Artikkelit

Atrogelia liikkuvan perheen kotiapteekkiin


Nyrjähtäneen nilkan kuntoutuminen nopeutui

"Olen useamman kerran pallopeleissä nyrjäyttänyt toisen nilkkani. Niinpä se ei nykyään oikein kestä kovempaa rasitusta ja pienikin vinksahdus saa sen turpoamaan ja kipeytymään. Taas kerran nilkka punoitti ja aristi oikein kunnolla.

Olen käyttänyt Vogelin Atrogeliä jo jonkin aikaa päätetyössä kipeytyviin niskalihaksiini. Kun tuubi oli käden ulottuvilla, pälkähti päähäni sivellä geeliä illalla myös kipeään nilkkaani.

Turvotus tuntui aamulla selvästi vähentyneen. Niinpä päätin kokeilla geeliä pidempään. Yleensä nilkan kuntoutuminen kestää viikkoja ja jopa yli kuukaudenkin, mutta nyt se vertyi lenkkikuntoon jo reilussa viikossa!

Mukava juttu, että kotiapteekista löytyy rohtoa useampaan vaivaan. Atrogel on tähänkin asti kuulunut sen perusvarustukseen, mutta jatkossa kokeilen sitä lihas- ja nivelvaivojen lisäksi myös revähtymiin ja turvotukseen." Elina 38 v.


Vipinää kylmiin varpaisiin

"Olin muutama vuosi sitten vaivaisenluun leikkauksessa, joka onnistuikin kaikin puolin hyvin. Sittemmin olen huomannut, että olen saanut uuden, sinänsä pienen mutta välillä harmillisen vaivan: leikatun jalan varpaat tuntuvat illalla ikävän kylmiltä.

Aikaisemmin en ymmärtänyt ihmisiä, jotka nukkuivat villasukat jalassa. Nyt olen itsekin liittynyt samaan porukkaan. Paitsi viime aikoina, kun keksin lainata vaimoni reumageeliä ja kokeilla sitä kylmiin varpaisiini.

Ihme juttu, mutta paleleminen ja kylmän tunne on paljon vähäisempää aina, kun muistan illalla vetäistä geeliä kylmään käpälään. Ja yleensä muistan, sillä kylmät varpaat valvottavat ikävästi. Mikähän siinä Atrogelissa lämmittää varpaitani?" Urho 55 v.


Proviisori Kaija Elo:

— Varpaat lämpiävät, kun arnikin tehoaineet vaikuttavat mm. verisuonia laajentavasti. Veri pääsee kiertämään kunnolla ja lämmittää varpaat. Parasta olisi käyttää Atrogelia heti leikkauksen jälkeen kun haava on umpeutunut, jotta verenkierto ja imunestekierto tehostuisivat. Näin paraneminen nopeutuu ja jälktuntemukset jäävät vähäisemmiksi.

— Nyrjähdysturvotuksessa Atrogelin käyttö nopeuttaa sisäisen verenpurkauman hajoamista ja kudoksen tervehtymistä. Kun Atrogelia käytetään ensivaiheessa eli välittömästi vaurion tapahduttua, sen seskviterpeenilaktoneihin kuuluvat tehoaineet estävät kortisonin tapaan NF-kappa B -nimistä välittäjäainetta käynnistämästä tulehdusta. Näin tulehduksen aiheuttamaa kudoksen kipeytymistä ja turvotusta ei pääse edes syntymään.

— Toisessa vaiheessa Atrogel toimii estämällä tulehdusvälittäjäaineita (interleukiinia ja TNF-alfaa). Näin loukkaantumisen alkuvaiheessa, tulehduksen jo käynnistyttyä, se hillitsee sen etenemistä ja samalla myös tulehduksen aiheuttamaa kipua ja turvotusta.

— Atrogelia kannattaa siis laittaa mahdollisimman pian loukkaantumisen jälkeen ja jatkaa sen käyttöä, kunnes loukkaantunut kohta tervehtyy. Myöhemminkin aloitettu käyttö nopeuttaa paranemista.


Testattu nivelvaivoihin

Atrogel on alunperin tarkoitettu lievittämään nivelkipuja, sillä nivelreuman ja kroonisen polyartriitin lääkehoito perustuu nimenomaan tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden estämiseen tai salpaamiseen. Atrogelin tehoa on testattu mm. polven nivelrikkoon ja sormien moninivelrikkoon.

79 lievästä tai keskivaikeasta polven nivelrikosta kärsivää potilasta käytti Atrogelia kuuden viikon ajan. 40 % potilaista havaitsi kivun lieventyneen jo ensimmäisen käyttöviikon aikana ja 68 % kahden ensimmäisen viikon aikana. Vaikutus ilmeni keskimäärin 5,9 päivän kuluttua käytön aloittamisesta. Geeli ei aiheuttanut sivuvaikutuksia ja oli erittäin hyvin siedetty. Mykerökukkaisiin (Compositae) kuuluvaa arnikkia sisältävää geeliä ei kuitenkaan suositella henkilöille, jotka ovat allergisia mykerökukkaisille.
Toinen testi oli kliininen, satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Siinä Atrogelia verrattiin viisiprosenttiseen ibuprofeenigeeliin. Testiin osallistui 204 sormien nivelrikkoa sairastavaa henkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Ryhmien vertailu osoitti Atrogelin olevan yhtä tehokas kuin ibuprofeenigeeli. ER/KE

 

(kuvateksti)
Vogelin Atrogel-arnikkigeeli valmistetaan luomuviljellyn vuoristoarnikin (Arnica montana) kukinnoista. Yhteen tuubiin käytetään 20 kukintoa! Luonnonvarainen, rohtokasvina arvostettu vuoristoarnikki on kerätty miltei sukupuuttoon. Vogelin onnistui kehittää pitkäjänteisen tutkimustyön tuloksena viljelyyn sopiva ja rohto-ominaisuuksiltaan tehokas lajike.

Takaisin

Arkisto