Artikkelit

Mehupaasto helpottaa omaksumaan terveemmät elämäntavat

Vogelin mehupaaston ruoka- ja elämäntapoja terveellistävästä vaikutuksesta on myös tutkimusnäyttöä. Asiaa on selvittänyt Suomessa terveystieteiden tohtori Helena Frankberg-Lakkala, jonka väitös ”Terveyttä ja hyvää oloa paastolla” hyväksyttiin Tampereen yliopistossa 1996. Tutkimuksessa korostui ohjatun mehupaaston merkitys terveyskasvattajana.

Mehupaaston aikana suositellaan nautintoaineista (kahvista, alkoholista ja tupakasta) pidättäytymistä. Moni onkin onnistunut jättämään tupakan ja vähentämään kahvinjuontia paaston avulla. Lisäksi paastoajaa innostetaan ulkoilemaan ja liikkumaan säännöllisesti omat voimat ja liikuntatottumukset huomioon ottaen.

Jo viiden päivän paasto sekä tuntuu että tehoaa. Kutistunut mahalaukku helpottaa annoskoon pienentämistä eikä raskas, rasvainen ruoka maistu mehukuurin jälkeen.


Lopetus vaikeinta

Monet paastokurssit vetänyt fysioterapeutti, Vogel-neuvoja Tuula Lauttamus kehottaa kypsyttelemään jonkin aikaa paastolle ryhtymistä ja miettimään omia tavoitteita.

— Kannattaa kuunnella omaa kehoaan: kaipaanko kevennystä, puhdistautumista vaiko lisäpuhtia? Onko elämäntavoissani ja ruokatottumuksissani parantamisen varaa?

Paastolle ei pitäisi heittäytyä suin päin. - Totuttelupäivistä johtuen aikaa olisi hyvä varata lähes kuukausi. Perusteelliseen paastoon kuuluu aloituksen suunnittelu, paastoon laskeutuminen, itse paastopäivät, paaston lopetus ja muutamien päivien tai viikonkin pituinen suoliston herättely. Valmis paastopaketti yksityiskohtaisine ohjeineen helpottaa suunnittelua aja toteutusta.

Vaikeinta paastossa ei ole kiinteästä ruoasta pidättäytyminen, vaan nimenomaan normaaliin ruokaan siirtyminen. Lopetukseen kannattaa Tuulan kokemusten mukaan kiinnittää erityistä huomiota.

— On inhimillistä palkita itseään kunnon ruokajuhlalla kaiken kieltäytymisen jälkeen. Paastossa lepoon käynyt ruoansulatuselimistö pitäisi kuitenkin malttaa herätellä varovaisesti. Jos palataan liian nopeasti kiinteään, enemmän sulatustyötä vaativaan ruokaan, saa helposti vatsaongelmia. Ja mikä harmillisinta, ruokavalion kevennys voi jäädä pelkäksi haaveeksi!


Suurin hyötyjä: suolistobakteerit

Tuula Lauttamuksen mukaan ruokatottumusten keventämisen ohella paaston suurimpia terveyshyötyjä on suoliston hyvinvoinnin lisääntyminen.

— Kiinteästä ruoasta pidättäytyminen, ja paastopäivien aikana tehtävät suolihuuhtelut tehostavat suolen tyhjenemistä ja puhdistumista. Näin suoliston hyötybakteerit saavat tilaisuuden uudistua ja kasvaa. Prosessia tukevat myös hyötybakteereja ruokkivat maitohappoiset paastojuomat. Paastolla saavutettua kevyttä, hyvää oloa kannattaa jatkaa pitämällä silloin tällöin mehupäivä.
Mehupaasto sopii useimmille terveille aikuisille. - Paastoaja tuntee kyllä itse, milloin paasto ei sovi. Silloin on parempi kokeilla jotakin muuta olon kevennykseksi, esimerkiksi täysjyväriisipaastoa. Siinä saa syödä itsensä kylläiseksi, mutta suolisto saa runsaasti puhdistavaa, tervehdyttävää kuitua. ER

 

Vinkki:

Jos haluat eroon tupakasta, juo Mustaseljamehua. Ota myös Avena sativa -kauranversotippoja. Ne rauhoittavat ja helpottavat vierotusoireita.
Käytä molempia tarpeen mukaan paaston jälkeenkin!

Puhdistava riisikuuri sopii myös aktiiviliikkujalle

Susanna toimistossa— Vaikka kuinka yrittää elää terveellisesti, välillä kroppaa täytyy herätellä ja puhdistaa. Riisikuuri toimii siinä erinomaisesti, kertoo lappeenrantalainen Susanna Tujula, 35-vuotias tradenomi, joka työskentelee maakuntalehti Etelä-Saimaan mainoskonsulttina. Kotijoukkoihin kuuluvat aviomiehen lisäksi 8- ja 10-vuotiaat pojat sekä collie-rotuinen koira.

Koko perhe harrastaa urheilua. Susanna itse on pelannut aktiivisesti pesäpalloa nelisentoista vuotta, mutta nyttemmin enää vain kesäaikaan omaksi ilokseen. Lisäksi hän juoksee ja käy mm. Les Mills -ryhmäliikuntatunneilla sekä spinningissä. Lapset ja mies pelaavat jääkiekkoa ja jalkapalloa.

Susanna kertoo liikkuvansa kuutena päivänä 1-2 tuntia päivässä, välillä jopa enemmän. - Lepopäivästä olen yrittänyt pitää kiinni, mutta kroppa kaipaa säännöllisesti liikuntaa ja varsinkin hikiliikuntaa.

— Ensi kesänä kuntomittareina toimivat mm. Tukholman maraton ja Sulkavan Soudut. Pelaan myös ikänaisten SM-pesäpalloa, Susanna luettelee.


Vaatekaappi uusiksi

— Päätin tehdä jotakin hyvinvointini lisäämiseksi. Koska liikunta ei ole minulla ongelma, päätin laittaa ruokavalioni uusiksi ammattilaisen, ravintoterapeutti Tapani Valkosen, opastuksella.

Viime vuoden huhtikuussa aloitettu ruokaremontti onkin tuottanut näkyvää tulosta: paino on tähän mennessä pudonnut 15-16 kiloa ja vaatekoko pienentynyt pari kolme numeroa!

— Muutoksen ydin oli, että lisäsimme ruokavaliossani proteiinien määrää ja vähensimme hiilihydraatteja. Leipää syön nykyään enää todella harvoin. Juuri liika leivänsyönti olikin suuri heikkouteni. Puurot ja satunnaisesti pasta kuuluvat edelleen ruokavaliooni.


Kuuri yllätti myönteisesti

Susanna kuuli Vogelin viiden päivän riisikuurista tädiltään. — Se herätti heti kiinnostusta. Ajattelin keventävän ja puhdistavan kuurin olevan loistava lisä, kun olin aloittamassa uutta elämäntyyliä. Minulle kuuri oli uusi kokemus. Sen jälkeinen kevyt ja energinen olo oli kyllä yllätys!

Paljon urheilevana Susanna tunsi kuurin alussa olonsa aika voimattomaksi, koska ravinnon energiamäärä kuitenkin tippui selvästi normaaliin verrattuna.

— Nälkä kuurin aikana ei silti tule. Täysjyväriisi, sipuli ja omenat pitävät olon kylläisenä, hän vakuuttaa. — Jos jaksaa sinnitellä kolmanteen kuuripäivään, hyvä olo alkaa saada yliotteen.


Paino putosi helposti

Haastavinta koko kuntoprojektissa oli Susannan mukaan lepopäivästä kiinnipitäminen. Kuntoilun osalta ainoa rajoittava tekijä on ollut aika.

— Ainakin sen kuntoremontti ja siihen liittynyt painonpudotus opetti, että painonhallinnassa suurin merkitys on sillä, mitä suuhunsa pistää. Minullahan homma ei ole koskaan ollut kiinni ainakaan liikunnan puutteesta!

— Jos olisin tiennyt, kuinka helppoa painonpudotus on, olisin ryhtynyt siihen jo aiemmin. Kun on motivoitunut, mikään ei ole mahdotonta. Kaikki riippuu asenteesta! ER


Susannan vinkit: Näin kuuri onnistuu
  • Päätä tehdä jotakin itsesi hyväksi ja pysy päätöksessäsi!
  • Älä luovuta, vaikka ensimmäiset päivät saattavat tuntua työläiltä tavanomaisesta poikkavan ruokavalion takia. Kun jaksat sinnitellä kolmanteen kuuripäivään, loppu sujuukin jo helposti!


Tehokas kevytpaasto

Riisikuuri on kevytpaasto, jonka aikana syödään höyrytettyä täysjyväriisiä, sipulia ja omenia. Viiden päivän puhdistuskuuri antaa tuloksia: paino putoaa muutaman kilon ja iho näyttää kirkkaammalta.

Kuuri siivoaa ruoansulatuskanavaa, sillä kuitupitoiset omenat ja täysjyväriisi tehostavat suolen toimintaa ja runsas nesteiden nauttiminen huuhtelee elimistön. Molkosanin edullinen natriumin ja kaliumin suhde edistää nesteiden ja haitallisen natriumin poistumista.

Alfred Vogel suosittelee täysjyväriisiä valtimoiden kimmoisuutta ylläpitävänä, verisuonia hoitavana ja puhdistavana ravintona. Riisikuuri sopiikin erityisesti, jos on taipumusta verenpaineen kohoamiseen tai korkeaan kolesteroliin.


Kuuriohjeet

Keitä tai höyrytä päivää kohden mieluiten jo edellisenä päivänä 100 g täysjyväriisiä ja 200 g sipulia. Annoksen voit jakaa useampaan osaan. Voit maustaa sipuliriisin voi-nokareella ja nauttia sen kasvisliemen kera.

Juo herättyäsi ja noin tunti ennen nukkumaanmenoa iso lasillinen (noin 1/4 l) vettä, johon on sekoitettu tilkka Molkosania tai Vitalitya. Nauti juomaa pitkin päivää, samoin yrttiteetä, johon voit lisätä hiukan hunajaa. Porkkanamehu (2 dl päivässä) sopii nautittavaksi esimerkiksi riisiaterian aluksi. Kokonaisnestemäärän pitäisi olla päivittäin vähintään kaksi litraa. 


Ainekset viiden päivän riisikuuriin
 
  • 500 ml Molkosania tai Molkosan Vitalitya

  • 500 g Vogelin luomutäysjyväriisiä

  • Herbamare-kasviliemitiivistettä (vähäsuolaista)

  • 2 pulloa Biotta Porkkanamehua

  • 3 kg (luomu)omenia

  • 1 kg mietoja (luo-mu)ruokasipuleita

  • Yrttiteetä, hunajaa

Tarkemmat ohjeet: www.vogel.fi/vinkit ja kuurit

Takaisin

Arkisto