden ajan kehitelleensä sopivaa, kokonaisvaltaista hyvinvoinnin konseptia työyhteisöille.

— Satuin kerran olemaan samassa tilaisuudessa, jossa Veli-Pekka luennoi. Ajattelin heti, että hän sopisi erinomaisesti tiimiimme.

— Halusimme mukaan myös yrityksiä, joilla on tarjota kaikille sopivia, hyvinvointia tukevia käytännön ratkaisuja. Ravinto- ja itsehoitopuolelta Vogel tuntui luontevalta ja arvostetulta kumppanilta.

— Toinen yhteistyöyrityksemme on suomalaisten, yksilöllisesti räätälöityjen laatuvuoteiden valmistaja Unikulma Oy. Univajehan on nykyään suuri terveysongelma. Unikulman perustajalle Vesa Tuomiselle on kertynyt vuosien varrella valtaisa määrä tietoa kaikesta, mikä liittyy hyvään uneen ja unihygieniaan.
Marcon mukaan uutta on myös netissä tehtävä kysely, jolla mm. kartoitetaan asiakasyrityksessä työskentelevien ravinto- ja liikuntatottumuksia. — Näin osaamme painottaa juuri niitä asioita, jotka näyttäisivät olevan kyseisellä työpaikalla suurimman remontin tarpeessa.

— Koko elämää ei ole tarkoitus — eikä tietenkään edes mahdollista — panna uusiksi. Haluamme vain nostaa esiin ja harjoitella asioita, jotka jokainen voi helposti liittää omaan arkeensa.

Tulosten kannalta oleellista on elämänasenne. — Asenne vaikuttaa ratkaisevasti kaikkiin valintoihimme. Esimerkiksi jo se, millaista ruokaa valitsemme, on asennekysymys. Muita kokonaishyvinvointimme kannalta keskeisiä asioita ovat fyysinen terveys ja siihen liittyen liikunta, ravinto ja lepo. Yksi tärkeimpiä hyvinvoinnin edellytyksiä on onnellisuus.


Elämä ja onni

Hyvää, elämänmakuista elämää ei ole ilman onnellisuutta. — Eikä onnellisuus ole tässä mitään naminamihömppää! Nykyään asian tiimoilta on paljon laadukasta tutkimusta. Se osoittaa, että onnellisuus on paljolti kiinni omista valinnoistamme. Perimällä on tosin tässäkin asiassa suuri merkitys, sillä sen osuus on noin 50%.

Onnellisuuden puutteesta ei sen sijaan voi syyttää ankeaa lapsuutta tai kurjia oloja, sillä ulkoisten tekijöiden merkitys arvioidaan ainoastaan kymmeneksi prosentiksi.

— Peräti 40 prosenttia kyvystämme tuntea itsemme onnellisiksi liittyy asioihin, jotka ovat valittavissamme. Näitä ovat juuri asenteet sekä fyysiseen aktiviteettiin ja ravintoon liittyvät tekijät.


Synnynnäistä optimismia, positiivista asennetta

Marco itse on olemukseltaan aurinkoinen ja myönteinen. Hänellä näyttää olevan ilmiömäinen kyky kaivaa esiin ikävästäkin tilanteesta myönteinen näkökulma — taito joka on arvokas esimerkiksi suuria tunteita nostattavissa suorissa TV-lähetyksissä. Opittua vaiko perittyä?

— Minulla on synnynnäistä optimismia ja uskoa omiin kykyihini, jota vielä kotona on tuettu. Loput on sitten kiinni asenteesta.

— Juontajana en lähde mukaan ohjelmiin, joissa valmiiksi kirjoitetut repliikit luetaan suoraan teleprompteri-kameraan katsoen. Suorassa lähetyksessä improvisointi voi tietysti synnyttää joskus sammakoitakin, mutta jos haluaa minut, on sitten otettava sammakotkin.


Hallittu kaaos ei stressaa

Marco kiittää omaa, vuosien varrella erittäin toimivaksi muotoutunutta työtiimiään siitä, ettei välillä hektiseksi yltyvä arki muutu stressaavaksi.

— Saan keskittyä siihen, minkä parhaiten osaan. Assistenttini Meikku Ilander pitää aikataulut kasassa ja kertoo minulle, mikä on mahdollista, mikä ei.

— Erilaisissa työtehtävissä ja epäsäännöllisissä aikatauluissa on hyvätkin puolensa. Välillä on älytön kiire, välillä taas rauhallisempaa. Vaihtelu sopii temperamentilleni. Ja kun opetan tanssia kolmena iltana viikossa, ei tarvitse erikseen lähteä punttisalilta peruskuntoa hakemaan.


Ruisleivällä töihin

Aamiainen on Marcolle jaksamisen kannalta tarkka juttu.

— Aloitan aamuni juomalla litran vettä. Se herättelee elimistön mukavasti ja ehtii imeytyä ennen varsinaista aamiaista, kun välillä käyn suihkussa.

— Aamiaiseeni kuuluu omena, jonka pesen Fairy-vedellä, jollen ole onnistunut saamaan luomuomenia. Aamiaisleipäsuosikkini on Uotilan ruisleipä, jota syön pari palaa esimerkiksi muutaman juustosiivun ja tomaatin kanssa. Opin syömään leipäni ilman levitteitä jo lapsena, ja jos nyt rasvaa käyttäisin, vähän voita sitten.

Puurokin maistuisi, jos joku sen keittäisi. Marcon huushollissa kun ei mikropuuroja tehdä.

— Juon aamulla Gefilus-mehua, porkkana-ananas on suosikkini. Toisin kuin monet, tykkään porkkanamehusta. Esimerkiksi Biottan porkkanamehu on minusta todella hyvää.

— Otan lisäksi aamuisin Udo´s Oil -öljysekoitetta (terveyskaupoista). Siitä saa välttämättömiä rasvahappoja oikeissa suhteissa.
Aamiainen on Marcolle tärkeä jo epäsäännöllisten työaikojen takia. Varsinkin päivällinen jää tanssituntien jälkeen pakostakin iltamyöhään. ER

Takaisin

Arkisto