Artikkelit

Jannica Takala: Näin hoidan lastani luonnonmukaisesti

Ennen oman lapsen syntymää kauhistelin lääkemääriä, joita lapset syövät vauvasta asti - antibiootteja, kuume- ja särkylääkkeitä jne. En halunnut oman lapseni joutuvan infektiokierteeseen. Toivoin voivani hoitaa lastani itse mahdollisimman pitkälle ravinnolla ja luonnonmukaisilla hoitomenetelmillä, pitkälti samoilla menetelmillä, joita on käytetty kautta aikojen. Ovathan useat synteettisesti valmistetut lääkkeet kopioitu luonnosta. Käynti apteekkimuseossa on avartava kokemus, sillä siellä voi tutustua myös fytoterapian eli mietojen rohtokasvien käytön pitkään historiaan.


Luomuruokaa ja luomulaatuisia ravintolisiä

Ravitsemukseen tulisi kiinnittää huomiota jo raskausaikana ja tietenkin myös imetyksen käynnistyttyä. Jotta ravinnosta saataisiin paras hyöty, ruoka ja sitä täydentävät ravintolisät pitäisi nauttia mahdollisimman puhtaassa, luonnollisessa muodossa. Näistä syistä Vogelin ravintolisät ja Biottan luomulaatuiset mehut ovat tuttuja perheessämme jo vuosien takaa.

Sikiön kehityksen kannalta omega-3 -rasvahappojen saanti on tärkeää, samoin riittävä foolihapon saanti. Perheemme kalaöljytuotteena on käytetty Omegaforce-kalaöljykapseleita. Foolihappoa saa kätevästi Biottan Punajuuri -täysmehusta. Punajuurimehu vaikuttaa lisäksi hemoglobiinin muodostumiseen, jota myös nokkoskalkki (Urticalcin) tukee.

Suolen toiminta saattaa vaikeutua raskauden loppupuolella. Biottan Digest-mehu on tehokas mutta hellävarainen apu ummetukseen. Vatsan ja suoliston toimintaa kannattaa edistää myös juomalla Molkosania tai Molkosan Vitalityä, jotka molemmat ylläpitävät suolen tervettä bakteerikantaa.

Harva syö niin käsittelemätöntä, täysiarvoista ja monipuolista ruokaa, että saisi siitä kaiken tarvitsemansa. Täysin luonnollinen, hyvin imeytyvä Strath Elixir -ravintolisä on turvallinen tapa varmistaa ravintoaineiden optimaalinen saanti. Hakusanalla "Strath Elixir" löytyy internetistä runsaasti kiinnostavaa tutkimustietoa.

Imetysaikana äidin nauttima ravinto vaikuttaa lapseen, mutta lapsen alkaessa syödä kiinteää ruokaa erilaisilla marja- ja viherjauheilla voi täydentää lapsen puuroja sekä välipaloja. Jos tarvitaan proteiinilisää, Mincartil-jauheessa on aminohapot luonnollisessa, hyvin imeytyvässä muodossa.

Erilaisissa vatsa- ja suolistovaivoissa maitohappobakteereja kannattaa käyttää kapseleina. Vauvoille on omat valmisteet jauheina. Maitohappobakteerit ovat tärkeitä myös vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Tulehduksellisia suolistovaivoja helpottavat myös omega-3-rasvahapot.

Kasvavan lapsen hampaiden ja luuston vahvistamiseen aiemmin mainittu Urticalcin on erittäin hyvä. Äidin kannattaa käyttää sitä jo raskaus- ja imetysaikana. Urticalcinista on hyötyä myös heinänuhan ja nokkosrokon hoidossa.

D-vitamiinin tärkeydestä puhutaan nykyään paljon ja sen saannista yleensä huolehditaankin. Määristä toki ollaan monta mieltä.


Vastustuskyvyn lujittaminen

Vastustuskyvyn ylläpitämisessä sinkillä on tärkeä rooli. Flunssan tai muun tartunnan iskiessä olen jauhanut sinkkitabletteja tai avannut sinkkikapseleita lapsen ruuan joukkoon.

Samoin olen toiminut Acerola-kirsikkaa sisältävien C-vitamiinitablettien kanssa. Echinaforce-tabletteja olen jauhanut ja annostellut lapsen iän ja painon mukaan.

Biotta-mehuissa on luonnostaan paljon C-vitamiinia ja lisäksi muita tärkeitä vitaaliaineita. Mehuissa ei ole lisättyä sokeria ja ne ovat nk. täysmehuja, ts. niissä on myös hedelmälihaa. Niitä voi hyvin laimentaa kotona vedellä. Laadultaan tällaiset luomulaatuiset täysmehut ovat aivan eri luokkaa kuin tavanomaiset kaupan mehut.

Strath Elixiriä olen antanut pojalleni pienestä pitäen flunssan iskiessä tai vastustuskyvyn ollessa muuten koetuksella.

Yskässä Bronchosan-yrttitipat on hyvä valmiste yli 2-vuotiaille lapsille. Pienemmille lapsille voi valmistaa esimerkiksi timjamista laimeaa teetä.

Sokerin käytössä olen ollut tarkka, sillä sokeri luo kasvualustan monille haitallisille bakteereille. Makeutusaineina olen käyttänyt intiaanisokeria sekä agave- ja vaahterasiirappia, mutta niitäkin vain harvoin ja säästeliäästi. Lapsi haluaa makeaa, mutta makeanhimo on pitkälti myös tottumuskysymys.

Kaikki ruoka-aineet eivät tietenkään sovi kaikille. Allergioiden lisäksi on olemassa erilaisia intoleransseja. Oireet voivat ilmetä päänsärkynä, ripulina, ihottumana, limakalvoturvotuksena jne. Näihin asioihin tulisi tänä päivänä kiinnittää entistä enemmän huomiota.


Ehkäise tulehduksia

Myös korvatulehduksia voi ehkäistä ja hoitaa luonnonmukaisesti. Äideille, joilla on usein sairastelevia lapsia, suosittelen luettavaksi lääkäri Rauli Mäkelän kirjaa "Irti tulehduskierteestä" sekä tutustumista kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon.

Pian neljä vuotta täyttävä poikani on potenut tavanomaisia lastenvaivoja kuten flunssaa, yskää ja erilaisia vatsatauteja. Korvatulehduksilta ja tulehduskierteeltä olemme sen sijaan välttyneet. Poikani ei ole syönyt elämässään kuin yhden särkylääkeannoksen poltettuaan pienenä kämmenensä kuumalla keittolevyllä. Johannisöljy osoittautui erinomaiseksi palovamman paikallishoidossa.


Tue kuumeen työtä

Perheessämme ei ole tapana laskea kuumetta lääkkeillä. Kuumehan ei ole sairaus, joka vaatisi lääkitystä, ellei se jatku kovin kauan tai nouse kohtuuttoman korkeaksi. Siksi kuumeen työtä taudinaiheuttajien voittamiseksi olisi tuettava sen sijaan, että sitä pyritään heti alentamaan.

Kuumeisena riittää kevyt syöminen, esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja mehuina ja soseina. Kuumeista lasta ei kannata pakottaa syömään, vaan elimistön on parempi antaa keskittyä taudinaiheuttajien tuhoamiseen. Riittävästä juomisesta on sen sijaan huolehdittava.

Jos epäilee fytoterapian tai muiden täydentävien hoitojen sopivuutta lapsen hoidossa, kannattaa kääntyä laaja-alaisemmin suuntautuneen lääkärin puoleen. Tiedon tai kokemuksen puuttuessa hoitava lääkäri saattaa monesti vierastaa tavanomaisesta poikkeavia hoitoja tai valmisteita. Antibiootteja ja muita lääkkeitä tarvitaan toki esimerkiksi monissa akuuteissa tilanteissa.

Jokaisessa asiassa on puolensa. Aina kuitenkin kannattaa hiukan nähdä vaivaa, hankkia tietoa ja pyrkiä tasapainoiseen näkemykseen, puolin jos toisin. JT

 

Lukijoiden kokemuksia:

Tipat ja sipulikääre auttoivat irti tulehduskierteestä

“Molemmat lapseni mutta varsinkin poikani sai helposti flunssan jälkitautina välikorvantulehduksen. Ensimmäisten lääkekuurien jälkeen tulehduskierteen taas uhatessa päätin kokeilla pojallani Vogelin tippoja ja sipulikäärettä siitäkin huolimatta, että kovasti ensin epäilytti.

Laitoin lapselle korvakäytäviin Plantago-ratamouutteella kostutetut vanutupot (jotka pysyivät paikallaan kun laitoin päähän ohuen puuvillamyssyn) ja kaulaan sipulikääreen. Haju taisi olla isompi ongelma meille aikuisille kuin lapselle.

Lapsi tuntui rauhoittuvan nopeasti ja yö sujui ongelmitta. Kun korva ei enää näyttänyt vaivaavan ja räkätauti muutenkin oli hellittänyt, vein lapsen vielä tarkastukseen, jossa korva todettiin puhtaaksi.
Sen jälkeen meillä on haissut sipuli flunssa-aikaan, muttei ole tarvinnut lasten korvien takia lääkärissäkään juosta.” EK, Tampere


Pikkulasten korvatulehdukset kuriin kotikonstein

“Puolitoistavuotiaalla Mikolla oli korvatulehdus, johon lääkäri määräsi antibioottia. Pari viikkoa kuurin loputtua tulehdus näytti uusivan. Emme halunneet antibioottikierrettä. Yritin laittaa sipulikäärettä Mikon niskaan sideharsovaipan avulla, mutta Mikko huusi ja sai kääreen aina pois. Silloin leikkasin vanhoista sukkahousuista puolet, täytin sen sipulilla ja sidoin Mikon kaulaan. Mikko ei nyt protestoinut, ei tuntunut huomaavan koko juttua. Korvakipu hävisi alta vuorokauden. Pidin sipulikäärettä tällä tavoin Mikolla kaksi vuorokautta, vaihdoin sipulit useamman kerran vuorokaudessa. Korvatulehdusta ei tullut.” PH, Myrskylä

Takaisin

Arkisto