Artikkelit

Vahvista ja hoida silmiäsi

Asiantuntijana silmälääkäri Hillevi Blomster


Ikänäkö ilmaantuu yleensä 40-45 ikävuoden jälkeen. Se ilmenee vaikeutena lukea pientä tekstiä läheltä. Viimeistään silloin, kun käsien pituus ei enää riitä sanomalehden viemiseen tarpeeksi kauas lukemisen helpottamiseksi, hakeudutaan optikolle tai silmälääkäriin. Miinuslaseja käyttävät eli likinäköiset taas huomaavat näkevänsä lukea paremmin ilman laseja.

Verkkokalvon ikärappeuma on länsimaissa yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus. Suomessakin sitä sairastavien määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan seuraavien 20-30 vuoden aikana.

Verkkokalvon ikärappeuman riski määräytyy iän lisäksi osittain geneettisesti. Myös elämäntavat vaikuttavat riskiin. Tupakoinnin lopettaminen ja liikunta vähentävät sitä merkittävästi, samoin terveelliset ruokatottumukset. Useat tutkimukset osoittavat, että antioksidantit (beetakaroteeni, E- ja C-vitamiinit, sinkki) sekä kalaöljyn omega-3-rasvahapot suojaavat silmänpohjaa rappeutumiselta.

Varhaiset verkkokalvon ikärappeumamuutokset ovat usein havaittavissa vuosia ennen mahdollisten myöhäismuutosten kehittymistä. Keski-ikäisen kannattaakin tutkituttaa silmänsä säännöllisesti, jotta rappeutumisen etenemistä hidastaviin toimiin voidaan ryhtyä ajoissa.


Ginkgo tehostaa silmien verenkiertoa

Neidonhiuspuu eli Ginkgo biloba antaa uusia mahdollisuuksia vakavien silmäsairauksien kuten glaukooman mutta myös silmänpohjan ikärappeuman etenemisen hidastamisessa. Silmälääkäri Hillevi Blomsterin mukaan ginkgossa kiinnostaa sen ääreis- ja mikroverenkiertoa elvyttävä vaikutus.

Glaukooma eli silmänpainetauti etenee salakavalasti oireetta ja vie pahimmillaan näön. Riskitekijöiksi Hillevi Blomster mainitsee yli 40 vuoden iän ohella perinnöllisyyden, kohonneen tai vastaavasti alhaisen verenpaineen, diabeteksen ja migreenin.

Nainen ja kamera— Glaukoomaa on useamman tyyppistä. Tavallisesti siihen liitetään silmän sisäisen paineen kohoaminen, jolloin erityisesti näköhermonpään verenkierto häiriintyy. Tämä puolestaan johtaa näköhermon säikeiden tuhoutumiseen. Kaikilla glaukoomaa sairastavilla silmänpaine ei kuitenkaan kohoa.

— Hyvä verenkierto on ensiarvoisen tärkeää myös silmien terveydelle. Veren mukana kudokset saavat tarvitsemansa ravintoaineet. Kun verenkierto eri syistä heikkenee, silmäsairauksienkin riski lisääntyy, HIllevi Blomster korostaa.

— Tämä koskee myös silmänpohjan ikärappeumaa. Rottakokeissa on saatu viitteitä siitä, että gingkoa voitaisiin käyttää myös silmänpohjan ikärappeumassa.

Gingko-uutteen vaikuttavina aineina pidetään ginkgoflavonoideja ja terpenoideja. Sen on osoitettu parantavan sekä ääreis- että aivoverenkiertoa estämällä verihiutaleiden yhteen liimaantumista.1  Se lisää mm. silmävaltimon verenkiertoa 28%.2 Ginkgo-uutteen on todettu myös laajentavan verisuonia ja edistävän hapen käyttöä.

Tehokas annos sisältää 120 mg vaikuttavia flavonoideja. Se saadaan ottamalla 2­-3 kertaa päivässä 30 tippaa Geriaforce-ginkgouutetta.
Käyttökokemukset ovat osoittaneet, että ginkgo-uutetta voi käyttää vuosikausia ilman sivuvaikutuksia. Ainoa rajoitus on, ettei sitä saa käyttää muutamaa viikkoa ennen mahdollista leikkausta. Kuten valkosipulilla ja mäkikuismalla neidonhiuspuullakin on hepariinin tyyppinen, verta ohentava vaikutus. Tästä syystä se ei myöskään sovi verenohennuslääkettä (esim. Marevan) käyttävälle. ER

1 Dutta-Roy AK, Gordon MJ, Kelly C, et al. Inhibitory effect of Ginkgo biloba extract on human platelet aggregation. Platelets 1999;10:298-305
2 Chung HS, Harris A, Kristinsson JK, Ciulla TA, Kagemann C, Ritch R. Ginkgo biloba extract increases ocular blood flow velocity. J Ocul Pharmacol Ther. 1999; 15: 233-240

(kuvateksti)
Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba) elvyttää silmien mikroverenkiertoa.

Takaisin

Arkisto