Artikkelit

Myös paksusuoli pitää artisokasta

Sadonkorjuukauden gourmet-herkku, latva-artisokka (Cynara scolymus) hoitaa myös ärtynyttä paksusuolta. Brittitutkimus (1) raportoi artisokan lehtiuutteen vähentävän ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä kärsivien vaivoja ja parantavan potilaiden elämänlaatua.

Readingin yliopiston tutkijat ovat julkaisseet tutkimuksen artisokan lehtiuutteen vaikutuksista ärtyneen paksusuolen ja dyspepsian eli ylävatsan ruoansulatushäiriön hoitamisessa.

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä kärsii arviolta viidennes aikuisväestöstä. Tyypillisiä oireita ovat ummetus, ripuli ja erilaiset vatsa- ja suolistokivut. Monet paksusuolen oireyhtymää sairastavista kärsivät lisäksi dyspepsiasta. Se on ylävatsakipua, johon ei ole mitään lääketieteellistä syytä. Näitä vaivoja poteva on usein käynyt läpi monet tähystykset ja allergiatutkimukset ilman että mitään poikkeavaa olisi löytynyt. Vaivat koetaan kuitenkin merkittävästi elämänlaatua heikentäviksi.

Hoitona on reseptivapaita ripuli- ja ummetuslääkkeitä, kuituja ja ruokavalion muutos. Esimerkiksi maitotuotteita kehotetaan välttämään ja kahvinjuontia vähentämään. Näin oireet yleensä jonkin verran helpottuvat.

Readingin yliopiston tutkimukseen osallistui 208 ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä kärsivää potilasta kahden kuukauden ajan. 26,4 prosenttia potilaista sai huomattavasti apua artisokan lehtiuutteen käytöstä. Ummetus ja ripuli katosivat, ja suolen toiminta normalisoitui.

Dyspepsiasta kärsivistä oireiden määrä väheni 41 prosentilla hoidon jälkeen. Tämä paransi huomattavasti heidän elämänlaatuaan. Tutkimus osoitti artisokkauutteen olevan turvallinen ja tehokas ärtyneen paksusuolen ja dyspepsian hoitomuoto.

Artisokkauute sopii erinomaisesti myös sapen ja maksan toimintaa tukeviin kuureihin. Tällainen voi olla paikallaan esimerkiksi lomakauden jälkeen, jos olo on puhkuinen ja raskas grilliruokien ja saunaoluiden jäljiltä.

KH

(1) Journal of Alternative and Complementary Medicine. August 1004, Vol.10, paged 667-669) Artisokan versomehun on osoitettu aktivoivan sapen virtausta sekä lisäävän sen eritystä. Vaikutuksen saavat aikaan artisokan fenoliset aineet.

loresArtisokan versomehun on osoitettu aktivoivan sapen virtausta sekä lisäävän sen eritystä. Vaikutuksen saavat aikaan artisokan fenoliset aineet.

Vogelin Cynara-uute on sataprosenttinen artisokanversouute. Artisokkaa on myös sapen ja maksan toiminnan tukemiseen sopivissa Boldocynara-tableteissa.

 

Takaisin

Arkisto