Artikkelit

Teresa De Rita-Cavlekin kuntovinkit

Teksti: TIMO ELO
Kuvat: MAGNUS LÖFVING

- Aamulla ennen töihin lähtöä voi suorittaa vaikkapa lempeää niskavenytystä painamalla päätä korvan suuntaan kädellä hitaasti ja kevyesti puolelta toiselle. Selkälihasten venytys hyväätekevine vatsaliikkeineen puolestaan tapahtuu rauhallisesti hengittäen lantion ollessa kiinni alustassa. Kissa- ja kameli -liikkeet täydentävät harjoitusta, Teresa opastaa.

Vauhdikas Teresa De Rita-Cavlek tunnetaan nykyään Kauniaisissa sijaitsevan kuntosalinsa Move!:n vetäjänä, mutta tarkkasilmäiset televisionkatsojat ovat nähneet hänet vuosien aikana myös tanssimassa erilaisissa show-ohjelmissa tai vaikkapa juontamassa Tv 4:n suosittua "Yllytyshullut"-ohjelmaa. Teresa on kilpaillut menestyksekkäästi myös Fitness-kisoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Ja hänen reipasta olemustaan on hyödynnetty urheiluvaatekuvauksissa.

- Olen alunperin pitkän linjan tanssija. Olen jo kolmivuotiaasta asti harrastanut tanssia, ja ilokseni siitä tuli myös ammatti, Teresa kertoo.

- Sittemmin olen opiskellut myös fysioterapeutiksi, ja olen saanut Personal Trainer -koulutuksen.

- Tässä ammatissa on osattava ennen kaikkea pitää kunnostaan huolta. Olen myös iloinen siitä, että koko meidän perheemme liikkuu ja syö oikeaoppisesti. Jääkaapissamme ei todellakaan ole roskaruokaa!

Kuntosalin kynnys ei ole korkea

Teresa kehottaa kaikkia terveydestään kiinnostuneita hakeutumaan kuntosalille, jossa ensikertalaisenkaan ei tarvitse arkailla. On hyvä muistaa, että jokainen kuntosalin asiakas on ollut aikanaan aloittelija.

- Kuntosalilla yritän lempeästi johdatella epävarmoja asiakkaitani laitteiden salaisuuksien pariin. Pyynnöstä teen heille myös suunnitelmat, joiden avulla on helppo päästä eteenpäin. Tiedustelen kuitenkin aina ensin asiakkailtani heidän tavoitteitaan. En suinkaan halua ryhtyä asettamaan kenellekään mitään vaatimuksia.

Kuntosalille tullaan yleensä joukolla ennen kesälomia pudottamaan painoa.

- Kokemuksesta voin sanoa, ettei laihduttamisessa todellakaan ole oikotietä, eikä siinä voi käyttää minkäänlaisia poppakonsteja. Kilojen karsiminen onnistuu vain elämäntapoja muuttamalla siten, että liikunta ja oikeaoppinen ravitsemus nousevat pääosaan.

Teresan aamujumppa

Aamulla Teresa lähtee heti herättyään lenkille, ja kun lihakset sitten takaisin tullessa ovat vielä lämpimät, hän suorittaa tarpeelliset venyttelyt.

teresa- Niskan venytyksessä käsi toimii apuna päätä puolelta toiselle taivutettaessa. Niskan venytykset ovat luonteeltaan hitaita, ja ne saattavat kestää 30 sekunnista aina kahteen minuuttiin. Selän venytys, joka tehostaa myös vatsalihasten toimintaa, suoritetaan lantio kiinni alustassa. Tässä asennossa nostetaan selkää ylös. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, kuinka korkealle kukin pystyy itseään kohottamaan, vaan rauhallinen venytys.
- Kissa ja kameli -liikkeissä selkä ja niska köyristetään ensin mahdollisimman pyöreäksi, jonka jälkeen suoritetaan vastaliike. Liikesarjaa voi tehdä vaikkapa kymmenkunta kertaa edestakaisin.

Syö oikein!

- Venyttelyn jälkeen minulla on tapana keittää kaikessa rauhassa aamupuuro, ja vasta sen nautittuani lähden töihin. Mukaan otan eväät, koska syön seitsemän kertaa päivässä eli kahden tunnin välein.

- Parhaillaan minulla on kassissani omissa purnukoissaan keitettyä riisiä, parsakaalia, herne-maissi-paprika -sekoitusta, mausteita sekä kylmäpuristettua oliiviöljyä. Jälkiruoaksi olen varannut hedelmiä. Tämä on myös viesti niille, jotka valittelevat, etteivät muka ehdi päivällä syömään. Eväät vain kassiin!

- Minulla on aina myös vesipullo mukanani. Olen todennut, että on juotava ahkerasti, ettei jano pääse yllättämään, mikä olisikin jo hälyttävä merkki.

- Mielestäni pahinta on se, että jotkut ihmiset jättävät aamupalan nauttimatta. Sehän on päivän tärkein ateria. Aamiainen panee vauhtia aineenvaihduntaan, ja se myös antaa energiaa.

- Jos emme syö päivän aikana riittävästi, nälkä riivaa meitä koko ajan, ja kun illalla sitten tulemme kaupan kautta kotiin, ostamme mitä sattuu, ja syömme itsemme aivan ähkyiksi. Kehomme on paniikissa, kun sille yht¹äkkiä annetaan aivan valtavasti ruokaa.

Teresa kertoo nauttivansa myös vitamiineja ja hivenaineita ­ sekä kalaöljykapseleita. Myös Echinaforce on ahkerassa käytössä flunssa- aikana. Kalaöljy on todella tärkeä lisäravinne, koska kehomme tarvitsee myös tietyn määrän rasvaa, Teresa sanoo.

Työpaikallakin voi voimistella!

- Opiskeluaikanani kävin usein eri yrityksissä vetämässä taukojumppaa. Työtehon kannalta onkin todella edullista nousta hetkeksi päätteen äärestä ylös, verrytellä ja panna vaikkapa silmät kiinni. Se tuo hyvän mielen.

- Monet tuttavani ovat ihmetelleet, miten jaksan alituisesti pitää vauhtia yllä ja "rääkätä" itseäni. Heille sanoisin, että minä nautin tästä kaikesta.

- Ilman liikuntaa en tunne eläväni. Viikonloppuisin ja vapaapäivinä olo tuntuu joskus oikein kurjalta, kun en pääse kuntosalille touhuamaan, Teresa De Rita-Cavlek sanoo. TE

 

Takaisin

Arkisto