Artikkelit

Arnikkia nivelkipuihin

Arnikkigeeli sai heti kotimaassaan Sveitsissä innostuneen vastaanoton. Siellä sitä myydään nimenomaan reumageelinä, mutta sillä on myös hyviä vaikutuksia kipeytyneisiin lihaksiin, mustelmiin ja ruhjeisiin. Tutkijat ovat hiljattain kyenneet osoittamaan arnikin tulehdusta hillitsevän vaikutusmekanismin.

Nivelkipujen yleisin syy lienevät kulumat (artroosi). Ensimmäisten merkkien, jäykkyyden ja säryn, jälkeen alkaa ilmaantua tulehdusta, turvotusta ja lopulta nivelmuutoksia. Kun kulumien taustalla on yleensä liikarasitus, toisessa yleisessä reumaattisessa sairaudessa, artriitissa eli nivelreumassa, puolustussolut alkavat jostakin syystä reagoida vihamielisesti kehon omiin aineisiin.

Tällaisissa tulehduksellisissa prosesseissa välittäjäaineet ovat avainasemassa. Nimensä mukaisesti nämä aineet vastaavat solujen välisestä vuorovaikutuksesta.

Niitä muodostuu soluissa ja ne sitoutuvat naapurisolun reseptoreihin. Välittäjäaineen sitouduttua reseptoriin käynnistyy prosessi, jossa on osallisina suuri joukko erilaisia puolustus- ja tulehdussoluja, välittäjäaineita ja entsyymejä.

Tiettyjen välittäjäaineiden lisääntyminen saa aikaan tulehdussolujen aktivoitumisen. Kroonisissa tulehduksissa näistä merkityksellisimpiä ovat interleukiini 1 ja TNF-alfa, koska ne pitävät yllä tulehdusta nivelessä. Nivelreuman ja kroonisen polyartriitin lääkehoito perustuukin juuri näiden tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden estämiseen tai salpaamiseen.

Professori Irmgard Merfort Freiburgin yliopistosta on osoittanut arnikin sisältämien aktiivisten ainesosien, seskviterpeenilaktonien, kykenevän estämään erästä keskeistä tulehdustekijää. Se vaikuttaa myös positiivisesti interleukiineihin ja TNF-alfaan, joiden määrä veressä kohoaa tulehduksen aikana.

Seskviterpeeneihin kuuluvien helenaliinin ja dihydrohelenaliinin lisäksi arnikissa on muitakin vaikuttavia aineita, joista muutama on osallisena tulehdusta estävässä reaktiossa.

Nivel- ja lihassärkyihin

Arnikki soveltuu hyvin erityyppisten oireiden hoitoon alkaen reumaattisesta särystä venähdysten ja ruhjeiden aiheuttamiin vaivoihin.

Arnikilla on se merkittävä etu, ettei käytön ole todettu aiheuttavan sivuvaikutuksia toisin kuin esimerkiksi kortisonivalmisteet. Ainoa poikkeus ovat mykerökukkaisille allergiset, joille arnikki saattaa aiheuttaa allergisen reaktion.

KH/ER

Atrogelista apua kipuileville sorminivelille

"Ollessani vähän yli kolmikymppinen ilmaantuivat ensimmäiset nivelvaivat, kun isovarpaani tyvinivel alkoi kipeytyä rasituksen jälkeen. Oireet kuitenkin rauhoittuivat kortisonipiikillä. Muutamaa vuotta myöhemmin pikkurillini nivelissä alkoi tuntua jäykkyyttä. Lopulta, noin vuosi sitten, vasemman käteni ylänivelissä todettiin artroosi."

Näin kuvailee tutkimuspäällikkönä työskentelevä Leena Salo nivelongelmiensa kehittymistä. Työ on paljolti päätteellä istumista ja kirjoittamista. Kipeät, kosketusarat sorminivelet eivät ole kovin mukavia työkavereita, ja hän olikin heti valmis kokeilemaan ruokavaliomuutosta kuullessaan sen hyvistä vaikutuksista reumasairauksissa.

"Sveitsissä opiskellut hammaslääkärituttavani kehotti jättämään pois makkarat ja sianlihan. Jo tämä muutos vähensi selvästi oireita. Nykyään sorminivelet ovat jonkin verran turvonneet ja vääntyneet, vaikkei varsinaisia nivelmuutoksia vielä olekaan. Jos kolautan käteni, niveliä vihlaisee. Särkyä esiintyy milloin enemmän, milloin vähemmän; mm. sää tuntuu vaikuttavan sen ilmaantumiseen."

Noin vuoden ajan Leena on lisäksi kokeillut Atrogel-arnikkigeelia sorminiveliinsä.

"Kokemusteni mukaan geeli toimii hyvin varsinkin, kun sitä laittaa heti säryn ilmoittaessa itsestään. Geeliä kannattaa sivellä kipeään niveleen useamman kerran päivässä. Särky alkaa muutamassa päivässä hellittää, ja oireet pysyvät poissa monesti pidempäänkin."

Näin hän kertoo tulleensa toimeen kohtuullisen hyvin artroosinsa kanssa kuluneen vuoden aikana. Tavoitteena on hidastaa nivelongelmien etenemistä tällä tavoin niin pitkään kuin mahdollista.

ER

Takaisin

Arkisto