Artikkelit

Yrttejä naiselle — vaihtoehtoja hormonihoidoille

Yrttiterapeutti Henriette Kress:

Hormonikorvaushoito ei ole vaaratonta. Sen tiedetään kaksinkertaistavan riskin sairastua dementiaan ja lisäävän veritulppien ja rintasyövän riskiä. Hormonit saattavat aiheuttaa myös sappirakko-ongelmia. Mutta onko meillä vaihtoehtoja?

Joskus hormonikorvaushoito on riskeistä huolimatta tarpeen. Suosittelen sitä esimerkiksi silloin, kun vaihdevuodet ovat tulleet vuosikymmeniä liian aikaisin leikkausten yhteydessä. Silloin hormonit kannattaa ottaa mahdollisimman luonnollisesti, ihon kautta imeytyvässä muodossa.

Suun kautta otetut hormonit eroavat sekä imeytymistavaltaan että muodoltaan omista hormoneistamme. Hormonipillerit otetaan kerran päivässä sen sijaan että hormoneja saataisiin vähän kerrassaan päivän mittaan. Suun kautta nautittavat hormonit pakataan kestämään ruoansulatus, ja vasta maksa muokkaa ne hormonien kaltaisiksi.

Ihon kautta imeytyvien hormonien liukeneminen verenkiertoon on hitaampaa. Niistä saadaan myös helpommin oikeiden hormonien kaltaisia, kun niitä ei tarvitse pakata kestämään matkaa ruoansulatuskanavan läpi. Lisäksi ihon kautta imeytyvät hormonit tulevat omien hormoniemme tavoin maksaan vasta siinä vaiheessa, kun ne kiertävät kehossa veren mukana.

Hormonikorvaushoito on haittavaikutustensa takia yleensä rajattu muutamaan vuoteen. Kun tämän jälkeen lopettaa korvaavien hormonien käytön, ilmaantuvat tavanomaiset vaihdevuosiongelmat. Nyt ne kuitenkin saattavat tulla rajumpina kuin jos niille olisi annettu aikaa kehittyä luonnollisesti.

Vaihdevuodet ovat normaali osa naisen elinkaarta. Mielestäni kuukautisten loppumisen estäminen on yhtä järkevää kuin kuukautisten alkamisen estäminen.

Mistä vaihdevuosioireet johtuvat

Vaihdevuosien jälkeen keltarauhasia ei ole, koska munasarjoista ei enää irtoa munasoluja.

Vaihdevuosien aikana munasarjat ja keltarauhanen ovat aiempaa heikommat. Siinä piileekin suurin syy vaihdevuosioireisiin. Kun aivolisäke ja hypotalamus havaitsevat, ettei veressä ole tarpeeksi estrogeenia tai keltarauhashormonia, ne kiihottavat sellaisten hormonien tuotantoa, jotka lisäävät näiden hormonien tuotantoa. Näin jatkuu, kunnes määrät ovat niin suuret, että muutkin rauhaset, ennen muuta kilpirauhanen, reagoivat niihin. Ja seurauksena on kuumia aaltoja, yöhikoilua ja sydämentykytystä.

Haurastuvat luut ja kuivat limakalvot

Estrogeenin vähenemisestä johtuvaan osteoporoosiin voi juoda kalsiumpitoista yrttiteetä (nokkonen, peltokorte, kaura), mutta paras apu siihen on ajoissa aloitettu liikunta.

Mummomme kantoivat klapeja ja vettä, lähtekäämme me sauvakävelemään tai vaikkapa tanssimaan. Kalsiumia saa myös vihreistä vihanneksista (purjo, parsakaali, nokkonen), siemenistä (seesaminsiemen, manteli, auringonkukansiemen), sekä tietenkin maitotuotteista, ellei niille ole herkkä.

Kudosten surkastumiseen auttaa lantionpohjan harjoitukset, ja seksiin saa iloa kunhan käyttää liukastimia. Jokaisessa keittiössä pitäisi olla kylmäpuristettua öljyä, mutta myös öljypohjaiset pehmeät voiteet ovat tehokkaita. Teho on vielä parempi, kunhan laittaa miehen voitelemaan paikkoja.

Hikoilua ja sydämentykytystä

Yrteistä voi lyhyesti mainita nukulan, rantayrtin ja salvian, jotka sopivat kuumiin aaltoihin, sydämentykytykseen ja yöhikoiluun. Kauranverso-uute, sitruunamelissa ja kärsimyskukka helpottavat stressiä ja sen aiheuttamaa unohtelua.
(Lisää aiheesta voi lukea Terveydenhoitouutisten numerosta 04/2003, tai verkossa) 

Stressi vahvistaa vaihdevuosien oireilua entisestään. Adrenaliinikin on hormoni, ja jo ylikierroksilla käyvä kilpirauhanen reagoi herkästi myös siihen. Siksi stressi ja muut adrenaliinia lisäävät tekijät kuten kahvinjuonti ja tupakointi ovat haitallisia vaihdevuosien aikana. Kannattaisi yrittää ainakin vähentää kahvinjuontia ja tupakointia, jollei sitten kokonaan halua niistä luopua.

Stressi voi aiheuttaa sydämentykytystä ja yöhikoilua miehillekin. Naiset voivat kärsiä niistä jo vuosia ennen menopaussia. Paras apu tähän on stressin poistaminen joko tahtia hidastamalla tai stressinsietokykyä parantavilla yrteillä.

Hyviä yrttejä tähän tarkoitukseen ovat mm. kauranversouute, kärsimyskukka ja sitruunamelissa. Nykyään luontaistuotekaupasta löytää vaikka millaisia stressinsietokykyä lisääviä eksootteja, joista tunnetuin ja myös kallein on ginseng. Orapihlajakin auttaa stressiin, sillä se tuo rohkeutta elämään. Pystytkin sanomaan "ei", kun aikaisemmin sanoit kohteliaasti "joo" - ja manasit kasvanutta työtaakkaa.

Orapihlajaa käytetään yleensä vahvistamaan sydäntä sekä suonistoa. Ja ainakin runoudessa sydän yhdistetään rohkeuteen. Pitkäaikaisessa käytössä orapihlaja voi aiheuttaa ongelmia sellaisille, joilla sydämen syke on hidas, sillä orapihlaja hidastaa sykettä entisestään. Muuten se on vain hyväksi; se vahvistaa sydäntä ja sen sisältämät flavonoidit pitävät suoniston hiussuonia myöten kimmoisampana.

Kuukautisvaivat

On kaksi yrttiä yli muiden, kun puhutaan naisten vaivoista ja yrteistä: vadelmanlehti ja poimulehti. Kummatkin vahvistavat naisen lantion seudun elimiä ja niistä saa vähitellen apua melkein mihin tahansa kuukautisvaivaan. Nokkonenkin auttaa joissakin tapauksissa. Kaikissa kolmessa on runsaasti mineraaleja ja hivenaineita.

Poimulehtiteetä kannattaa juoda raskauden aikana ja muutaman kuukauden ajan raskauden jälkeen. Vadelman lehdistä valmistettua teetä on hyvä juoda neljännestä raskauskuukaudesta alkaen. Sitä voi juoda aiemminkin, mutta vadelman lehtitee voi aiheuttaa välivuotoja ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikana. Välivuodot eivät ole vaarallista, mutta ne voivat aiheuttaa lisästressiä jo ennestäänkin raskauden sujumisesta huolestuneelle naiselle. On siis parempi olla ilman vadelmaa raskauden alkuaikoina.

Liian runsaat kuukautiset

Runsaat kuukautiset eivät sinänsä ole ongelmalliset, mutta jos vuoto on runsasta ja kuukautisten jälkeen on rättiväsynyt, on syytä pohtia keinoja verenmenetyksen vähentämiseksi. Apua kannattaa hakea myös, jos mikään tamponi-side-yhdistelmä ei ole riittävä kuukautisten alkaessa tai jopa koko vuodon aikana.

Tähän käytän kahta yrttiä. Toista, siankärsämön kukintoja, löytää helposti sekä luontaistuotekaupoista että kesäaikaan luonnosta. Toista, lutukan vihreitä osia, ei löydy kaupoista, ja jos löytääkin, niin varastointiaika on niin lyhyt, ettei ostettu yrtti enää ole järin tehokas; sitä pitää siis kerätä itse. Kummatkin ovat tehokkaita verenvuodon tyrehdyttäjiä, ja kummastakin on ollut apua liian runsaissa kuukautisvuodoissa. Juo lutukka- tai siankärsämöteetä viikko ennen kuukautisia ja vielä vuodon aikana.

Vitamiineja ja hivenaineita PMS-oireisiin

Osa PMS-oireilusta johtuu B6-vitamiinin ja magnesiumin vajeesta. Magnesiumvajeesta kertoo varsinkin kuukautisia edeltävä suklaan himo. B6-vaje voi taas ilmetä mm. hiivana ja jalkasilsana.

Koska B-vitamiineja ei saisi ottaa yksikseen, on etsittävä sellainen B-vitamiinivalmiste, jossa muiden B-vitamiinien ohella on runsaasti B6:tta.

Virtsatietulehdukset

Naisilla on miehiä useammin virtsatietulehduksia, koska matka virtsaputkesta peräaukkoon on epäonnisen lyhyt. Yleisin bakteeri virtsatietulehduksissa onkin suolistoon kuuluva Escherichia coli.

Paras apu virtsatietulehduksiin on karpalo- tai puolukkamehu sekä tulehduksen syyn löytäminen.

Himoitsetko makeaa? Käytä maksaa vahvistavia yrttejä, niin sokeritasapaino paranee. Oletko niin kiireinen, ettet tahdo ehtiä juomaan päivän aikana? Pakota itsesi juomaan (vettä) päivälläkin, vähennä mahdollisuuksien mukaan stressiä ja ota sitä lieventäviä yrttejä.

Kenties sinulla on uusi sydänystävä, jolloin virtsateiden ärsytys sattaa olla lähinnä mekaanista? Yhdyntätiheys laskee yleensä kiihkeiden alkuaikojen jälkeen, mutta siihen asti (ja kenties myöhemminkin) kannattaa virtsata aina seksin jälkeen. Jos saat myöhemminkin virtsatietulehduksen seksin jälkeen, on ehkä syytä lähettää mieskin lääkäriin; joskus tulehdus voi olla oireeton, mutta seksin myötä tauti tarttuu naiseen aina uudestaan.

Jos sitten tulehduksen takia joudut syömään antibiootteja, nauti samalla myös maitohappobakteereja. Näin suolistobakteerit toipuvat nopeammin kuurista.

Jos virtsatietulehdukset ovat toistuvia, virtsateitä ja munuaisia on hyvä vahvistaa ja helliä nauttimalla erilaisia yrttejä teenä: kultapiiskua, malvan kukkia tai lehtiä, ratamoa, mesiangervoa, kuismaa, kehäkukkaa. Muutamia näistä yrteistä saa myös tippoina, mm. kultapiiskua ja kehäkukkaa.

HK

Takaisin

Arkisto