Artikkelit

Ravintolisät: Tehokkaampia kuin ravinto lempeämpiä kuin lääkkeet

Vitaaliaineiden — vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden, aminohappojen ja välttämättömien rasvahappojen — saanti ei ole ongelma, jos syö monipuolista ja täysiarvoista ruokaa, elää terveellisesti ja ruoansulatuselimistö on kunnossa. Monesti todellisuus on kuitenkin kaukana tästä. Ravinnon täydennys on tarpeen myös erilaisissa stressitilanteissa.

Vaikka ravintolisät ulkomuodoltaan saattavat muistuttaa lääkkeitä, ne eroavat niistä käyttötarkoitukseltaan. Ravintolisien käytön tarkoituksena on säilyttää, tukea ja optimoida elintoimintoja. Lääkkeiden sen sijaan on vaikutettava voimaperäisemmin. Niiden tehtävänä on korjata, muokata tai muuttaa elintoimintoja.


Vogelin ravintolisät: yrttejä ja bioaktiivisia aineita

Ravintolisät voivat sisältää hyvin erilaisia ainesosia kuten vitamiineja, kivennäisaineita, yrttejä, kuningatarhyytelöä, maitohappoa, öljyjä tai bakteerien ainesosia kuten probioottivalmisteissa. Niissä voi olla myös nk. bioaktiivisia aineita, esimerkiksi kasvien aromi- ja väriaineita. Toisin kuin lääkkeet, ne eivät sisällä synteettisiä, aktiivisia yhdisteitä.

Kasvivalmisteistaan ja luomuelintarvikkeistaan tunnettu A. Vogel tuo nyt valikoimiinsa myös ravintolisät. Ne sopivatkin hyvin täydentämään luonnonmukaiseen itsehoitoon tarkoitettua tuotevalikoimaa.

Vogelin pitkä kokemus ja asiantuntemus yrttivalmisteista antaa luontevat lähtökohdat tarjota laadukkaita, hyvin toimivia tuotteita. Ravintolisät paikkaavat myös aukkoa, joka on syntynyt monen perinteisen, tutun yrtin poistuessa valikoimista. Uusiin ravintolisiin on nimittäin mahdollista lisätä yrttejä, joita ei enää ole saatavilla rekisteröidyissä kasvivalmisteissa.

A. Vogelin ravintolisät on valmistettu puhtaista, luonnonmukaisista raaka-aineista. Niiden korkealaatuiset, tärkeät ravintoaineet ovat peräisin luonnosta. Tällä seikalla on merkitystä mm. siksi, että luonnonmukaiset ainesosat ovat paremmin elimistön hyödynnettävissä kuin synteettiset yhdisteet.

Ravintolisät eivät sisällä hiivaa, gluteenia (gluteiinia), laktoosia eivätkä sokeria. Siksi ne sopivat hyvin mm. diabeetikoille.


Tarvitsetko täydennystä?

Jos tiedät syöväsi ajoittain epäterveellisesti ja olet kiireinen, ravintolisien käyttö on paikallaan vitaaliaineiden saannin varmistamiseksi.

Stressin ohella tupakoinnin tiedetään lisäävän vitaaliaineiden kulutusta. Monet tavalliset lääkkeetkin toimivat samoin; tällaisia vitaaliainerosvoja ovat esimerkiksi ehkäisypillerit ja kortisonilääkkeet. Jatkuva laihduttaminen voi myös johtaa vitaaliainepuutokseen.

Myös pimeä vuodenaika tai univaje lisäävät tarvetta vitaaliainetäydennykseen.

Valkoista sokeria on syystä pidetty pahimpana vitaaliainerosvona. Siitä saa nopeasti paljon energiaa muttei sitten muuta. Lisäksi sen hajoaminen elimistössä kuluttaa mm. B-vitamiineja ja kromia.

Oma olo on paras mittari. Jos kunnon yöunista ja ulkoilusta huolimatta aina vain väsyttää eikä oikein jaksa innostua mistään, ravintoon ja sen täydentämiseen on syytä kiinnittää huomiota.

Erityisen tärkeää on, että elimistö kykenee tehokkaasti hyödyntämään saamansa ravinnon. Hyvä imeytyvyys on avainasemassa myös ravintolisän hyötyä punnittaessa.


Elintärkeät vitaaliaineet

Vitaaliaineet ovat nimensä mukaisesti elimistön elintärkeiden toimintojen ylläpitäjiä. Niihin luetaan jopa 60 000-100 000 erilaista ainetta, joista ihmiselle välttämättömiä arvellaan olevan useampia tuhansia.

Monet vitaaliaineista toimivat antioksidantteina. Niillä taas on useita elintärkeitä toimintoja. Ne torjuvat syöpää ja tulehduksia, normalisoivat veren kolesterolia ja estävät haitallisten bakteereiden lisääntymistä.

Vitaaliaineita esiintyy runsaasti kasvikunnan tuotteissa. Tästä syystä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja kehotetaan syömään päivässä viisi annosta. Erityisen hyödyllistä, vitaaliainepitoista ruokaa ovat myös palkokasvit, pähkinät, täysjyvävilja, mausteyrtit, hiiva, vihreä tee ja punaviini, monen nautiskelijan iloksi. ER

Takaisin

Arkisto