Artikkelit

Tanssista elämäniloa ja jaksamista

— Tanssi on oikeasti ihmeitä tekevää. On maailman kauneinta seurata, kun ihmiset tanssitunneilla syttyvät! sanoo 30 vuotta tanssia opettanut Marco Bjurström.

Liike, musiikki ja rytmi on yhdistelmä, joka luo lähes mystisiä tuntemuksia. — En väsy tunneilla hämmästelemään tanssijoista välittyvää myönteistä energiaa. Iästä ja taidoista riippumatta jokainen panee siellä itsensä totaalisesti likoon.

— Tanssissa yhdistyy monia hienoja asioita. Kuten kaikki liikunta se virkistää. Lisämausteina tulevat vielä rytmi ja musiikki, joka saattaa herättää monenlaisia tunteita. Tanssi saa eläytymään ja heittäytymään hetkeen — tunnilla ollaan täysillä tässä ja nyt. Vaikkei maailma seinän takana ole muuttunutkaan yhtään paremmaksi, sinne on ehkä vähän helpompi palata tunnin päätyttyä.

Laatua elämään pienillä valinnoilla

Kun kaipaa elämäänsä lisää laatua ja jaksamista, täyskäännös ei yleensä johda kestävään muutokseen. Kannattaa aloittaa pienillä asioilla, jotka kuin huomaamatta vetävät oikeaan suuntaa.

— Monesti on käynyt niin, että tanssitunneille lasta tuova äiti innostuu itsekin kokeilemaan tanssia. Ensin riittää yksi tunti viikossa, mutta vähitellen tanssi vie mukanaan niin, että siitä kehittyy perheen yhteinen, tärkeä harrastus.
Liikunta saa yleensä kiinnittämään huomiota entistä enemmän myös ruokatottumuksiin, jolloin elämäntavan muutokset alkavat nopeasti sekä näkyä että tuntua.

— Ruokaremontissakin asiat kannattaa pitää mahdollisimman simppeleinä ja lähteä liikkeelle vähitellen, yksi asia kerrallaan, hän korostaa.

Hänelle terveellinen ruoka tarkoittaa luomulaatuista ja itse tehtyä. Muutaman vuoden hän kokeili kasvisruokavaliotakin, mutta totesi kasvispainotteisen sekaruoan itselleen toimivammaksi.

Kun hän kokkaa itse tai syö ulkona, valinta kohdistuu usein mausteiseen intialaiseen ruokaan, mutta myös kevyt sushi maistuu. Kun itse valmistaa ruuan, raaka-aineiksi voi ja kannattaa valita vain parasta, hän vinkkaa. Myös valmistusmenetelmät voi valita niin, että ruuan vitaaliaineet säilyvät. Marcon keittiössä esimerkiksi mikroaaltouuniin turvaudutaan vain äärihädässä.

Kun ravinto on kohdallaan, täydennykseksi voi riittää yksikin laadukas ravintolisä. Hän suosii 100-prosenttisesti luonnonmukaisia, hyvin imeytyviä valmisteita.

Tärkeä nestetankkaus

Marco kertoo olevansa pikemminkin ilta- kuin aamuvirkku. Myös tanssitunnit painottuvat iltoihin.

— Aamutkin alkoivat sujua, kun aloin juoda joka aamu herättyäni litran vettä. Vesi yhdessä kunnon suihkun kanssa herättelee elimistön. En kaipaa aamulla mitään lämmintä syömistä. Luomuomena, lasillinen luomulaatuista mehua, esimerkiksi Biottan Aamiaismehua, ja lisäksi pari palaa täysjyväleipää riittävät. Latte tai espresso maistuu vasta iltapäivällä.

Marcon tunneilla vedetään täysillä, syke nousee ja hiki lentää. — Hyvä palautusjuoma on tunnin jälkeen tarpeen. Se syntyy esimerkiksi hunajasta, merisuolasta ja Molkosanista, hän vinkkaa. ER

 

Molkosan-palautusjuoma

Sekoita litraan vettä


  • 2 rkl luomuhunajaa

  • ¼ tl merisuolaa

  • 2 rkl MolkosaniaMiksi tanssiminen on hyvä juttu


  • Tanssiminen kohottaa kuntoa ja vahvistaa lihaksia.

  • Tanssiminen tuottaa mielihyvää. Rytmikäs, toistuva liike saa aivot erittämään enemmän vireystilaa säätelevää serotoniinia ja mielihyvää tuottavaa endorfiinia.

  • Tanssiminen treenaa aivoja aktivoimalla aivopuoliskojen yhteistyötä. Askeleiden opettelu aktivoi myös hermoverkostoja.

  • Tanssiminen on luontainen, ikivanha tapa ilmaista tunteita. Liike ja rytmi on kuin terapeuttinen kieli, jonka avulla voi käsitellä asioita, joista on vaikea puhua.

  • Jokainen voi oppia tanssimaan - toiset enemmällä, toiset vähemmällä harjoittelulla.
Takaisin

Arkisto