Artikkelit

Vauhtia painonpudotukseen, apua painonhallintaan

Asiantuntijana proviisori Kaija Heikkilä

Vuodenvaihteen juhlaruoista monille on vyötärölle kertynyt hieman ylimääräistä. Kilon tai parin painonnousu ei tietenkään ole mikään katastrofi, mutta kun sama toistuu vuodesta toiseen, ei ole ihme jos vaatekoko on kuin varkain kasvanut 38:sta 44:ään. Kymmenen kilon painonpudotus onkin sitten jo paljon vaikeampi temppu kuin kilon tai parin karistaminen.

Parasta siis ottaa itseään niskasta kiinni ja pudottaa heti joulunaikaan hankitut lisäkilot. Muutaman kilon painonpudotusta vaikeampi temppu on kuitenkin tavoitepainossa pysyminen.

Energiansaannin ja kulutuksen tasapaino on painonhallinnan avain. Jos taas haluaa laihtua, on kulutettava enemmän ja syötävä vähemmän. Tätä hyvin yksinkertaista ja sinänsä itsestäänselvää vuorovaikutusta voi helpottaa ja vauhdittaa erilaisilla aineenvaihduntaa tukevilla luonnonaineilla.

Seuraavassa vinkkejä painonpudotukseen ja luonnonmukaiseen painonhallintaan.

Millaisia valmisteita suosittelet laihdutuksen tueksi?

- Mikään laihdutuksen tueksi suositeltu valmiste ei yksinään laihduta, ei ainakaan pian, mikäli jatkaa syömistä entiseen malliin eikä muutenkaan muuta elintapojaan.

Eri tavoin aineenvaihduntaa edistävät valmisteet auttavat kuitenkin painonpudotuksessa. Niistä on muutenkin hyötyä terveyden ylläpidossa. Vilkas aineenvaihdunta ja hyvä ruoansulatus pitävät pirteänä. Vatsaan ei koske, eikä ole ehkä samanlaisia mielitekoja makeaan ja rasvaiseen ruokaan kuin ennen.

Karvasainerohdokset ja entsyymivalmisteet edistävät ruoansulatusta ja kevyttä oloa. Maitohappoinen hera ruokkii suolen hyötybakteereita, jolloin ne uusiutuvat nopeasti ja voivat hyvin. Se puolestaan tehostaa ravinteiden imeytymistä ja vatsan toimintaa. Terve suolibakteeristo on edellytys myös hyvin toimivalle immuunijärjestelmälle ja siis ylipäätään sille, että pysyy terveenä.

Helix slim -tabletti ja Helianthus-uute ovat mukula- eli maa-artisokkaa, jonka tiedetään vaikuttavan edullisesti koko ruoansulatukseen ja varsinkin haiman toimintaan. Haiman Langerhansin saarekkeet erittävät insuliinia ruoan sokereiden käsittelyyn. Jatkuva pienten makeiden välipalojen napsiminen pitää haiman hälytysvalmiudessa insuliinin tuottamiseksi. Tällaiset ruokatottumukset rasittavat ajan mittaa haimaa.

Helix slimin ja Helianthuksen inuliini ohittaa ruoansulatuksessa tämän vaiheen ja antaa haimalle lepotauon. Samalla se ruokkii suolen maitohappobakteereita. Noin kuukauden käytön jälkeen voi huomata selvää makean himon vähenemistä ja ruokahalun normalisoitumista.

Molkosan-maitoheratiiviste sisältää runsaasti luonnollista maitohappoa, joka ruokkii tehokkaasti suolen hyviä bakteereita ja edistää kevyttä oloa. Molkosania kannattaa käyttää aina, kun turvottaa, tuntuu että aineenvaihdunta on jumissa, vatsa ei toimi tai kun olo on muuten tukkoinen. Se soveltuu kaikkien painonpudotusdieettien tueksi.

Kelpasan valmistetaan kelp-levästä, johon on rikastunut 60 hiven- ja kivennäisainetta, parikymmentä aminohappoa ja 13 vitamiinia. Se sisältää luonnostaan runsaasti jodia, joka edistää aineenvaihduntaa kilpirauhashormonitoiminnan kautta. Kelpin sisältämät aineet toimivat luonnon piristeinä.

Miten näitä valmisteita tulisi käyttää? Entä ruokavalio?

- Helix slimiä ja Helianthusta kannattaa käyttää ainakin 2-3 kk:n kuureina. Mukula-artisokan vaikutus tulee hitaasti sen ohjatessa ruoansulatusta terveellisesti oikeaan suuntaan. Se ei ole mikään ihmeiden tekiä; pikemminkin sen avulla löytää oman hyvänolon painon ja kykenee ylläpitämään sitä.

Samalla kannattaa kyllä miettiä ruokailutottumuksiaan. Olisi hyvä lisätä kuitujen saantia ja pureskella ruoka huolellisesti. Kokeile vaikkapa joka suupalan pureksimista 30 kertaa ennen nielemistä. Näin ruoansulatus käynnistyy jo suussa, ja aterian aikana ehtii kokea kylläisyyden tunteen. Rauhallinen ruokailu ja ruoan perusteellinen pureksiminen ehkäisevät tehokkaasti ylisyömistä.

Molkosan soveltuu jatkuvaankin käyttöön esimerkiksi aamun aluksi ja ruokajuomana. Samoin Kelpasan soveltuu myös pitkäaikaiseen käyttöön, mikä usein onkin tarpeen; päästäänhän laihdutuksessa ja painonhallinnassa pysyviin tuloksiin vain pitkäjänteisellä toiminnalla.

Onko valmisteilla tehty kliinisiä kokeita?

- Helianthuksella on tehty mielenkiintoinen kliininen koe Kanadassa. Siihen osallistui 166 ylipainoista miestä, joilla oli vakava terveysriski. He noudattivat 3 kuukauden ajan dieettiä, jolla pyrittiin muuttamaan heidän ruokailutottumuksiaan pitkällä tähtäimellä terveellisempään suuntaan.

Puolet näistä miehistä nautti myös Helianthusta. Tässä ryhmässä painon pudotus oli yli 7 kg, kun se pelkkää dieettiä noudattaneilla oli alle 5 kg.

Keille edellämainitut valmisteet eivät mahdollisesti sovi?

- Kelpasania ei suositella henkilöille, joilla on tai on ollut kilpirauhassairaus, koska tuote on luonnostaan jodipitoinen. Se saattaa myös kohottaa hieman verenpainetta sellaisilla henkilöillä, joiden verenpaine pyrkii olemaan hieman koholla. Jos jo on verenpainelääkitys, asialla ei ole merkitystä.

Molkosan ei sovi maitoyliherkille, mutta laktoosi-intoleranteille se pääasiassa sopii oikein hyvin, vaikka se sisältääkin hieman laktoosia. Sen maitohappoisuus edistää laktaasientsyymin toimintaa ja siten se helpottaa intolerantin oireita. Molkosan sopii yleensä hyvin silloin, jos on hiukankaan omaa entsyymitoimintaa jäljellä.

Mitkä valmisteet helpottavat painon kurissa pysymistä tavoitepainon saavuttamisen jälkeen?

- Molkosan ja Kelpasan. Rasvaisen, raskaan aterian jälkeen Cynara-uutetta ja runsaan valkuaisen (liha, juustot) jälkeen Papayforcea tarvittaessa.

Hyvä vinkki painon kurissa pitämiseksi on juoda runsaasti vettä, 1-2 litraa vuorokaudessa. Vettä juodaan paitsi ruokajuomana, myös aterioiden välillä.

KH

 

Takaisin

Arkisto