Artikkelit

Paasto vie kiloja, mutta on ennen muuta elämäntapa

Laila Snellmanille paasto ei ole mikään uusi asia. - Pienestä pitäen olen saanut kuulla paastoamisen terveellisyydestä. Isoisäni Teo Snellman oli innokas paastoaatteen kannattaja ja tunnetuksitekijä, ja niinpä isänikin on saanut paastota kerran jos toisen. Isoisäni menetelmät olivat pitkälti samanlaiset kuin Alfred Vogelinkin. Juomina olivat lähdeveden lisäksi erilaiset tuoremehut ja yrttiteet, kertoo Mallitoimisto Paparazzin toimitusjohtajana tunnettu Laila Snellman.

lailasnellman2Paasto-oireet lannistivat ensimmäisellä kerralla

Laila kertoo kokeilleensa ensimmäisen kerran paastoa parikymppisenä, mutta joutui silloin lopettamaan kesken kolmen päivän jälkeen.
- Homma kaatui suolihuuhteluun. En tehnyt sitä kunnolla, ja sain aikamoiset paasto-oireet päänsärkyineen ja huonoine oloineen.

Hänestä onkin tärkeää, että paasto-ohjeet olisivat mahdollisimman selkeät ja yksityiskohtaiset. Ensikertalaiselle suolihuuhtelu saattaa olla lähes ylitsepääsemätön kummajainen, joten sen suorittaminen kannattaisi neuvoa ja perustella hyvin. Toinen, joskin melko raju keino suolen tyhjentämiseksi on ottaa glaubersuola-annos.

Ensimmäinen pitkä paasto onnistui yli odotusten

Laila päätti kokeilla uudestaan viime kesänä ja tehdä tällä kertaa kaiken perusteellisesti. Hän lähti maalle mehut mukanaan. Mukana oli myös ystävä, joka halusi kokeilla paastoa.

Yhdeksän päivän jälkeen Laila totesi voivansa loistavasti ja olevansa seitsemän kiloa kevyempi.

- Tällä kertaa osasin varautua paasto-oireisiin. Ne eivät kylläkään olleet läheskään yhtä rankat kuin ensimmäisellä kerralla. Parin kolmen päivän päästä aloin tuntea itseni todella energiseksi, ja sama uskomattoman hyvä olo jatkui koko loppuajan.

Laila tiesi hyvin, että mehupaasto on ensisijaisesti terveyspaasto. Mutta kukapa ei riemastuisi keventyneestä olemuksestaan varsinkin, kun kilot ovat pysyneet poissa muutamaa heti paaston jälkeen takaisin tullutta lukuunottamatta.

- Paaston jälkeen on helppo omaksua kevyemmät ruokatottumukset. Sen aikanahan mehutkin kehotetaan nauttimaan ikään kuin pureskellen. Kun opettelee pureksimaan ruoan kunnolla, ei kerta kaikkiaan voi hotkia ja huomaa syövänsä aikaisempaa selvästi vähemmän. Jokainen paastolla ollut tietää, ettei rasvainen, raskas ruoka enää oikein maistu. Ruokavalio kevenee kuin itsestään, Laila perustelee paaston vaikutusta ruokatottumuksiin.

Itsenäisyyspäivän juhliin oli laihduttava

- Kun kutsu linnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle tipahti postiluukusta viime syksynä, otin melkeinpä samantien glaubersuolan, Laila nauraa ja kertoo silloin todellakin halunneensa ensisijaisesti laihtua.

- Oli aivan pakko mahtua tilaisuuteen sopivaan iltapukuun! Lapset säälivät äitiä, jota tyhjenevä suoli juoksetti vessassa. Mutta tälläkin kertaa paasto sujui hyvin, vaikka Laila paastosi peräti 14 päivää ja oli lisäksi koko ajan työssä.

- Kun homman osaa ja on tarpeeksi motivoitunut, työssäkin voi ihan hyvin noudattaa paasto-ohjelmaa. Mukaan vain mehut ja Molkosan-vesi, joka muuten alkaa jostain syystä maistua hämmästyttävän hyvältä paaston aikana, Laila kertoo viime syksyisestä paastostaan.

Kilojakin tippui samaan tahtiin kuin ensimmäiselläkin kerralla. Eikä iltapuku kiristänyt.

Keväällä uudestaan

Suunnitelmissa on nyt kevätpaasto. Tällä kertaa Laila hakee siitä hyvää oloa ja jaksamista, kilot kun näyttävät olevan ihannelukemissa.

- Paasto tuntuu sopivan minulle. Lähes tyhjillään oleva mahalaukku ei mitenkään vaivaa, olo tuntuu päin vastoin vain kevyeltä ja kaikin puolin energiseltä vielä pitkään paaston jälkeenkin.

Kummallista kyllä muille kokkaaminen paaston aikana ei tunnu Lailasta mitenkään vastenmieliseltä, päin vastoin.

- Lapset suorastaan odottavat, että aloittaisin taas kuurin. Olen kyllästynyt pakolliseen, säännölliseen ruoanlaittoon, mutta jostain syystä teen paastotessani koko ajan ruokaa. Ja nautin katsellessani, kun muut syövät keitokseni!

- Tietenkin suunnittelen, mitä herkkuja sitten valmistaisin kuurin päätyttyä. Olen kuitenkin huomannut, että paastoaan lopettelevalle aika yllättävät, hyvinkin yksinkertaiset ruoat voivat olla se suurin herkku.

Elisa Rosenberg

Takaisin

Arkisto