Artikkelit

Miedosti vaikuttavat rohtoyrtit ovat parhaimmillaan tuorekasviuutteina

Teksti: Marketta Hoogesteger

Suuri osa lääkkeistä on alun perin peräisin kasveista. Tämä koskee sekä reseptilääkkeitä että käsikaupan lääkkeitä. Usein ensin on käytetty kasviuutetta. Myöhemmin vaikuttavat aineet on löydetty ja eristetty ja vielä myöhemmin niitä on alettu valmistaa synteettisesti.

Voimakkaiden, yliannoksina myrkyllisten yrttien kohdalla vaikuttavien aineiden eristäminen on ehdottomasti oikein. Vaikuttavia aineita on oltava joka tabletissa tarkalleen sama määrä, eikä se onnistu ilman eristämistä. Myös synteettinen valmistaminen on perusteltua: se ei aiheuta kasvien harvinaistumista, ja se on myös huomattavasti halvempaa.

Miedosti vaikuttavien yrttien kohdalla tilanne on toinen. Jos vaikuttavat aineet eristetään tai niitä valmistetaan synteettisesti, tarvitaan usein paljon suurempia ainemääriä saman vaikutuksen saamiseksi. Vaikutus on myös lähes aina yksipuolisempi ja haitallisia sivuvaikutuksia on monin verroin enemmän. Mistä tämä saattaa johtua?


Tasapainoinen vaikutus kokonaisesta tuoreesta kasvista

Tärkein syy ovat ilmeisesti seuralaisaineet. Kasvissa on vaikuttavan aineen tai aineiden ohessa vähintään kymmeniä, yleensä satoja muita aineita. Yksinään nämä ovat lähes tehottomia, mutta vaikuttavan aineen rinnalla ne saavat aikaan yhteisvaikutuksia, jotka monipuolistavat vaikutusta tuntuvasti. Yleensä mahdolliset haittavaikutukset vähenevät tai häviävät kokonaan.

Koska seuralaisaineita on kymmenittäin tai jopa sadoittain, niiden lisääminen eristettyihin tai synteettisiin valmisteisiin on mahdotonta. Monesti kaikkia aineita ei edes tunneta, mutta niiden vaikutukset voidaan havaita.

Toinen tärkeä syy on tuoreiden kasvien käyttö uutteen raaka-aineena. Kun uuttamisessa käytetään etanolia, saadaan talteen kaikki tuoreen kasvin aineet, sekä vesiliukoiset että rasvaliukoiset ja myös helposti haihtuvat tai muutoin häviävät. Samalla etanoli on tehokas säilöntäaine eivätkä siihen liuenneet aineet enää helposti muutu.

Yrttien viljely tai kerääminen uutteiden raaka-aineeksi on huolellista työtä. Kaiken on oltava ehdottomasti luomulaatuista ja keräilypaikkojen on oltava puhtaita. Korjuuajan on oltava oikea. Harvinaiset, hankalasti viljeltävät kasvit on korvattava muilla. Tulos on kuitenkin vaivan arvoinen. MH


Yrttiviljelyä mittatilaustyönä

Luonnossa saman yrtin tehoainepitoisuudet voivat poiketa suurestikin riippuen mm. viljely- ja sääoloista. Miten varmistaa, että tiettyä yrttiä sisältävän kasvivalmisteen koostumus säilyy samana valmistuserästä toiseen?

Vogelin kasvivalmisteissa ongelma on ratkaistu kehittämällä vuosikymmenten kuluessa oma nk. fytostandardi. Sen tärkeimmät tekijät ovat oma siemen, valvottu luomuviljely, optimaalinen sadonkorjuuajankohta sekä vuosieräsekoitukset.

Näillä toimenpiteillä varmistetaan, että kasviraaka-aineeseen saadaan riittävästi vaikuttavia aineita ja siten myös lopulliseen tuotteeseen korkealaatuinen hoitoteho. Tärkeää on, että tämä tavoite saavutetaan rikkomatta kasvin luonnollista kokonaisuutta. Kasvin kokonaisuus rikotaan esimerkiksi silloin, kun lopputuotteeseen lisätään puhtaaksi eristettyjä tehoaineita.

Vogel tuottaa itse rohtokasviensa siemenet. Markkinoilta ostettu siemen voi olla laadultaan ja iältään hyvin vaihtelevaa, eikä siemenen perimää tunneta. Oman tuotannon ansiosta siemen pysyy vuodesta toiseen geneettisesti yhdenmukaisena ja tasalaatuisena.

Vogelin fytoterapeuttiset kasvivalmisteet uutetaan tuoreista yrteistä. Kasvit käsitellään alle vuorokauden kuluessa korjuusta. Yrtit tulevat valvotuilta luomuviljelmiltä, joilla noudatetaan sveitsiläisen luomuviljelyn valvontajärjestön määräyksiä.

Monilla yrteillä vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat suurimmillaan juuri ennen kukintaa. Siksi on tärkeää valita oikea korjuuajankohta. Vuosikymmenten kokemuksen ja päivittäisen tarkkailun ansiosta yrteille kyetään määrittelemään optimaalinen korjuuaika.

Bioforce, Vogel-tuotteiden valmistaja, noudattaa kaikessa toiminnassaan lääkekäsittelystandardeja. Bioforcella on yli puolen vuosisadan erityisosaaminen tuoreiden rohtokasvien käsittelystä ja yrttien lääkinnällisistä ominaisuuksista.

Rohtokasvien siemenen ja viljelyolojen yhdenmukaistamisesta huolimatta kasvien vaikuttavien aineiden määrissä voi esiintyä jonkin verran poikkeamia esimerkiksi kasvukauden sääoloista johtuen. Nämä poikkeamat tasataan vuosieräsekoituksessa eli sekoittamalla keskenään useampaa eri valmistuserää. ER

Takaisin

Arkisto