Artikkelit

Ihosi on terveempi, kun tuet maksan ja munuaisten toimintaa

Yrttiterapeutti Henriette Kress

Ihoa on hyvä suojata ulkoisilta ärsyttäviltä tekijöiltä kuten voimakkaalta auringonsäteilyltä. Ihottumien syyt ovat kuitenkin usein sisäsyntyisiä. Silloin sisäelinten ja nimenomaan maksan toiminnan tukeminen ovat avainasemassa.

Iho-ongelmat voivat johtua ulkoisista tai sisäisistä tekijöistä. Jotkut ihottumat ovat jonkin ulkoisen tekijän aiheuttamia, esim. pesu- tai väriaineiden, nikkelin, liuottimien tai kumin (lateksin).

Usein kuitenkin ihottuman syytä on etsittävä kehon sisältä - tai siitä, mitä suuhunsa laittaa. Silloin eivät salvat, voiteet, öljyt ja pesut auta. Ne voivat toki helpottaa oloa hetkeksi, mutta pitkän päälle joutuu yleensä käyttämään aina vain vahvempia aineita. Onkin parempi lähteä etsimään ihottuman sisäistä syytä ja poistaa se.

Maksan toimintaa tuettava

Yrttiterapiassa katsotaan, että ihottuma johtuu maksan tehottomuudesta kuona-aineiden poistamisessa. Jos maksa ei ole tarpeeksi nopea nappaamaan erilaisia haitallisia aineita verestä, ne joutuvat iholle - joka sekin on erittävä elin - ja aiheuttaa näin iho-ongelmia.

Joskus maksa on yksinkertaisesti alitehoinen. Tällaiselle laiskalle maksalle taustatuki on tarpeen. Jos rasvainen ja raskas ruoka etoo, kannattaa lisätä ruoansulatuksen ja maksan tehoa syömällä karvasaineita 20-30 minuuttia ennen jokaista ateriaa. Jo alkaa ruoka maittaa!

Käytä myös maksaa tukevia yrttejä, vaikkapa latva-artisokan (Cynara) ja voikukan lehtiä, tai hierakan juuria.

Maksan tehottomuus voi johtua myös sen ylikuormituksesta. Maksa rasittuu herkästi, jos syöt ruokia joille olet allerginen tai yliherkkä. Jos heti tietyn ruoan nauttimisen jälkeen ilmaantuu ripuli, kannattaa vastaisuudessa jättää kyseinen ruoka väliin. Kannattaa miettiä, mikä ruoka-aine saattaisi olla nipistelyn tai alavatsan turvotuksen taustalla. Yleisimmät yliherkkyyttä aiheuttavat ruoat ovat maitotuotteet ja gluteenia sisältävät ruoat (vehnä, ruis, ohra, kaura).

Vahvista munuaisia

Iho pysyy kosteampana ja maksa kuormittuu vähemmän, kun munuaiset toimivat tehokkaasti.

Vahvista munuaisia vaikkapa kultapiisku- tai peltokorteteellä. Kultapiiskua voi ottaa myös tippoina (Solidago). Muista kuitenkin, että nämä yrtit ovat virtsan eritystä lisääviä; niistä tehtyä teetä ei siis kannata juoda iltamyöhään.

Munuaisia ja maksaa vahvistavia yrttejä on yleensä myös ns. kevätkuureissa. Ihottumasta kärsivän kannattaakin pitää puhdistava kuuri joka kevät.

Allergiaoireetkin lievittyvät

Yliherkkyyksissä ja allergioissa maksa on jälleen avainasemassa. Jos maksa toimii hyvin, limakalvot ja iho reagoivat vähemmän herkästi allergioiden aiheuttajiin. Käytä siis maksaa tukevia yrttejä tai pidä keväällä esimerkiksi ennen siitepölyaikaa maksanhoitokuuri. Sen voi kätevästi toteuttaa Boldocynara-maksanhoitotableteilla. Samanaikaisesti on myös hyvä keventää ja terveellistää ruokavaliota.

Lisäksi kannattaa nauttia mm. nokkosta ja auringonhattua huhtikuusta lokakuuhun. Näin vointisi on koko allergiakauden ajan parempi, ja ihottumatkin vaivaavat aiempaa vähemmän.

Kuiva iho

Kylmänä vuodenaikana sekä sisä- että ulkoilma on kuivaa, mikä myös tuntuu kiristävänä ihona. Saippuat ja voimakkaat pesuaineet kuivattavat lisää ihoa. Kuiva, hilseilevä iho on normaalia ihoa alttiimpi virusten, bakteerien ja sienten aiheuttamille sairauksille. Ihon kuivumista voi estää suosimalla lempeitä, mietoja saippuoita. Lisäksi voi käyttää tavallista kylmäpuristettua ruokaöljyä ulkoisesti vaikkapa kokovartalohoitona saunan jälkeen.

Muista myös syödä riittävästi hyvälaatuisia rasvoja. Ja muista juoda tarpeeksi vettä. Pidä vesilasia tai -kannua työpöydällä ja pyri juomaan 1-2 litraa pelkkää vettä joka päivä. Muita juomia ei voida vedeksi laskea, sillä esimerkiksi kahvi ja olut ovat nesteitä poistavia ja kuivattavat kehoa entisestään.

Psoriasis

Psoriasis on geneettinen ihotauti, jossa ihosolut jakaantuvat liian nopeasti. Stressi, kofeiini, alkoholi, tupakointi ja muut adrenaliinia lisäävät tekijät pahentavat oireilua.

Psoriasiksesta ei pääse täysin, mutta oireettomana voi olla pitkänkin aikaa elämällä mahdollisimman terveellisesti. Syö paljon vihanneksia, tue maksan ja munuaisten toimintaa ja vähennä stressiä. Juo vähemmän kahvia ja alkoholia mutta enemmän vettä. Lopeta tai ainakin vähennä tupakointia. Ulkoisesti voit käyttää mm. kehäkukkavoiteita.

Sieniin B-vitamiineja

Usein sienitauti on yksinkertaisesti oire B6 -vitamiinin vajeesta. Jos on jalkasilsaa, hilsettä ja muita sienitauteihin viittaavia ongelmia, kannattaa ottaa 25-40 mg B6 -vitamiinia päivässä kuukauden kuurina. Koska B-vitamiineja ei pitäisi ottaa yksittäisinä, kannattaa käyttää valmistetta, josta saa samanaikaisesti kaikkia B-ryhmän vitamiineja. Tällainen valmiste on mm. Biorto Total B, joka lisäksi on ortomolekulaarinen, ts. keho tunnistaa sen molekyylirakenteen omakseen.

Mistä B6 -puutos sitten johtuu? Länsimai-nen elämänmeno kuluttaa enemmän B6 -vitamiinia kuin sitä yleensä saadaan. Sitä menetetään mm. stressin, kofeiinin ja muiden adrenaliinin lisääjien mukana. Sitä kuluu ehkäisypillerien ja muiden hormonipillerien myötä. Myös tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö ryöväävät B 6 -varantoja.

Stressaantuneiden, tupakoivien ja e-pillereitä käyttävien kannattaakin täydentää ravintoaan B6- sekä muilla B-ryhmän vitamiineilla. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien kannattaisi käyttää luonnollisia monivitamiinivalmisteita sekä omega-3-rasvahappoja sisältäviä kalaöljykapseleita.

Kevätkuuri

VoikukkaKevätkuurissa juodaan erilaisista kevätyrteistä ja villivihanneksista haudutettua mietoa teetä. Teetä pitäisi juoda 1-1,5 litraa päivässä muutaman viikon ajan.

Kevätkuurin jälkeen olo on kevyt. Kuuri tehoaa paremmin, jos käy päivittäin itse poimimassa yrtit puhtaasta luonnosta: kylkiäsenä saa raitista ilmaa ja liikuntaa. Sopivia yrttejä ovat nokkonen, voikukka, maahumala, poimulehti, koivun lehdet, peltokorte, vadelman lehdet, kierumatara, lutukka ja takiaisen lehdet.

Oma sekoituksesi muodostuu kulloinkin löytämistäsi yrteistä.

Takaisin

Arkisto