Artikkelit

Paasto on erinomaista sairauksien ennalta ehkäisyä

Marita Ikonen-Leppälälle paasto on tuttu juttu jo työtaustan takia. Hän toimii myyntiedustajana A. Vogel Oy:ssä ja opiskelee työnsä ohella ravintoterapeutiksi.

Pyysimme Maritaa kertomaan viimeisimmästä paastostaan ja antamaan vinkkejä siitä, miten mehukuuri kannattaa toteuttaa.

- Ensi kesänä tulee viisikymppiä täyteen, ja se pysäyttää miettimään omia mahdollisuuksia ja velvollisuuksia terveyden säilyttämiseksi. Ennaltaehkäisy on tunnetusti helpompaa kuin sairauden hoito, ja paastohan on mitä parhainta sairauksien ennaltaehkäisyä, Marita perustelee vuodenvaihteen paastoaan.

- Tällä kertaa päätin paastota viikon, koska se on nelipäiväistä paastoa tehokkaampi. Kun olen asian päättänyt, itse paastoaminen on ainakin minulle kohtuullisen helppoa.

- Jo heti alussa päätin, että jos kahvittomuus aiheuttaa paaston aikana päänsärkyä, juon sitä suosiolla tilkan. Jouduinkin joka aamu juomaan puoli kupillista jyskytyksen taltuttamiseksi. Se oli mielestäni kuitenkin parempi vaihtoehto kuin särkylääkkeet tai paaston lopettaminen.

- Suolihuuhtelun tein aamuin illoin. Se kuulostaa pahemmalta kuin mitä on. Huuhtelut on kyllä syytä tehdä, sillä ne helpottavat paasto-oireita samoin kuin suolen alkutyhjennys.

- Kahtena ensimmäisenä päivänä olo oli hutera, mutta loppua kohden tuntemukset vain paranivat. Aloitin kuurin juuri ennen vuodenvaihdetta, jolloin osa viikosta oli vapaapäiviä. Paaston alussa vapaapäivät olivatkin mainio juttu, saunoin ahkerasti ja se tuntui hyvältä.

- Työpäivinä lämmitin kasvislientä ja vihannesmehua lounasaikaan ja söin ne lusikalla keiton tapaan. Tomaattimehu oli yksi paastomehuistani. Pidän sen mausta, ja lämmitettynähän se on oivallinen tomaattikeitto! Lisäsin joukkoon piparjuuriraastetta ja pikkuriikkisen Herbamarea.

Nesteiden määrään kannattaa kiinittää huomiota, jotta varmasti tulee juotua tarpeeksi. Välillä käytin kultapiiskuteen sijaan Solidagoa (kultapiisku-uutetta) munuaisten toiminnan aktivoimiseksi. Molkosania join jo ennen paastoa päivittäin. Mehujen lisäksi nestettä kului reilut kaksi litraa päivässä. Paaston aikana join veden huoneenlämpöisenä, sillä olo on helposti hiukan viluinen eikä ihan kylmä juoma maistu.

Suuhygienia vaatii lisähuomiota

- Hammasharjaa tarvitsin paaston aikana tiuhempaan kuin tavallisesti. Käytin myös Dentaforce-suusuihketta; suihkautin sitä lasilliseen vettä ja purskuttelin suuta. Kielikin tuli harjattua päivittäin. Etenkin paaston kolmannen päivän jälkeen hengitykseen tulee pistävä haju, mutta tästä olin vain iloinen. Se on merkki siitä, että kroppa on siirtynyt käyttämään rasvavarastoja energian tuotantoon.

Voin paaston aikana hyvin ja alun näläntunteet ja päänsärky hävisivät loppua kohden. Vatsassa oli todella hyvä olo - ei turvottanut, kivistänyt eikä korventanut. Monta kertaa tuli ajatus, etteivät vatsavaivat tule syömättömyydestä vaan syömisestä. Ja vääränlaisesta syömisestä. Kiireessä tulee hotkittua liian nopeasti, ei muka ennätä pureskella riittävästi. Monipuolisesti pitää syödä, mutta yhdellä aterialla ei tarvitsisi syödä kaikenlaista sekaisin. Paaston aikana kun "syötävää" on vähän, sen nauttii rauhallisesti ja ikäänkuin pitkittäen ruokailuhetkeä.

Paaston jälkeen terveellisesti

Näitä asioita Marita on yrittänyt noudattaa myös paaston jälkeen.

- Vatsa on tottunut pienempiin annoksiin. Otan lautaselle vähemmän ruokaa ja syön sen kaikessa rauhassa. Työpäivänäkin on aikaa rauhalliseen ruokahetkeen, kun näin päättää.

- Olen myös pitänyt viikottaista mehupäivää ja se toimii hyvin. Maanantai sopii minulle, koska viikonloppuna tulee aina vähän herkutelluksi.

Paaston jälkeen on hyvä tilaisuus tehdä pieniä muutoksia ruokavalioon. Kannattaa esimerkiksi pyrkiä syömään kunnon ruokaa eikä korvata aterioita leivällä tai makealla. Marita kertoo muutenkin vähentäneensä viljatuotteiden syöntiä. - Vatsa voi paremmin eikä turvota. Lähes kaikissa kaupan ruisleivissä on valkoisia vehnäjauhoja. Kannattaa lukea tuoteselosteet!

- Paaston aikana painoni putosi reilut neljä kiloa. Osa tietysti on nestettä ja suolen sisältöä, mutta kyllä viikon paastossa palaa rasvaakin. Vaikkei minulla ylipainoa ollutkaan, tuntuu hyvältä, kun vyötärönauha ei kiristä. Muutenkin olo on hyvä; ja kieltämättä itsetuntoa hivelee, kun paastopäätös piti.

Apua painonhallintaan

Paaston jälkeen Marita on syönyt Kelpasan-merilevätabletteja.

- Käytän näitä erittäin ravinnerikkaita ja piristäviä tabletteja ajoittain kuuriluonteisesti. Minulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa ja lääkityksenä Thyroxin. Kilpirauhasella on suuri rooli aineenvaihdunnassa, ja vajaatoiminnassa elimistö toimii laiskasti. Painonhallinta on vajaatoiminnasta kärsivälle huomattavasti vaikeampaa. Merilevätuotteiden käytöstä ollaan kahta mieltä, ja jokainen tietysti päättää kohdallaan, mutta minulle ne sopivat erittäin hyvin laiskaa aineenvaihduntaa aktivoimaan.

Paaston jälkeen otin maitohappobakteerikuurin. Maitohappoista Molkosania olenkin käyttänyt jo aikaisemmin säännöllisesti. Molkosan toimii mainiosti maitohappobakteerien kanssa. Se takaa hyvien bakteerien viihtymisen suolessa. Kun suolistobakteerit ovat tasapainossa, aineenvaihdunta toimii tehokkaammin. Ja kun aineenvaihdunta on kunnossa, ravinto palaa puhtaammin ja solut saavat riittävästi ravinteita. Koko systeemi toimii ja olo on virkeä.

Oikeaoppisesti koostettu paketti

Vogelin paastopaketti helpottaa kuurin toteuttamista. Siinä olevat Biotta-mehut ovat korkealaatuisia luomumehuja. Ne ovat puhtaita ja hellävaraisen valmistusmenetelmän vuoksi myös hyvin ravintorikkaita. Mehut on valittu siten, ettei elimistöön kerry happamia aineenvahduntajäämiä, ts. mehut ovat emäsylijäämäisiä. Päivittäinen energiamäärä pysyy niitä juotaessa noin 400 kilokalorissa. Jos paastoaa pelkästään hedelmä- ja marjamehuilla, energiamäärä nousee helposti liian korkeaksi. Seurauksena on näläntunteen voimistuminen, jolloin paastoaminen on vaikeampaa.

- Markkinoilla on useita ns. kevytpaastoja. Mielestäni niistä ei pitäisi edes puhua paastona, koska paasto on vapaaehtoista pidättymistä kiinteästä ruuasta. Paaston aikana ruuansulatuselimistö lepää. Silloin myös suoliston bakteerikanta pääsee uusiutumaan.

Marita korostaa, että paasto on kokonaisvaltainen kokemus; se on rauhoittumista ja myös mittelö itsensä kanssa. - Kaikenlainen itsensä voittaminen on nyt muodissa. Kannattaa kokeilla myös paastoamista! Se tekee hyvää niin elimistölle kuin mielellekin.

Takaisin

Arkisto