Alfred Vogelin neuvoja eturauhaspotilaalle

Itsehoito ehkäisee vaivan pahenemisen

Eturauhasvaivoista kärsivän ei tarvitse välttämättä ajatella leikkausta ainoana hoitomahdollisuutena. Jo varhaisvaiheessa oireiden ilmaannuttua kannattaa turvautua luonnonmukaisiin itsehoitomenetelmiin. Niistä on joka tapauksessa paljon hyötyä, vaikka joskus myöhemmin leikkaus olisikin välttämätön.

Tutkimuksiin säännöllisesti

40-50 vuotta täyttäneen miehen olisi hyvä käydä urologin vastaanotolla vuoden, parin välein, vaikkei oireita olisikaan. Näin taataan vaivan varhainen havaitseminen ja vältytään hoitamattoman vaivan aiheuttamilta komplikaatioilta.

Rohdosvalmisteita itsehoitoon

Erittäin tärkeää olisi aloittaa hyvissä ajoin tehokkaan rohdosvalmisteen käyttö, jollainen on kääpiöpalmu-uute (nykyään sahapalmu, jota on Prostaforce-kapseleissa).

Echinaforce-auringonhattu-uute on hyvää tukihoitoa sellaisissa virtsavaivoissa, joihin liittyy tulehdusalttiutta.

Lämmin tekee hyvää

Lämpimät vesihoidot tekevät hyvää eturauhaspotilaalle. Kerran, pari viikossa kannattaisi ottaa lämmin istumakylpy. Kylpyveteen voi sekoittaa esimerkiksi timjamia tai jotakin muuta verenkiertoa vilkastuttavaa, eteerisiä öljyjä sisältävää yrttiä. Hyötyä on myös lämpimästä alavatsan seudun suihkuttelusta sekä lämpimistä kääreistä ja pakkauksista. Lämpö lievittää oireita ja vilkastuttaa virtsaelinten verenkiertoa.

Jalkojen ja alavartalon kylmettymistä kannattaa varoa. Jos esimerkiksi ulkoillessa on vilustunut, lämmin suihku tai kuuma jalkakylpy tekee ihmeitä. Kesällä on visusti varottava rannalla oleilua uinnin jälkeen märät uimahousut jalassa.

Liikunta parantaa verenkiertoa

Liikunnan lisäämistä voi myös suositella verenkierron vilkastuttamiseksi. Pitkä paikallaan istuminen on suoranaista myrkkyä eturauhaselle. Pahin vaihtoehto on istua ulkona kylmällä alustalla tai viileässä vedossa tuntikausia kevyesti pukeutuneena.

Juo runsaasti, syö järkevästi

Runsas juominen varsinkin aamulla ja päivällä on hyväksi. Iltajuominen voi lisätä joskus liikaa yöllisiä vessakäyntejä, joten kannattaa toimia niin kuin parhaalta tuntuu.

Tärkeitä ovat täysiarvoinen ruokavalio ja kohtuullinen alkoholin ja suolan käyttö. Pidempiaikainen virtsaelinten ylirasittuminen voi pahimmillaan aiheuttaa niin sanotun virtsaumpikohtauksen, joka vaatii sairaalahoitoa.

Vähättely kostautuu

Eturauhasvaivoihin ei pitäisi suhtautua välinpitämättömästi. Vaivoja voi lievittää hyvällä itsehoidolla ja näin ehkäistä niiden pahemmat seuraukset.

On tavallista, että miehet vähättelevät vaivojaan tai ehkä jopa ujostelevat lääkäriin menoa virtsaamisvaivojen takia. Kun lääkäriin mennään vasta hankalien oireiden pakottamana, hoito vaatii paljon enemmän niin potilaalta kuin lääkäriltäkn. MR