Artikkelit

Olympiasoutajiemme matkaeväät Pekingiin

Minna Nieminen ja Sanna Stén ovat leireilleet koko helmikuun Italian lempeässä auringossa Sabaudiassa. Valmentaja Veikko Sinisalon ryhmässä mukana on myös kolmas soutaja, Ilona Hiltunen.

Sinisalon soutajiin kohdistuvat odotukset ovat korkealla Pekingin olympialaisiin huipentuvan kauden edellä. Minna ja Sanna ovat menestyneet viime vuosina hienosti saavuttaen mm. MM-hopeaa luokassaan, naisten kevyessä pariairokaksikossa.

— Tavoitteena on olla mahdollisimman korkealla tuloslistalla, Sanna vahvistaa. Kuinka korkealla, riippuu siitä, miten lukemattomat eri osatekijät loksahtavat kisoissa kohdalleen.

— Menestyksen saavuttaminen vaatii monen asian samanaikaista onnistumista. Toimivan kokonaisuuden luominen on valmentajalle ja urheilijoille kova haaste, Veikko Sinisalo summaa työtään.

— Soutukilpailussa olennaista on pystyä toimimaan mahdollisimman suurella teholla koko matkan ajan. Tämä vaatii hyvää hapenottokykyä ja kykyä työskennellä kilpailun ajan mahdollisimman lähellä maksimia. Ongelmana on palautuminen, hän kiteyttää lajin haasteet.

Veikko Sinisalo on itsekin kokenut SM- ja PM-mestaruustason soutaja. Imatralaiselle, Vuoksen soutajiin kuuluvalle Sinisalolle aktiiviurheilu ja erityisesti soutu on elämäntapa. Valmistuttuaan kasvatustieteiden kandidaatiksi hän on toiminut soutuvalmentajana ja soutualan yrittäjänä.

Hänen valmennusfilosofiaansa kuuluvat tasapainoinen elämä, terveelliset elämäntavat ja puhdas, täysiarvoinen ruoka.

— Kehittävä urheilu on leikkiä ja itsensä haastamista. Siihen kuuluu harjoittelun lisäksi myös juhlia ja yhdessäoloa kavereiden kanssa. Sosiaalisuus, leikki ja ilo ovat urheilun suola.


Puhtaan urheilun puolesta

Veikko Sinisalolla on näyttöä siitä, että urheilussa menestyy myös puhtain eväin.

— Monissa maissa ja tietyissä lajeissa doping näyttää edelleen olevan maan tapa. Ajatusta että ilman dopingia ei pärjää, on vaikea karistaa, kun se on läpäissyt koko järjestelmän. Ravitsemusta ja harjoittelua kehittämällä sekunteja kuitenkin löytyisi paljon enemmän kuin eporuiskusta! Suomessakin olisi korkea aika nauttia puhtaasta urheilusta ja päästä lopullisesti pois entisen DDR:n henkisen ikeen alta, hän lataa.

— Ravintoon liittyvät asiat ovat alkaneet kiinnostaa minua yhä enemmän. Uskon, että ihminen kerran kokeiltuaan terveellistä ruokavaliota ei halua enää luopua siitä — tai oikeammin sen mukanaan tuomasta hyvästä olosta. Terveellinen ravinto on paitsi oikein koostettua ja valmistettua, myös puhdasta. Siksi omassa yrityksessänikin (Finnrowing Oy) tarjolla on vain lisä- ja väriaineettomia ravintolisiä. Samasta syystä myös tiimimme yhteistyökumppaniksi sopii erinomaisesti Vogel puhtaine luomuelintarvikkeineen.

— Ravinto, kestävyys- ja voimaharjoittelu muodostavat kokonaisuuden, johon jokaisen urheilijan on mahdollisuus vaikuttaa. Nämä kolme perusasiaa myös määräävät, millä tavoin kehitymme urheilijoina sekä myös millä tavoin ikäännymme.

— Terveys on kokonaisuus, joka muodostuu kaikista ihmisen ympärillä ja sisällä liikkuvista tekijöistä. Sitä kannattaa tavoitella myös kehittämällä omaa immuniteettia, jottei olisi niin altis sairastumaan, Veikko Sinisalo korostaa.


Päättäväisyyttä ja pitkää pinnaa

Sekä Minna Nieminen että Sanna Stén sanovat huippu-urheilun vaativan päättäväisyyttä, pitkää pinnaa ja ammattimaista asennetta.

— Urheilun edellyttämä kurinalaisuus tuo elämään ryhtiä, josta on ilman muuta hyötyä myöhemminkin elämässä, Minna toteaa.

Huippu-urheiijan elämä on jatkuvaa reissaamista. Matkalaukkuelämään väsyy välillä, mutta lentokoneessa istuessaan Minna sanoo ajattelevansa vain määränpäätä ja uusia haasteita.

Sannan mukaan soudussa kiehtoo juuri sen haasteellisuus; miten yhdistää kestävyys, voima ja tekniikka kelien vaihtuessa. Vesi ja luontoelementti ovat ilman muuta myös soudun hienoja puolia.

— On mahtavaa huomata kehittyvänsä. Kun sitten tulee onnistumisia, se todella lämmittää! Urheilussa oppii myös tuntemaan itseään ja oppii ottamaan vastaan uusia asioita.


Matkalaukkuelämää

Huippu-urheilijan elämä on jatkuvaa reissaamista.

— Maailmaa tulee nähdyksi, vaikka useimmiten nähtävyydet rajoittuvatkin lentokenttään, souturataan ja hotelliin. Tästä huolimatta joihinkin maihin kiintyy ja niihin haluaisi mennä joskus uudelleen vaikkapa lomalle, Minna kertoo kokemuksistaan.

— Välillä pitkillä matkoilla tulee ikävä läheisiä ihmisiä, joiden tuki ja kannustus on muutenkin todella suuriarvoista, Sanna myöntää. Eläinrakas Sanna ikävöi myös kotona odottavaa lemmikkiään, leijonanharjaista kääpiökaniaan.

Toisaalta vuosien yhteistyön luoma toveruus tiimin jäsenten ja varsinkin oman soutuparin kanssa auttaa tiukkojenkin paikkojen yli.

— Olemme kokeneet yhdessä niin iloja kuin surujakin, mikä tietysti on lähentänyt. Myös se yhdistää, että haluamme molemmat tehdä lujasti töitä yhteisen unelmamme eteen.

— Vuosien varrella on oppinut tuntemaan soutuparinsa edestä ja takaa, tietää milloin on parempi puhua tai kannustaa ja milloin taas on parempi olla vain hiljaa tukemassa taustalla. Onnistuminen mutta myös epäonnistuminen kasvattaa ja rakentaa meitä paremmiksi soutajiksi, soutupariksi ja ihmisiksi, Minna ja Sanna uskovat.

Tällä hetkellä molemmilla urheilu menee kaiken muun edelle niin pienissä kuin suuremmissakin valinnoissa.

— Jos vaihtoehtona on leffailta tai aikaisin nukkumaanmeno seuraavan päivän treenien takia, on nukkumaanmeno selvä valinta, Sanna kuvailee.

— Toisaalta pieneksi irtiotoksi arkirutiineista riittää jo vaikkapa käynti kavereiden kanssa kahvilla. Joka vuosi yritän päästä lomilla vaellukselle metsään tai tuntureille, toisin sanoen vähän soudusta irti. Kun on kauempana, näkee taas erilaisin silmin lähelle. Pidän myös yrttien kasvatuksesta parvekkeella, ne ovat kiva lisä ruokaan, Minna kertoo vapaa-ajastaan.


Soutajaksi tuttujen innostamana

Sekä Minna että Sanna kiinnostuivat soudusta tuttujen innostamina. Sanna kertoo kokeilleensa soutua ensimmäisen kerran kuntosalilla sisäsoutulaitteella maastohiihdon oheisharjoitteena.

— Ystävän innoittamana osallistuin messuilla pidettäviin sisäsoutukilpailuihin ja silloin soutukipinä iski.

Minna harrasti alle 20-vuotiaana hiihtoa ja juoksi eri pituisia matkoja.

— Ajauduin pikkuhiljaa soudun pariin siinä mukana olevien ihmisten innostamana. Aloitin kirkkoveneessä. Sitten siirryin savolaismallisiin veneisiin, joilla mm. Sulkavan 65 kilometriä soudetaan. Niistä siirryin edelleen olympialuokkien veneisiin.

Nyt molempien ajatukset ovat jo alkavassa kaudessa ja erityisesti Pekingissä.

— Astmaa sairastavana minua arveluttaa eniten ennakkoon Pekingin ilmanlaatu, siitähän on paljon puhuttu, Minna pohtii. Myös Sannaa huolestuttaa kisapaikan ilmanlaatu sekä myös erilaiset järjestelyt itse kilpailupaikalla sekä sen ympärillä.

— Näin iso tapahtuma kyllä jännittää pientä suomalaista...


Terveysvinkit

Minna nimeää omaksi salaiseksi aseekseen Echinaforcen. — Uutepullo on reissannut mukanani koko soutu-urani ajan. Se on kätevä käyttää, koska tippoja voi kaataa suoraan kurkkuun tai pienten haavojen päälle

— Uusin salainen aseeni on hunaja. Siitä valmistuu tehokasta urheilujuomaa lisäämällä siihen vettä ja suolaa. Palautumisjuoman siitä saa lisäämällä proteiinijauhetta. Ravintolisissä kuten muussakin ravinnossa suosin lisä- ja väriaineettomia sekä sokerittomia tuotteita. Käytän myös urheilujuomaa, proteiinilisiä sekä energiageelejä.

Sanna kertoo syövänsä vitamiini- ja antioksidanttilisien lisäksi rasvahappokapseleita. — Juon myös Vogelin mainioita Biotta-mehuja. Urheilujuomana käytän lisä- ja väriaineettomia tuotteita.

Sannan sanoo urheilussa panostavansa monipuolisuuteen ja asenteeseen.

— Mottoni on kaikkea kohtuudella: liikuntaa, ravintoa sekä unta. Ja kun taustat — perhe ja ystävät — ovat kunnossa, voi hyvin mielin nauttia urheilusta ja yrittää yhä uudelleen ylittää itsensä. On tärkeää muistaa myös nauraa, se rentouttaa ja tuo pilkettä elämään! ER

 

Valmentaja Veikko Sinisalon vinkit:

näin rakennat vastustuskykyäsi

Rakentavat asiat
 • Rentoutuminen, venyttely ja lihashuolto
 • Luomutuotteet
 • Kasvikset, hedelmät, marjat
 • Täysjyvätuotteet, kasviöljyt
 • Maitohappotuotteet, hapatteet
 • Maitohappobakteerit
 • Hyvä työn ja levon suhde
 • Puhdas ilma

Hajottavat asiat
 • Stressi
 • Antibiootit
 • Maito, liha, sokeri
 • Jalostettu ruoka lisäaineineen
 • Kahvi, sokeri
 • Runsas alkoholi
 • Huono ilma
 • Mikroaaltouuni (Mikroaaltouunilla kuumentaminen tekee ruoasta selluloosaa. Ruoan molekyylit muuttuvat sellaisiksi että ihminen ei pysty hyödyntämään täysimääräisesti sen ravintoaineita.)
Takaisin

Arkisto