Artikkelit

Unettomuus on uuvuttava kiusa

makikuismaUnentuloa helpottavat ja unen laatua parantavat yrtit ovat kokeilemisen arvoisia silloin, kun kärsii tilapäisistä unihäiriöistä. Kokeilemalla löytyy itselle sopivin yrtti tai kasvivalmiste. Seuraavassa vinkkejä unta antavista kasveista ja niiden käytöstä. Asiantuntijana proviisori Kaija Heikkilä.

Mitkä kasvit lisäävät univalmiutta ja miten ne vaikuttavat?

Mäkikuisma (Hypericum perforatum) sopii helpottamaan unentuloa. Sen sisältämä hyperisiini torjuu masennusta ja siitä aiheutuvia nukahtamisvaikeuksia.
Kauranverson (Avena sativa) aineosat yhdessä ja varsin sen aveniini tukevat hermotoimintaa ja vahvistavat tehtyä päätöstä (²nyt nukun²). Avena sativa helpottaa uneenpääsyä etenkin silloin, kun ajatukset pyörivät keskeneräisissä asioissa.

Kärsimyskukka (Passiflora incarnata) helpottaa stressiä ja siten nukahtamistakin rauhoittamalla mieltä ja vähentämällä tuskaisuutta. Se lievittää myös kipuaistimuksia.

Sitruunamelissan (Melissa officinalis) ja humalan (Humulus lupulus) haihtuvat öljyt rauhoittavat ja helpottavat uneen vaipumista. Näitä molempia käytetään mielellään yhdessä samansuuntaisesti vaikuttavien yrttien kanssa.

Vaikka nukahtaisikin helposti, unen laatu saattaa olla heikko. Varsinkin aamuyöstä moni heräilee herkästi eikä enää saa kunnolla unenpäästä kiinni. Mitkä kasvit parantavat unen laatua?

Aamuyön heräilyn taustalla voi olla piilevä masennus. Lievityskeinoja pohdittaessa tämä on tärkeää muistaa ja saattaa edellyttää asianapua. Aamuyön unenlaatua parantamaan sopii myös mäkikuisma, sillä se lisää syvän unen määrää. Monien tutkimusten mukaan se myös vähentää REM-unta.

Kauranverso ja kärsimyskukka lievittävät ulkoisten tekijöiden aiheuttamia oireita, jotka saattavat aiheuttaa huonolaatuista, katkonaista unta. Esimerkiksi stressin lievittäminen ja hermojen vahvistaminen niin, että kykenee keskittymään oleelliseen, lisäävät myös unen syvyyttä ja sen kestoa.

Voiko Crataegusta eli orapihlajauutetta käyttää unentuloa helpottamaan sydämen pompottaessa iltayöstä?

Crataegus tasapainottaa hormonitoiminnasta johtuvia sydäntuntemuksia mm. estämällä angiotensiiniä, joka supistaa verisuonia.

Se soveltuu hyvin varsinkin vaihdevuosien yhteydessä esiintyviin hormoniperäisiin yöllisiin sydämentykytyksiin ja raskaaseen lyöntiin. Orapihlaja-uutteen vaikutus tulee parhaiten esiin pitkäaikaisessa käytössä. Sitä voi ottaa 10­30 tippaa iltaisin kuukauden, kahden ajan. Crataegus soveltuu hyvin pitkäaikaiseen käyttöön, kunhan varmistaa lääkäriltä, etteivät sydäntuntemukset ole vaarallisia eikä käytetä muita sydänlääkkeitä eikä esim. betasalpaajia. Crataegus parantaa siis unen laatua torjumalla yöllistä sydänperäistä heräilyä.

Voivatko kasvivalmisteet aiheuttaa riippuvuutta unilääkkeiden tapaan, ja onko niillä muita sivuvaikutuksia?

Edellä mainituista kasveista valmistetut uutteet eivät aiheuta riippuvuutta kuten varsinaiset unilääkkeet saattavat aiheuttaa. Tehon kannalta on kuitenkin hyvä vaihdella yrttejä aika ajoin.

Mäkikuisma voi suurina annoksina herkistää valolle, jolloin ainakin herkkäihoisen on syytä varoa samanaikaista voimakasta valoaltistusta kuten solariumia tai auringonottoa.

Kummat ovat tehokkaampia, yrttiuutteet vaiko uniyrttejä sisältävä tee?

Kuuma vesi uuttaa etanolia vähemmän tehoaineita kasvista, sillä tinktuuraan saadaan veteen liukenemattomiakin aineita mukaan. Tippa eli tinktuura on lisäksi varsin helppokäyttöinen, sehän on heti valmis nautittavaksi vesitilkan kanssa. Toisaalta lämmin juoma jo itsessään luo univalmiutta. On siis vähän makuasia, haluaako illalla hauduttaa yrttiteetä vaiko ottaa yömyssyn tippoina veden kera.

E. Rosenberg

Takaisin

Arkisto