Artikkelit

Eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman hyödyntää työssään täydentäviä hoitoja

Anna Hielm-Björkman työskentelee Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa kipututkijana. Hänen erikoisalaansa on myös ravitsemus. Muiden hoitojen ohella hän suositteleekin tilanteen mukaan nelijalkaisille potilailleen ruokinnan muuttamista ja ruokintaa täydentäviä ravintoaineita.

Hän käyttää kivunlievitykseen perinteisen neulahoidon lisäksi sähköakupunktiota, laserhoitoa sekä muita sähköhoitoja. Lisäksi hän tekee erilaisia manipulaatiohoitoja (suoria ja epäsuoria sidekudoksien ja elinten vapautustekniikoita).

Oma paraneminen herätti kiinnostuksen täydentäviin hoitoihin

Eläimet ovat aina olleet lähellä Anna Hielm-Björkmanin sydäntä. Toiveena oli työ eläinten parissa, mutta koko lapsuuden kiusanneet vaikeat selkävaivat estivät haaveet raskaasta eläinlääkärin ammatista.

Vakava auto-onnettomuus muutti kuitenkin tilanteen kerralla.

— Sain monenlaisia vammoja, mutta selkäni parani! Jokin siellä loksahti kohdalleen. Pääsin pitkäaikaisista selkäkivuistani ja tukikorsetista, jota olin siihen asti joutunut käyttämään. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että kiinnostuin myöhemmin manipulaatiohoidoista, muista käsiterapioista sekä yleensäkin täydentävistä hoitomuodoista.

— Pääsin erikoistumaan jo opiskeluaikanani eläinakupunktioon. Tutorini oli ELL Jukka Kuussaari. Varsinaisen koulutukseni sain kuitenkin Ruotsissa, jossa kansainvälisen eläinakupunktioyhdistyksen (IVAS) pohjoismainen osasto (NoVAS) silloin järjesti kurssit. Vuonna 2007 valmistunut väitöstyönikin käsitteli kipujen lievittämistä täydentävin hoidoin. Nykyään työhöni kuuluu myös akupunktiohoidon opettaminen eläinlääkäriopiskelijoille.

Ennakkoluulojen murtamista

Työssään Anna Hielm-Björkmanilla on erinomainen tilaisuus murtaa ennakkoluuloja fysioterapeuttien, erilaisia manipulaatiohoitoja antavien terapeuttien ja lääkärien väliltä.

— Kuten itsellänikin, oma kokemus on useimmiten paras suositus. Eläinsairaalan muut lääkärit alkoivat kirjoittaa lähetteitä akupunktioon vasta nähtyään, miten tehokasta hoito oli ollut heidän omilla koirillaan.

— Akupunktiolla on monia hyötyjä. Kipuun annettu hoito voi pitää koiran oireettomana useamman kuukauden, kun kipulääke onnistuu tässä yleensä vain muutaman tunnin.

— Itse hoidot ovat lisäksi haitattomia. Vaikkei eläin pidäkään pistelystä, se yleensä rentoutuu nopeasti ja jopa torkahtaa hoidon ajaksi.

— Yksinkertaistaen akupunktiohoidon ideana on, että eläimen elimistöä autetaan auttamaan itseään. Yliopistollisessa eläinsairaalassa emme juurikaan puhu energiavirroista tai itämaisesta filosofiasta, vaan hoidon vaikutuksesta esimerkiksi hormoneihin ja välittäjäaineisiin, Anna Hielm-Björkman kuvailee akupunktiohoitojen vaikutustapaa. ER

 

 

Akupunktiota yliopistollisessa eläinsairaalassa

akukoira_paljon neulojaAsiantuntijana ELT Anna Hielm-Björkman

Miten akupunktiohoitoja on tutkittu?
— Akupunktio on hoitomenetelmä, jota on viimeisen 30 vuoden ajan tutkittu paljon. Sen vaikutusmekanismeja on tieteellisesti selvitetty muun muassa neurologisten tutkimusten sekä funktionaalisen aivomagneettikuvausten avulla.

Millaisiin vaivoihin akupunktiota käytetään eläimillä?
— Akupunktiolla hoidetaan hyvin monia eläinten vaivoja. Yliopistollisen eläinsairaalan Pieneläinsairaalassa tavallisimmat hoidettavat vaivat ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja niistä johtuvat kiputilat kuten nivelrikot, jännetulehdukset, lihaksensisäiset jännitystilat sekä selän kiputilat.

— Akupunktiota käytetään lisäksi neurologisten sairauksien, kuten halvausten, välilevysairauksien ja epilepsian hoitoon. Myös lisääntymisongelmat, kuten hankala valeraskaus, kiimattomuus, liian pitkä kiima tai kiiman siirto sekä krooniset suolistosairaudet, ihosairaudet sekä jotkut endokrinologiset sairaudet, saavat akupunktiosta apua. Akupunktio on myös hyvä kuntoutushoito leikkauksen jälkeen.

— Tulokset riippuvat paljon taudista ja oikein valituista potilaista. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksissa hoitovaste on 70-95 %. Akupunktio ei kuitenkaan ole vastaus kaikkiin sairauksiin.

Mitkä ovat hoidon edut?
— Akupunktiohoidossa ei ole kortisonin eikä särkylääkkeiden sivuvaikutuksia ja esimerkiksi kroonisissa kiputiloissa päästään jopa 6-8 kuukauden kivuttomaan jaksoon.
Miten hoitoa annetaan?

— Hoidossa voidaan tavallisten akupunktioneulojen rinnalla myös käyttää injektioita, sähköakupunktiota, laserhoitoa sekä TENS-hoitoa, jossa luurankolihashermoja ärsytetään sähköisesti ihon läpi. Hoitovälejä voidaan pidentää implantoimalla akupunktiopisteisiin kultahippuja.
Miten eläimet suhtautuvat hoitoon?

— Eläimet eivät pelkää hoitoa, vaan päinvastoin rauhoittuvat hyvin endorfiinien ja serotoniinin erityksen myötä. Potilaat tulevat yleensä aina yhtä iloisesti hoitoon!
Kauanko hoito kestää?

— Käynti kestää noin tunnin. Hoitojen tiheys riippuu hoidettavasta taudista. Yleensä potilasta hoidetaan ensin kolme kertaa viikon välein. Jatkosta sovitaan sen jälkeen.
Kuuluvatko akupunktiohoidot korvattavien hoitojen piiriin?

— Miltei kaikki vakuutusyhtiöt Suomessa korvaavat eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon eläimelle. ER

Takaisin

Arkisto