Artikkelit

Olga ja Tuukka Temonen viihtyvät maalla

Teksti: TIMO ELO  ¦  Kuva: TUUKKA TEMOSEN ALBUMI

 

Temosten maatila sijaitsee Iitissä kauniilla paikalla Sääksjärven maisemissa. Tulijaa tervehtii määkivä lammaslauma. Tilalla on myös vuohia, kanoja, hevosia ja lehmä. Koirat heiluttavat häntäänsä pihamaalla.

— Minulla on täällä pienimuotoinen, kymmenen karsinapaikan hevosalan yritys, Olgan O.K. Talli, joka on erikoistunut hevosten kasvatukseen, koulutukseen ja tallitoimintaan. Tarjoamme hevosille vuokra-asumista. Hevosten omistajat käyvät sitten täällä ratsastamassa, Olga Temonen kertoo.

Hänet tunnetaan julkisuudessa Noora Aution roolista Salatut elämät -sarjassa. Noora on nyt kuitenkin toistaiseksi poistunut kuvioista epämääräiseksi ajaksi Afrikkaan.


Iitissä on hyvä olla

— Olemme olleet iittiläisiä viitisen vuotta ja viihtyneet todella hyvin, Tuukka Temonen sanoo.

Tuukka on toiminut monien taidokkaiden videoiden ohjaajana. Hän on tullut tunnetuksi myös Apulanta-yhtyeen ex-basistina. Tätä kirjoitettaessa Tuukka on Afganistanissa tekemässä kahdeksanosaista tv-sarjaa sikäläisestä kriisinhallinnasta. Se sijoittuu Mtv:n kevättalven ohjelmistoon.

— Sarjan tarkoituksena on seurata suomalaisten sotilaiden toimintaa ja antaa heidän kertoa näkemyksiään, Tuukka sanoo.

Olgaa ja Tuukkaa yhdistävät rakkaus luontoon sekä työteliäisyys. He haluavat puuhata yhdessä. Tähän 3,5 hehtaarin maatila antaakin hyvät mahdollisuudet.

— Tosin joudun päivittäin käymään Helsingissä, jossa sijaitsevat Optipari-tuotantoyhtiömme toimitilat. On kuitenkin aina rentouttavaa palata takaisin maalaismaisemaan, Tuukka kertoo.

— Olen sitä mieltä, että maaseudun rauhallinen miljöö on juuri sopiva paikka itseni kaltaiselle nopeatempoiselle ja yliaktiiviselle ihmiselle, muutenhan palaisin loppuun hyvinkin lyhyessä ajassa, Olga tuumii.

Juomme kahvia vasta lypsetyn maidon kera. Kysyn, miten Olga ja Tuukka selviävät kaamoksesta.

— Talven pimeä aika on meille tervetullut. Silloin touhuamme hieman rauhallisemmin. Lämmittelemme uuneja, leivomme ja olemme sisällä lasten kanssa. Olen perinteinen koti-ihminen, joka odottaa joulua siihen liittyvine valmisteluineen, Olga sanoo.

Temosilla on kolme tytärtä, joista yksi on sijaislapsi: Hilma, 7 kk, Helga, 2 v., sekä "Kirppu", 2 v.

— Koska Kirppu on sijaislapsi, emme halua lastensuojelullisista syistä kertoa julkisuudessa hänen oikeaa nimeään. Kirppu on aikoinaan huostaanotettu ja on asunut meillä 1,5 vuotta. Huostaanotot eivät kuitenkaan ole pysyviä, joten tulevaisuus on avoin, mikä on myös kasvatusvanhemmille henkisesti vaikeaa. Tässä mielessä meillä Suomessa ollaan kyllä jälkijunassa lasten hyvää ajatellen, Olga sanoo.


Tiivis päivä-ohjelma

Olgan ja Tuukan hevostilan päiväohjelma on täynnä toimintaa. Olga nousee kello kuusi, lähtee ruokkimaan eläimet ja lypsää lehmän. Tätä ennen hän on laittanut tulet uuneihin. Eläinten hoitamisen jälkeen jää hieman aikaa ratsastamiseen.

— Kun sitten palaan takaisin puoli yhdeksältä ja lapset alkavat heräillä, ryhdyn keittämään aamupuuroa. Jossakin välissä Tuukka on jo lisännyt puita uuneihin, keitänyt kahvit termariin, käynyt moikkaamassa ja lähtenyt töihin.

— Aamu sujuu kotiaskareissa, kunnes menemme lasten kanssa pihalle, tallihommiin tai mummolaan, joka sijaitsee seitsemän kilometrin päässä. Omat vanhempani asuvat aivan tuossa, 200 metrin etäisyydellä.

— Puolen päivän aikaan syömme, minkä jälkeen on lasten päiväunien aika. Tällöin ehdin vaikkapa kirjoittaa jotakin. Lasten herättyä puuhastelen sitten heidän kanssaan.

— Kuudelta Tuukka tulee yleensä kotiin ja pääsen iltatallille hoitamaan hevosia ja lypsämään lehmän. Kahdeksan jälkeen lasten mentyä nukkumaan voimmekin sitten rauhoittua ja viettää iltaa yhdessä, Olga kertoo.


Luonto parantaa

Olga sanoo käyttävänsä jatkuvasti käsikirjanaan vanhemmiltaan perimäänsä Alfred Vogelin "Luonto, paras lääkitsijä" -teosta.

— Olen aivan pikkulikasta lähtien etsinyt sieltä parannuskeinoja erilaisiin vaivoihin. Olen käyttänyt muun muassa ratamonlehtiä ja hauduttanut yrttiteetä kirjan antaminen ohjeiden mukaisesti. Pienten lasten äitinä tunnen vastuuta heidän hyvinvoinnistaan. Tutkin luontoa ja luen sen suomista mahdollisuuksista terveydenhoidossa. Olemme kaikki myös kasvissyöjiä.

— Koen olevani todella lähellä Alfred Vogelin ajatusmaailmaa. Toivoisin, että ihmiset uskaltaisivat rohkeammin luottaa vanhaan perinteeseen, jotta se saataisiin osaksi normaalia elämää, Olga sanoo.

Perheessä ovat käytössä myös Vogelin yrttiuutteet, joista Echinaforce, Plantago ja Bronchosan ovat tärkeimpiä.

— Voin tyytyväisenä todeta, ettei esimerkiksi Helga ole saanut tähän mennessä yhtään antibioottikuuria. Tästä huolimatta olen sitä mieltä, että hankalissa tapauksissa koviakin lääkkeitä tarvitaan, Olga Temonen sanoo. TE

Takaisin

Arkisto