Artikkelit

Intiimivaivat helpottuvat useimmiten itsehoidolla

Yrttiterapeutti Henriette Kress

Intiimivaivat ulottuvat vyötäröstä polviin - ja vaativat yleensä pudottamaan housut lääkärin edessä. Eri ikäisillä on omat vaivansa: eturauhanen kiusaa ikämiehiä, limakalvojen kuivuminen vanhempia naisia. Peräpukamia esiintyy nuorillakin, samoin virtsankarkailua, joka on tuttu riesa monelle nuorelle äidille, mutta myös ikäihmiselle. Niille kaikille on yhteistä, että kiusaan on mahdollista saada helpotusta itsehoidolla.

Eturauhasvaivat

Eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua esiintyy lähes kaikilla miehillä, mutta kaikille se ei aiheuta ongelmia. Liikakasvu oireilee noin puolella 60-vuotiaista miehistä, ja 85-vuotiaista jo 90%:lla on sen aiheuttamia virtsaamisongelmia.

Eturauhasen liikakasvu tuo tullessaan monenlaisia virtsaamisvaivoja:

  • päivällä on virtsattava useammin, edellisestä kerrasta on alle 2 tuntia
  • yöllä pitää nousta virtsaamaan
  • on päästävä heti vessaan, muuten virtsaa saattaa karata
  • virtsaamisen aikana suihku katkeilee
  • suihku on niin heikko, ettei enää pysty kirjoittamaan nimeänsä lumeen
  • pitää ponnistella virtsaamisen aloittamiseksi
  • tuntuu siltä, ettei virtsarakko tyhjenny kokonaan.

Jos tällaista sattuu usein, on syytä epäillä eturauhasongelmia.

Eturauhanen tuottaa nestettä siemensyöksyyn. Vallitseva käsitys on, ettei eturauhasen liikakasvun syitä tunneta. Yrttiterapeuttien kesken ollaan kuitenkin yleisesti sitä mieltä, että eturauhanen kasvaa, koska vanhetessaan sen siemennestettä tuottavan kudoksen teho heikkenee. Rauhanen saa siis tuotettua tarvittavaa määrää siemennestettä vain kasvattamalla kokoa.

Eturauhasen liikakasvun yhteydessä ilmenee virtsaamisongelmia, koska rauhanen ympäröi virtsaputkea heti virtsarakon alapuolella. Kun rauhanen kasvaa, se alkaa painaa virtsaputkea, jolloin virtsaaminen vaikeutuu (=heikompi suihku). Virtsarakosta on ponnistettava virtsaa suuremmalla voimalla (=ponnistus virtsaamisen aloittamiseksi). Laajetessaan rauhanen saattaa viedä virtsarakosta tilaa eli rakko pienenee (=tihentynyt virtsaamisen tarve).

Kun rauhanen painaa virtsaputkea tarpeeksi paljon, virtsarakon paine ei enää riitäkään tyhjentämään virtsarakkoa täysin. Rakkoon jää siis virtsaa (=jäännösvirtsa), mikä saattaa johtaa virtsarakon tulehduksiin ja niiden myötä mahdollisesti myös munuaistulehduksiin.

Aloita itsehoito heti ensioireiden ilmaantuessa

Ellet tee asialle mitään ensimmäisien vuosien aikana, voi olla, että jonain päivänä virtsaaminen loppuu tyystin. Silloin mennään lähimmälle poliklinikalle, ja edessä on ensin katetrointi ja sitten mahdollisesti leikkaus

Ei katetrointi mitään herkkua ole, mutta eturauhasen pienentämisleikkauksilla voi olla sivuvaikutuksina joko impotenssi tai inkontinenssi - tai sekä että. Hyvällä lääkärillä, sellaisella joka tekee yli 50 tällaista leikkausta vuodessa, leikkauskomplikaatioiden määrät ovat alle 4% (impotenssi) ja alle 1% (inkontinenssi). Kokemattomamman lääkärin käsissä luvut ovat tietenkin korkeampia.

Eikä leikkaus ole mitenkään vaikuttanut eturauhasen liikakasvun aiheuttajaan, mikä ehkä on ongelmallisinta. Rauhanen ei edelleenkään pysty tuottamaan tarpeeksi nestettä. Keho kompensoi taas puutetta, ja eturauhanen kasvaa aika nopeasti takaisin entisiin mittoihinsa. Vuoden parin päästä on siis edessä uusi leikkaus, samoin riskein.

Onkin paljon fiksumpaa ryhtyä tukemaan eturauhasta heti, kun huomaat eturauhasen liikakasvun ensioireet. Ensin on kuitenkin käytävä lääkärin luona toteamassa, että ongelma on tavanomainen, hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu eikä esimerkiksi eturauhassyöpä.

Välimeren maiden miehet popsivat solkenaan suolattuja paahdettuja kurpitsan siemeniä. Niissä on paljon sinkkiä, ja sinkki vahvistaa eturauhasta. Paahdettuja kurpitsan siemeniä saa ainakin etnokaupoista, ja myös suuremmista luontaistuotekaupoista.

Sinkkiä voi toki nauttia pillereinäkin. Miesten kannattaa muutenkin säännöllisesti syödä sinkkipitoisia siemeniä (tai sinkkitabletteja), etenkin jos on edes jonkinlaista seksielämää, sillä sinkkiä poistuu siemensyöksyn mukana. Sinkkiä tarvitaan muuhunkin, esimerkiksi puolustusjärjestelmään.

Sahapalmun (Serenoa repens), josta käytetään myös nimeä kääpiöpalmu) siemenet eli hedelmät toimivat nekin erittäin hyvin. Jopa niin hyvin, että niitä tuodaan Eurooppaan etupäässä eturauhasia tukemaan 25000 tonnia vuodessa. Kääpiöpalmu vaikuttaa antiandrogeenisesti, mistä syystä sen siementen haittavaikutuksiin kuuluu rintojen kasvu sekä naisilla että herkillä miehillä. Tuoreet kääpiöpalmun siemenet maistuvat lisäksi vauvan makeutetulle oksennukselle, mutta onneksi niistä valmistettu alkoholiuute ja kapselit eivät ole pahanmakuisia, muutenhan miehet eivät suostuisi syömään niitä lainkaan.

Tehokas on myös nokkosen juuri. Sitä ei valitettavasti saa mistään, kenties koska ihmiset eivät tunne sen tehoa? Onneksi kasvi on yleinen rikkaruoho, jonka juuria saa kerätä huoletta.

Myös horsman lehtiä on käytetty tukemaan eturauhasta. Eikä tarvitse hakea eksoottisia minikokoisia keskieurooppalaisia horsmalajeja, kotoinen komea maitohorsma käy hyvin sekin. Ja sitähän saa melkein mistä vaan luontaistuotekaupasta. Sekä nokkosen juurista että maitohorsman lehdistä kannattaa tehdä teetä, mutta kapselitkin käyvät.

On todettu, että eturauhasta tukevien yrttien teho on parempi, jos käyttää kahta erilaista yhtaikaa, ja että teho on parempi, jos vaihtaa muutaman viikon välein toisiin yrtteihin. Ota siis vaikkapa kurpitsan ja sahapalmun siemeniä kahden viikon ajan, sitten kaksi viik koa nokkosen juuria ja horsman lehtiä, sitten taas kurpitsaa ja sahapalmua, ja niin edelleen kunnes oireet häipyvät: pystytkin taas kirjoittamaan nimesi lumeen, tai pissahätä ei enää juokseta öisin vessassa jne. Jos oireet palaavat, voit taas aloittaa yrttikuurin.

Virtsankarkailu

Yleisimmät virtsankarkailun ryhmät ovat ponnistus- ja pakkokarkailu. Ponnistuskarkailussa kun yskit, aivastat, naurat tai nostat jotakin, virtsaa tulee muutamia pisaroita tai pieni loraus. Ponnistuskarkailu on yleinen varsinkin naisilla.

Pakkokarkailussa hätä tulee niin äkkiä, ettei välttämättä ehdi vessaan asti. Virtsaa karkailee loraus tai enemmänkin.

Kummassakin vaivassa säännölliset lantionpohjan lihasharjoitukset auttavat. Naisilla on lisäksi synnytyksen jälkeistä ja vaihdevuosien aiheuttamaan kudoksen kutistumiseen liittyvää karkailua. Vanhemmiten virtsankarkailua esiintyy joka toisella - sekä naisilla että miehillä.

Vaikka uusi vaippaikä olisi jo tullutkin - ja vaippapakkohan masentaa ja vie liikkumishalut - kannattaa ilman muuta ryhtyä vahvistamaan lantionpohjan lihaksia tekemällä ns. Kegelin harjoituksia. Jo muutaman viikon harjoittelu tuo apua noin 80 %:lle virtsankarkailusta kärsiville vanhuksille. Ja jos muistaa harjoitella säännöllisesti, voi päästä virtsankarkailustaan täysin.

Virtsankarkailu saattaa myös johtua piripintaan täynnä olevasta rakosta. Jos kärsii tästä karkailun muodosta, kannattaa opetella käymään useammin vessassa.

Myös kofeiini saattaa aiheuttaa virtsankarkailua.

Jos kärsii täydellisestä virtsankarkauksesta, niin rakko ei toimi lainkaan virtsan väliaikaisena varastona vaan pelkkänä johtimena. Tällaista virtsankarkausta esiintyy virtsateiden ja eturauhasleikkausten jälkeen, jolloin virtsarakon tai -putken kudoksia tai hermoja on vaurioitunut.

Kaikissa virtsaamisongelmissa kannattaa käyttää puuvillaisia alusvaatteita, valkaisemattomia hygieniatuotteita ja tamponien sijasta mieluummin siteitä. Äläkä käytä alapään suihkeita tai spermisidejä.

Liikkuminen auttaa myös; kävely on tehokasta, vatsatanssi vielä tehokkaampaa, ja seksikin on hyväksi. Nämä kaikki lisäävät paikallisverenkiertoa, mikä osaltaan vahvistaa kudosta. Pyöräily lisää toki myös verenkiertoa, mutta saattaa pahentaa mahdollisia peräpukamia.

Peltokortteesta ja lakritsanjuurista voi olla apua teenä nautittuna: 1 teelusikallinen sekoitusta 2 desilitraan kiehuvaa vettä, anna hautua 5 minuuttia, siivilöi, juo 2-3 kupillista päivässä.

Emättimen kuivuus

Yleistä limakalvojen ja ihon kuivuutta kannattaa lähestyä ruokavalion kautta: syö 2-3 ruokalusikallista kalanmaksaöljyä päivässä, tai kolme rasvaisesta kalasta tehtyä ateriaa viikossa. Tai käytä kalaöljykapseleita, jollet pidä kalasta.

Vegaaneille on valittaen todettava, etteivät kasvipohjaiset rasvat yksinkertaisesti toimi yhtä hyvin kuin kalaöljyt. Laita myös loraus kylmäpuristettua ruokaöljyä jokaiseen lämpimään ruokaan. Siitäkin saat rasvoja, jotka auttavat ihoa ja limakalvoja pysymään kimmoisina ja terveinä.

Käytä hyviä kylmäpuristettuja öljyjä ulkoisestikin. Parhaimpiin kuuluu manteliöljy, mikä näkyy myös sen hinnassa. Seesamiöljykin on hyvä, kunhan ostat keltaista seesamiöljyä, ei tummanruskeata paahdettua. Ruoassahan paahdettu seesamiöljy on suurta herkkua, vaikka sekin on aika kallista.

Jos syöt tarpeeksi öljyjä, mutta iho on silti kuiva kesälläkin, kannattaa tarkistaa ruoansulatusta: mikset pysty käyttämään rasvoja hyväksesi?

Jos ikä alkaa painaa, voi olla että vaihdevuodet lähestyvät tai ne ovat jo täydessä vauhdissa. Nyt limakalvot ja muut lantion seudun elimet taantuvat, pienenevät ja kuivuvat. Gynekologit antavat hormoneja voiteina ja puikkoina. Jos kuivuminen aiheuttaa kutinaa, voit myös käyttää paikallishoitona kylmäpuristettua öljyä; se saa seksinkin sujumaan paremmin. Siihen voi toki lähteä hakemaan avuksi liukastinvoiteita apteekista tai seksikaupastakin. Seksiä ei kannata missään tapauksessa jättää sikseen - jos sille linjalle lähtee, paikat surkastuvat entisestään, eikä seksi enää onnistu pian ollenkaan. Selitä miehellesi, ettei rankaisematta vanheta, ja laita voitelemaan paikat.

Jos seksi on kuivaa ja siksi kivuliasta nuorilla naisilla, kannattaa hieman panostaa esileikkiin ja tutkia suhdetta seksiin ylipäänsä. Nuoret miehet eivät aina ymmärrä, että esileikki on tarpeen monestakin syystä - selaamaan siis seksioppaita kummatkin, niissä on paljon hyvää tietoa seksistä ilman yhdyntää. Ja kun esileikki alkaa sujua, voi olla että yhdyntäkin onnistuu kivuttomasti.

Peräpukamat

Peräpukamiin löytyy useitakin syitä. Tavallisimmat ovat kenties penkkiurheilijan pukamat, sellaisen, joka liikkuu lähinnä jääkaapin ja sohvan väliä. Ja koska pakarat eivät liiku, veri ei kunnolla liiku peräaukon ympärillä. Puolen tunnin reipas kävely päivässä tekee terää. Jos se tuntuu ylivoimaiselta, voit myös yrittää kävellä kolmesti viikossa 45 minuuttia. Huomaat aika pian, että paikat paranevat.

Raskaana olevan peräpukamatkin johtuvat siitä, ettei veri pääse kunnolla kiertämään, koska vauva painaa paikat kasaan. Kävely voi auttaa, ja myös hevoskastanjavalmisteet saattavat lieventää ongelmaa ulkoisesti käyttynä.

Aika tavallinen syy peräpukamiin löytyy väärästä ruokavaliosta. Syöt jotakin, jota et pysty oikein hyvin sulattamaan, ja muutaman mutkan kautta sinulle kehittyy lievä tai pahakin paksusuolen tulehdus.

Mutkat menevät näin: ohutsuoli on steriili, siellä ei ole bakteereja. Paksusuolessa niitä on, ja paksusuolen bakteerikanta on yleensä sellainen, että siellä viihtyy auttajia, ei ärsyttäjiä. Mutta kun esimerkiksi syöt laktoosi-intoleranttina kermavaahtoa tai jäätelöä, ohutsuoli työntää sitä mahdollisimman nopeasti eteenpäin paksusuolen puolelle. Nyt paksusuolen puolella lisääntyvät räjähdysmäisesti sellaiset bakteerit, jotka syövät maidon sokeria (laktoosia), proteiineja ja rasvaa. Bakteerit aiheuttavat kaasua ja pömppövatsaa.

Koska nämä bakteerit eivät sinne kuulu, valkosolut ryhtyvät hommiin, ja kun valkosolut liikkuvat suolen puolella, ne avaavat suoliston seinämiä päästääkseen sisään - tai pois. Nyt paksusuoli on tulehtunut, ja siinä syntyy kaasun lisäksi myös ruoansulatuskipuja. Jos tulehdus on paha, sinulla on räjähtävä ripuli. Tässä tapauksessa sinun kannattaa käyttää tervettä järkeä ja jättää maitotuotteet syömättä.

Lievänkin paksusuolen tulehduksen aikana paikalla on tavallista enemmän kuona-aineita, niinkin paljon, ettei maksa pysty niitä käsittelemään tavanomaiseen tahtiin, ja porttilaskimo (se joka kuljettaa veren ruoansulatuksesta maksaan) tukkeutuu. Ei tietenkään täysin, mutta niin paljon, että paksua likaista verta lähtee vasemmasta nivusesta alas jalkaan ja myös peräaukkoa ympäröivään verisuoneen. Sinulla on taipumusta saada suonikohjuja nimenomaan vasempaan jalkaan - ja sinulla on peräpukamia.

Paras keino päästä tämäntyyppisistä pukamista on tarkistaa ruokavaliota: mikä aiheuttaa nipistelyä, kaasua ja muita ruoansulatusongelmia? Jätä niitä aiheuttavat ruoka-aineet syömättä.

Tai kenties ruoansulatuksesi on yksinkertaisesti "viileä", et siis pysty kauhean hyvin sulattamaan salaatteja, jäätelöä ja muita kylmiä ruokia. Nauti lämmintä, hyvin maustettua ruokaa! Käytä jokaisessa ateriassa lämpimiä mausteita kuten inkivääriä, kurkumaa, pippureita, cayennepippuriakin, sinappia ja piparjuurta. Sellaiset ruoat, jotka saavat nokan vuotamaan, ovat erittäin hyviä. Opettele syömään intialaista, thaimaalaista tai meksikolaista ruokaa! Jos juot kahvia, lisää siihen kardemummaa, se lämmittää mukavasti. Ja sirottele jäätelön päälle kanelia, niin ruoansulatus kiittää.

Ja käytä hevoskastanjaa ulkoisesti. Laita sitä sisältäviä valmisteita myös suonikohjuihisi.

On vielä yksi peräpukamatyyppi: himo-urheilijat. Sellaiset, jotka tekevät huvikseen 50 etunojapunnerrusta, koska eivät päässeet heti aamusta salille. Pahinta, mitä heille voi antaa, on hevoskastanja tai jokin muu supistava aine, joka taas sopii erittäin hyvin kaikille muille pukamista kärsiville. Heille pitää päinvastoin antaa jotakin lihaksia rentouttavaa, vaikkapa kamomillaa (sisäisesti nautittuna ja istumakylpynä), tai rohtovirmajuurta, ulkoisesti tai sisäisesti.

Hiiva: emätin, peräaukko, ihopoimut

Hiiva johtuu aika usein yksinkertaisesti B6 -vitamiinin puutteesta. Jos nauttii B-vitamiineja sisältävää yhdistelmävalmistetta ja vielä erikseen B6:tta, voi vaivasta päästä kokonaan. Naisille hiiva tulee herkästi e-pillereitten tai muiden hormonituotteiden yhteydessä, ne kun kuluttavat B6-vitamiinia. Ja stressikin lisää B6:n tarvetta.

Jos ongelma on emättimessä, kannattaa juoda myös vadelmanlehtiteetä pari kolme kuppia päivässä muutaman viikon ajan; se vahvistaa naisen lantion seudun elimiä.

Kutinaan voi käyttää paikallishoitona maustamatonta jogurttia. Voi myös tehdä istuma- tai kokokylpyjä yrteistä, mm. maitohorsman lehdistä, ja jos pihalla kasvaa tuijaa tai sypressiä, voi lisätä myös niiden vihreitä osia kylpyyn.

Keitä yrtit erikseen: pari kolme kourallista yrttejä 1-2 litraan vettä, anna kiehua 10 minuuttia, siivilöi, laita kylpyveteen, ja lisää kylmää vettä niin paljon, että kylpyyn voi istahtaa. Yrtit tosin tehoavat suoraan kylpyveteen laitettuinakin, mutta sitten pitää siivota amme kylvyn jälkeen.

HK

KEGEL-harjoitukset

Pysäytä muutama kerta virtsasuihku kesken virtsaamisen, jotta tiedät löytäneesi oikeat lihakset. Muuten näitä harjoituksia ei kannata tehdä virtsatessa, sillä se saattaa haitata rakon toimintaa.

Supista lihaksia 30 kertaa 10 sekuntia ja toista tätä sarjaa kolmesti päivässä. Näitä harjoituksia voi tehdä missä vain ja milloin vain, ja niitä voivat tehdä sekä miehet että naiset.

Takaisin

Arkisto