Artikkelit

Prostaforce sopii myös naisten rakko- ja limakalvoärsytykseen

Proviisori Kaija Heikkilä Vogelilta toteaa, etteivät naisten hyvät kokemukset Prostaforcen käytöstä mitenkään yllätä.
— Sahapalmussa on eturauhasen liikakasvua hillitsevien ominaisuuksien lisäksi myös mm. tulehdusta ja turvotusta estävää vaikutusta. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös sen tehosta inkontinenssiin eli virtsan pidätysvaikeuksiin.


"Saan nyt nukkua yöni rauhassa"

Merja Heiskanen (55) Lappeenrannasta kertoo saaneensa Prostaforcesta avun yöt rikkonaisiksi tehneeseen rakko-ongelmaansa. - Meillä on nykyään mieheni kanssa yhteinen Prostaforce-purkki. Alunperin juuri mieheni innosti minua kokeilemaan kapseleita saatuaan niistä avun eturauhasvaivoihinsa.

Mervi Sirkiä (vas.) ja Auli Kuparinen Terveyskauppa Baldrianista ovat suositelleet sahapalmua myös naispuolisille asiakkailleen. Terveystieto-ketjuun kuuluva Baldrian on toiminut Hyvinkäällä vuodesta 1980. Osoite: Hämeenkatu 13-17.

Merja kertoo kärsineensä uusiutuvista virtsatietulehduksista täytettyään 50 vuotta. Tulehduksista jäi riesaksi ärtynyt rakko, joka saattoi juoksettaa vessassa 4-5 kertaa yössä.

— Suututti, kun jo ennen nukahtamista joutui useamman kerran käymään vessassa. Rakko herätteli vielä yönkin aikana useamman kerran. Aamulla sitten väsytti.

Rakon treenaamisestakaan ei ollut apua, sillä itsepintainen ärsytys piti hereillä ja pakotti lopulta aina jalkeille.

Kahviakaan hän ei uskaltanut juoda enää iltäpäivällä neljän jälkeen.

— Ei siksi, että kahvi olisi muuten valvottanut, mutta huomasin sen lisäävän entisestään rakonärsytystä.

Kävin toki myös tarkistuttamassa, ettei tihentyneessä virtsaamistarpeessa ollut kyse piilevästä virtsatietulehduksesta.

Merja kerto ottaneensa Prostaforcea suositellun annoksen eli yhden kapselin päivässä.

— Jo parin, kolmen viikon jälkeen yöjuoksu väheni selvästi ja loppui viimein kokonaan. Kumma kyllä voin nykyään juoda kahviakin illalla ilman, että se mitenkään haittaisi yöunta.

Mitään muutakaan syytä hän ei keksi Prostaforcen lisäksi tilanteen normalisoitumiseen.

— Sama juttu miehellä: kun hän lopetti vähäksi aikaa kapselien käytön, yöjuoksu alkoi uudelleen.


"Prostaforcea kannattaa suositella myös naisille"

Mervi Sirkiä Terveyskauppa Baldrianista Hyvinkäältä innostui kokeilemaan sahapalmua luettuaan professori Sinikka Piipon kirjan, jossa oli kiinnostava artikkeli siitä.

— Mietin, että vaikuttavien aineidensa puolestahan sahapalmun hedelmäuute saattaisi hyvinkin sopia myös menopaussioireiden lievitykseen. Asia kiinnosti minua sen verran, että päätin testata Prostaforcea. Kysyin kuitenkin ensin sopivaa annostusta Vogelilta proviisori Heikkilältä, joka suositteli kokeilemaan annostukseksi yhtä kapselia joka toinen päivä.

— Ja tosiaan, tehosihan se! Limakalvo-ärsytys helpotti muutaman viikon kuluessa käytön aloittamisesta, eikä vessassa tarvinnut enää työpäivän aikana juosta kuten ennen. En ole kärsinyt vuosikymmeniin virtsatietulehduksista, joten limakalvo-ongelmat liittyivät selvästi vaihdevuosien mukanaan tuomiin hormonaalisiin muutoksiin.

— Prostaforcen vaikutus limakalvojen kuntoon oli selvästi tehokkaampi kuin esimerkiksi soijavalmisteilla, jotka puolestaan tehosivat hyvin hikoilupuuskiin. Koska olin niistä päässyt eroon jo aikaisemmin, en osaa arvioida Prostaforcen vaikutusta kohdaltani tähän ongelmaan.

Sen sijaan sahapalmulla näyttäisi olevan mielialaa tasapainottavaa vaikutusta.

— Huomasin jonkin ajan kuluttua, että hetkinen - oloni tuntuu jotenkin erilaiselta! Vaihdevuosien myötä tullut kireys tuntui olevan poissa.

Useammalla Baldrianin asiakkaalla on ollut samansuuntaisia kokemuksia Prostaforcesta. Yksi heistä on hyvinkääläinen Vuokko Åkerman (45).

— Sain jämäkkyyttä kaikkeen tekemiseeni ikään kuin kaupanpäällisenä, kun aloitin Prostaforcen käytön. Minulla syynä kokeiluun eivät olleet vaihdevuosioireet vaan inkontinenssi. Virtsankarkailu loppui lähes välittömästi aloitettuani kuurin, hän kuvailee kokemuksiaan.

Mervi Sirkiä kertoo myös eräästä yli 80-vuotiaasta rouvasta, joka valitti öisin vessassa juoksettavaa rakkoa.

— Suosittelin hänelle Prostaforcea, mikä osoittautui hyväksi neuvoksi. Rouva kertoi onnellisena saavansa nukkua nykyään seitsemän tunnin yöunet ja tuntevansa olonsa sen ansiosta paljon virkeämmäksi.

Mervi Sirkiä toivoo, että tulevaisuudessa saataisiin nimenomaan naisille suunnattu sahapalmuvalmiste.
— Harva nainen ainakaan spontaanisti tulee tarttuneeksi purkkiin, jonka etiketti viittaa eturauhaseen. Tuote kuitenkin näyttäisi omien kokemustemme perusteella toimivan mainiosti myös naisilla ja varsinkin vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. ER

 

Sahapalmu - hyvä teho, vähäiset haitat

Sahapalmun hedelmäuute tehoaa tutkimusten mukaan lieviin eturauhasvaivoihin yhtä hyvin kuin kemialliset lääkkeet ilman niille tyypillisiä sivuvaikutuksia.

Sahapalmun (Serenoa repens) hedelmäuutetta suositetaan lievittämään eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamia vaivoja. Niiden syntymisen taustalla ovat usein hormonaaliset muutokset.

Sahapalmun hedelmäuutteesta on eristetty useita tehoaineita. Mikään näistä aineista ei yksin saa aikaan tehovaikutusta, vaan se on useampien aineiden vaikutusten summa. Tämä on tyypillistä yleensäkin kasvivalmisteille.

Tutkimustulosten mukaan sahapalmun hedelmäuute
  • hidastaa eturauhasen liikakasvua
  • hillitsee dihydrotestosteronin liikatuotantoa eturauhasessa
  • poistaa nesteitä
  • normalisoi virtsaamistarvetta ja
  • torjuu tulehdusta.
Sen sijaan se ei pienennä jo suurentunutta eturauhasta.

Sahapalmun eturauhasen liikakasvua estävä vaikutus saadaan pääosin aikaan estämällä 5-alfa-reduktaasi-entsyymin ja 5-alfa-dihydrotestosteronin eli DHT:n sitoutuminen reseptoreihin. Seurauksena on liiallisen DHT:n muodostumisen sekä myös rauhasepiteelin liikakasvun väheneminen.

Sahapalmun tulehduksia estävä teho perustuu tulehdusvälittäjäaineiden määrien alentamiseen kudoksessa. Tämä saadaan aikaan mm. estämällä 5-lipo- ja 5-syklo -oksigenaasi sekä estämällä prostaglandiinisynteesi.

Sahapalmu vaikuttaa myös turvotusta alentavasti. Se laskee virtsaputkea kiristävän eturauhaskudoksen turvotusta. Tämän vaikutuksen mekanismi on epäspesifinen.


Lukuisia samansuuntaisia tutkimustuloksia

Sahapalmun hedelmäuutteesta on lukuisia tutkimuksia. Osa niistä on avoimia monikeskisiä, mutta sillä on tehty myös satunnaistettuja kaksoissokkokokeita. Niihin on osallistunut yhteensä useita tuhansia potilaita.

Kaikissa tutkimuksissa on käytetty samaa annostusta, 320 mg sahapalmun hedelmäuutetta, ja kaikissa tulos on ollut samansuuntainen: sahapalmu helpottaa oireita, muttei pienennä jo suurentunutta eturauhasta.
Toisaalta sen käyttöön ei liity synteettisille 5-alfa-reduktaasin estäjille tyypillisiä sivuvaikutuksia kuten verenpaineen nousua tai häiriöitä seksuaalisessa halussa ja kyvyssä. Myös toiseen yleisesti käytettyyn lääketyyppiin, nk. alfa-salpaajiin, voi liittyä sivuoireina huimausta ja päänsärkyä. KH/ER

 

Tutkimusviitteitä:

Comparison of phytotherapy (Permixon) with finasteride in the treatment of beningn prostate hyperplasia. A randomized international study of 1098 patients. Carraro J et al. The Prostate 1996; 29: 231-40.

Serenoa repens for bening prostatic hyperplasia. Wilt T, Ishani A, Mac Donald R. (Cochrane Review) In: The Cochrane Library; 1. Oxford Update Software 2003.

Takaisin

Arkisto