Artikkelit

Väsyttääkö? Antitox-kuuri siivoaa kehon ja virkistää

Runsas alkoholinkäyttö on tunnetuin syy maksaongelmiin, mutta maksa voi ylikuormittua muutenkin. Esimerkiksi kipulääkkeenä käytettävän parasetamolin väitetään olevan Yhdysvalloissa ja Isossa Britanniassa yleisin syy maksavaurioihin. (BMJ 2006;332:628).

Naisille ehkäisypillerit ja vaihdevuosivaivoihin käytetyt hormonikorvaushoidot merkitsevät melkoista lisäkuormitusta. Jos vielä ruokatottumuksissa on toivomisen varaa ja elämä on kiireistä tai muuten stressaavaa, maksa todella kaipaa tukea.


Maksa on hiljainen kärsijä

Maksa ei pidä ääntä itsestään, ja monesti maksa-arvotkin saattavat olla päällisin puolin kunnossa. Jos olo kuitenkin on jatkuvasti väsynyt ja haluton ja mieli alamaissa, syylliseksi saattaa osoittautua vajaatoiminen maksa. Muita oireita ovat ähkyinen tai jatkuvasti janoinen olo, ihon keltaisuus sekä ihottumat.

Hyvin toimiva maksa on välttämätön ruoansulatukselle, sillä se työstää ravinnon käyttökelpoiseen muotoon. Maksa suojaa elimistöä haitallisilta aineilta kuten lisä- ja torjunta-aineilta, alkoholilta ja lääkkeiltä. Maksa työstää ne sellaiseen muotoon, että muutkin elimet kuten munuaiset, keuhkot ja iho voivat poistaa ne.

Riippuu siis maksan kunnosta, kuinka suuren osan haitta-aineista se kykenee tekemään vaarattomiksi. Maksan alkaessa läpäistä vierasaineita elintärkeät entsyymireaktiot häiriintyvät. Elinten toiminnassa alkaa esiintyä ongelmia ja lopulta keho luovuttaa ja sairastuu.

Pidättäytymällä kuukaudenkin ajan kuormittavista tekijöistä maksalleen voi antaa tilaisuuden tervehtyä.


Maksarohdoksi latva-artisokkaa

Latva-artisokka (Cynara scolymus) on yksi tehokkaimmista maksaa tukevista rohtokasveista. Se aktivoi ruoansulatusnesteiden eritystä, tasaa kolesterolia ja edistää aineenvaihduntaa.

Latva-artisokan karvasaineet, mm. polyfenoleihin kuuluvat kynaropikriini ja kynariini, aktivoivat maksa-sappijärjestelmän toimintaa. Sappinesteen eritys lisääntyy, mikä edistää rasva-aineenvaihduntaa. Latva-artisokka ehkäisee siten toiminnallisia sappiteiden vaivoja, lievittää rasvaintoleranssia ja alentaa haitallista LDL-kolesterolia ja kokonaiskolesterolia.

Yleensä latva-artisokka on hyvin siedetty ja se sopii pidempiinkin kuureihin. Mykerökukkaisiin kuuluvana se kuitenkin saattaa aiheuttaa oireita joillekin allergisille


Antitox-kuurilla sisältä siistiksi

Kevät sopii mainiosti puhdistavan, keventävän maksakuurin toteuttamiseen. Tässä ohjeet kuuriin, jonka pituudeksi suositellaan 1—2 kuukautta:

Tehosta sapen ja maksan toimintaa Antitox-tableteilla.
Tabletit sisältävät useita tunnettuja maksa- ja sappirohtoja kuten latva-artisokkaa, voikukkaa ja piparminttua.
Käytä pakkaus ohjeen mukaisesti loppuun (1 pakkaus = 1 kuuri).

Kevennä! Vältä rasvaisia ja rasvassa kypsennettyjä ruokia. Runsas eläinvalkuainen, makkarat, rasvaiset juustot, makeiset ja makeat leivonnaiset paitsi lihottavat, rasittavat myös maksaa.
Maksaa hellivään ruokavalioon sopivat ja höyrytetyt kasvikset, kuorineen keitetyt perunat ja luomulaatuinen täysjyväriisi. Kaikki täysjyväviljavalmisteet, mysli sekä seesaminsiemenet sopivat kuuriin. Tavallisen maidon sijasta käytetään hapanmaitotuotteita eli piimää, jogurttia, rahkaa ja viiliä.
Rasvana käytetään kylmäpuristettua luomulaatuista kasviöljyä ja hiukan voita.
Kaalit, pavut ja herneet saattavat ärsyttää maksaa. Samoin tuoreet hedelmät ja raakasalaatit sopivat huonosti joillekuille silloin, kun maksa on ärtynyt.


Rajoita tai ole kokonaan

ilman alkoholia 1-2 kuukautta. Nenänvalkaisu helpottaa maksan työtaakkaa, mutta myös painonhallinta helpottuu merkittävästi!

Karta turhia lääkkeitä ja lisä-aineita, lopeta tupakointi.
Haitta-aineita kulkeutuu elimistöön joka tapauksessa, vaikka niitä pyrkisikin karttamaan. Ja kun kehon ulkopuolisia hormoneja käytetään jopa vuosikymmeniä, muutaman kuukauden käyttötauko voi joskus olla enemmän kuin paikallaan.
Tietoisilla valinnoilla, esimerkiksi luomuruokaa suosimalla ja haitallisia aineita karttamalla, kuormitusta voi kuitenkin merkittävästi vähentää.

Juo runsaasti vettä. Suositeltavia ovat myös mehut, jotka eivät ärsytä maksaa. Näitä ovat mm. luomulaatuinen porkkanamehu ja mustikkamehu. Maksaa hoitavia juomia ovat lisäksi kahvin tapaan nautittava, maksakatkeroita (sikuria ja tammenterhoja) sisältävä Bambu-viljahedelmäjuoma ja maitohappoinen Molkosan-herajuoma.
2-3 litran kokonaisnestemäärä päivässä on sopiva määrä. Liikunta ja lämpö saattavat kuitenkin kasvattaa nesteentarvetta.


Muista syvähengittää!

Happi on lääkettä myös maksalle. Hengittele syvään aamulla herättyäsi avoimen ikkunan ääressä tai terassilla ja venyttele! Tee päivässä pari vaikka lyhyttäkin, mutta reipasta kävelylenkkiä ulkona elimistön tehohapettamiseksi.

Hikoile! Myös hikoilu puhdistaa elimistöä tehokkaasti. Treenaa tai hyötyliiku itsesi hikeen. Myös saunominen tekee hyvää maksalle.

 

(kuvateksti)
Antitox-maksanhoitotableteissa on latva-artisokkaa, voikukkaa, piparminttua ja muita maksaa tukevia rohtokasveja. Myös Vogelin Cynara-uute valmistetaan tuoreesta latva-artisokasta.

Takaisin

Arkisto