Artikkelit

Varpu Tavin elämäntaparemontti

Nykyään Varpu Tavi asuu Saksassa, jonne miehen työ vei hänet kymmenen vuotta sitten.

— Ajattelin, että kirjoittaa voi missä tahansa. Alkuun kirjoitin Saksasta suomalaislehtiin ja opiskelin saksaa. Olin lukenut lyhyen saksan kauan sitten enkä tänne muuttaessani osannut puhua sitä sanaakaan.

Vaikka arkikieli alkaa jo olla hallussa, kielityöläisenä hän tunnustaa kaipaavansa suomen kieltä.

— Joskus on hyvin raskasta elää vieraan kielen keskellä!


Täydentäviä hoitoja arvostetaan

— Täällä Saksassa vaihtoehtoinen ja koululääketiede elävät rinnakkain, yleensä sovussa toisiaan täydentäen. Siinä missä Suomessa puhutaan "uskomuslääketieteestä", Saksassa koululääketieteenkin edustajat määräävät yrttilääkkeitä ja suhtautuvat nihkeästi mm. vaihdevuosi-ikäisten naisten hormonihoitoihin, Varpu Tavi kertoo.

Hän kertoo myös pitävänsä Saksassa vanhanaikaisista käytöstavoista, jotka siellä vielä ovat kunniassa.

— Iloitsen lisäksi keskieurooppalaisesta viinikulttuurista, viinin ystävä kun olen. Minusta on myös hyvin kaunista se, että ihmiset ovat juurtuneita paikalliseen kulttuuriinsa ja ylpeitä omista erityispiirteistään: murteista, ruokaperinteistä ja jopa pukeutumisperinteistä kuten Baijerissa.

Huonoina puolina hän mainitsee joustamattomuuden ja byrokratian.

— Täällä asioiden hoitaminen käy kankeasti. Aika paljon näkee ja kokee myös naisten vähättelyä ja sovinismia. Vaikuttaneeko asiaan, että puolet naisista on kotirouvia. Se iskostaa usein jo lasten mieliin käsityksen, että naisten asiat ovat pieniä ja merkityksettömiä, hän pohtii.


Oma terveys sai kiinnostumaan ruokavalioista

— Alunperin kiinnostuin dieeteistä omien kokemusteni myötä. Olen aina ollut taipuvainen ylipainoon ja kaikenlaisiin vatsavaivoihin. Painoin yli 95 kiloa ja kärsin ainaisesta turvotuksesta ja vatsakrampeista. Lopulta löysin avun tärkkelystä ja sokeria rajoittavasta ruokavaliosta. Aloin tutkia asiaa omasta innostuksesta, kun kasviksista, marjoista ja hedelmistä tuli pääasiallinen hiilihydraattilähteeni.

— Tajusin vuonna 2004, että hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio ennen pitkää rantautuu Suomeenkin muotivirtauksena. Toki asia oli tunnettu Suomessa jo vanhastaan, mutta ruokavalio oli vain pienen piirin elämäntapa.

Varpu Tavi toi Suomen kieleen uuden sanan hiilihydraattitietoisuus. Sillä hän haluaa painottaa, ettei kyse ole pelkästään hiilihydraattien määrän rajoittamisesta, vaan nimenomaan niiden laadun tarkkailusta.

— Saksassa tunnetaan suuntaus Vollwertkost (täysiarvoinen ravinto). Se on hiukan samansuuntainen oman näkemykseni kanssa. Erona on, että se on hiilihydraattipainotteinen, kun taas oma ruokavalioni on nk. isokalorinen. Se tarkoittaa, että kolmannes energiasta saadaan hiilihydraateista, kolmannes rasvasta ja kolmannes proteiineista.

Varpu Tavi toteaa innostuneensa aiheesta yhä enemmän sitä mukaa kun hän on perehtynyt ravinnon, elämäntapojen ja terveyden väliseen vuorovaikutukseen.

— Terveystieto on loputtoman laaja ja kiehtova alue. Viimeisten parin vuoden aikana olen kiinnostunut yhä enemmän vanhasta viisaudesta kuten muinaisten kiinalaisten terveysfilosofiasta ja parannustaidosta sekä keskieurooppalaisesta luostarien yrttitiedosta. Niistä löytyy paljon sellaista, minkä nykyinen tiede on pystynyt osoittamaan toimivaksi, mutta paljon on myös sellaista, mitä ei olla kyetty vielä selvittämään. Ja terveen järjen nimissä on tietysti sanottava, että toki siellä joukossa on taikauskoakin ja jopa haitallisia hoitotapoja nykytiedon valossa.

— Tavoitteeni on elää satavuotiaaksi täysissä sielun ja ruumiin voimissa: kahvakuulailla, joogata, lukea, ajatella ja kirjoittaa kirjoja elämäni loppuun asti. En ole kiinnostunut eläkkeelle jäämisestä!


Tärkeimmät vaikuttajat

Varpu Tavi kertoo saaneensa vaikutteita erityisesti amerikkalaiselta, hormoneihin erikoistuneelta lääketieteen tohtori Diana Schwarzbeinilta.

— Hän on syvällisesti perehtynyt sekä ravinnon että stressin hormonaalisiin vaikutuksiin. Hänen innoittamanaan minäkin ryhdyin penkomaan tietoja elämäntapojen vaikutuksista hormonitoimintoihin.

Toiseksi tärkeäksi vaikuttajaksi hän mainitsee biologi, kirjailija ja motivaatiokouluttaja Frank Forencich´ in.

— Forencich kirjoittaa ihmisen evoluution kanssa yhteensopivasta treenaamisesta. Hän väittää, että valitsemalla treenaustapoja ja harjoituksia, jotka ovat yhdenmukaisia ihmisen evoluution kanssa, saamme todennäköisesti parempia tuloksia, vältämme urheiluvammoja - ja samaan aikaan meillä on hauskaa!

— Forencich perustelee väitteensä sillä, että ihmisen fysiologia ja biomekaniikka on kehittynyt miljoonien vuosien aikana vahvistamaan eloonjäämistä savanneilla. Jos pystymme edes johonkin määrään asti matkimaan noita eloonjäämisen fyysisiä haasteita, kehitämme parhaimmin terveyttämme ja toiminnallista kuntoamme.

Suomalaisista guruista hän arvostaa korkeimmalle lääkäri Aki Loikkasen.
— Hän on nerokas terveysfilosofi, jonka ajattelusta olen omaksunut esimerkiksi todella vaikuttavan näkemyksen: "Terve keho ei vanhene eikä sairastu". Siinä on haastetta! ER

 

Elämäni ahaa-elämys

Kun vuonna 2003 taas kerran havahduin siihen inhottavaan tosiasiaan, että painoni oli noussut kipurajan yläpuolelle, löysin netistä laihdutustietoja etsiessäni artikkeliin insuliiniresistenssistä.

Se oli oman terveyteni kannalta ratkaiseva löytö, joka sai minut laatimaan itselleni dieetin, jossa vältin sokeria raivopäisesti. Laihduin kolmessa kuukaudessa normaalipainoiseksi.

Elämäni ahaa-elämys on sokeristuvien hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliostani. Olen lopettanut sokerin ja piilosokeria sisältävien tuotteiden syömisen kokonaan. Samoin pasta, riisi ja peruna eivät enää kuulu ruokavaliooni.
Täysjyväleipää söisin mielelläni jonkin verran, mutta vatsani turpoaa siitä, joten olen senkin vähentänyt lähes olemattomiin. Tämä on minun geeniperimälleni ja elimistölleni paras vaihtoehto."


Tärkeimmät hyvinvointisi edistäjät

  1. Lopeta tupakointi ja nauti alkoholia kohtuullisesti.
  2. Rajoita karkkien ja pullan syöminen vain juhliin.
  3. Lopeta sokeroitujen tai keinomakeutettujen kevyttuotteiden sekä pitkälle jalostettujen einesten syönti. Siirry luonnollisiin ruoka-aineisiin!
  4. Harrasta säännöllisesti jotakin iloa tuottavaa liikuntaa.
  5. Nuku pidemmät yöunet.
Takaisin

Arkisto