Fyysistä ja henkistä hyvinvointia mehupaastosta

Kaipaatko lisäpotkua jaksamiseesi?
Ovatko verenpaineesi ja kolesteroliarvosi koholla?
Haluaisitko keventää ruokatottumuksiasi ja saada painosi normaalilukemiin?
Haluaisitko vähentää kahvinjuontia tai päästä tupakoinnista?

Kokeile mehupaastoa. Se lisää todistetusti hyvinvointia monin tavoin. Parhaimmillaan mehupaasto on alku terveempään ja energisempään elämään.

Nimensä mukaisesti mehupaaston aikana juodaan runsaasti kasvis- ja hedelmämehuja. Kiinteää ravintoa ei syödä. Mehujen lisäksi juodaan kasvislientä, yrttiteetä ja mahdollisimman hyvälaatuista vettä. Päivän mittaan nesteitä pitäisi juoda kolmisen litraa

Mehupaaston teho perustuu elimistöä puhdistaviin ja ravitseviin vitaaliaineisiin. Vogelin mehupaastossa juodaan korkealaatuisia Biotta-mehuja. Niissä on tallella korjuutuoreiden, luonnonmukaisesti viljeltyjen kasvisten vitamiinit ja kivennäisaineet. Elimistö saa mehuista runsain määrin tarvitsemiaan suoja-aineita. Nämä aineet auttavat elimistöä myös puhdistumaan sitomalla ja poistamalla myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita.

Puhdistumista tapahtuu myös munuaisten kautta. Runsas nestemäärä huuhtelee tehokkaasti munuaiset ja virtsatiet. Munuaisten toimintaa tuetaan lisäksi paaston aikana nauttimalla mietoa kultapiiskuteetä tai kultapiiskutippoja. Kultapiisku (Solidago) on lievästi virtsaneritystä lisäävä rohtokasvi.

Lepotauko suolistolle ja ruoansulatuselimille

Paasto antaa suolistobakteereille tilaisuuden uudistua ja tervehtyä. Tätä prosessia tuetaan nauttimalla paastojuomaksi vettä, johon on sekoitettu suoliston hyvinvoinnille tärkeitä L+ -maitohappoja sisältävää Molkosan-heratiivistettä. Myös maitohappoiset Biotta-vihannesmehut tukevat terveen suolibakteeriston kehittymistä.

Nestemäisen ravinnon ansiosta suolisto lepää. Jos suoliston limakalvot ovat ärtyneet, ne saavat aikaa tervehtyä. Jopa herkkyys tietyille ruoka-aineille saattaa paaston jälkeen vähentyä tai jopa kokonaan hävitä.
Mehupaaston aikana rasvan ja proteiinien saanti on lähes olematonta. Näin myös maksa saa levätä, samoin haima ja sappi. Nykyinen elämäntapamme koettelee monin tavoin nimenomaan maksaa, joten paaston suoma lepotauko on sille enemmän kuin tarpeen.

Paasto on nuorennuskuuri

Mehupaaston on tutkitusti todettu vaikuttavan myönteisesti veren rasva-arvoihin. Lisäksi se on erinomainen keino torjua muitakin epäterveellisistä elämäntavoista ja ravinnosta johtuvia terveyshaittoja, koska se siivoaa elimistön perusteellisesti. Paastomehujen vitaaliaineet hidastavat solujen rappeutumista ja torjuvat siten vanhenemista.

Aikaa varattava siirtymävaiheisiin

Oikeaoppisen mehupaaston alkuun ja loppuun kuuluvat 2-3 päivän pituiset siirtymävaiheet. Niiden aikana elimistö totutetaan vähissä erin uudenlaiseen ruokavalioon.

Aloituspäivien aikana pyritään suoli tyhjentämään perusteellisesti, ja varsinaisen paastonkin aikana suolihygieniasta huolehditaan tarpeen mukaan huuhteluilla. Suolihuuhtelut ehkäisevät paaston alkuvaiheelle tyypillistä lievää päänsärkyä ja huonoa oloa.

Myös kiinteään ruokaan palaaminen on viisasta tehdä asteittain muutaman päivän aikana. Paaston jälkeen jo pienikin suupala tuntuu juhla-aterialta, ja se kannattaa nauttia hitaasti ja kunnolla pureskellen. Juuri tässä vaiheessa on tärkeää, ettei palata vanhoihin ruokatottumuksiin.

Uusien ruokatottumuksien omaksumista helpottavat muuttuneet makutottumukset. Suolainen tai kovin rasvainen ruoka ei maistu paaston jälkeen. Kevyempään ruokaan siirtyminen pitää kaiken muun hyvän lisäksi paaston aikana sulaneet kilot pysyvästi poissa. ER

Maanantai mehupäiväksi

Jo päivänkin mehupaasto keventää ja virkistää. Viikottainen mehupäivä sopii erityisen hyvin henkistä työtä tekevälle. Myös silloin, kun pidempi paasto ei syystä tai toisesta tule kysymykseen tai jollei ole aiemmin kokeillut paastoa, mehupäivä on hyvä vaihtoehto.

Moni valitsee mehupäiväksi maanantain. Viikonloppuisin nautittu hyvä ruoka ei pääse vaivihkaa kerääntymään vyötärölle, ja ruokavalio on helpompi pitää mehupäivän jälkeen kevyenä. Viikottainen mehupäivä antaa myös ruoansulatuselimistölle hyvää tekevän lepopäivän. Alla esimerkki mehupäivän "ruokalistasta", jonka lisäksi juodaan aamulla ja pitkin päivää vettä:

Aamiainen
1 dl Biottan Rypälemehua, vettä
2 dl vettä, johon on sekoitettu 1 rkl Molkosania
2 dl Kultapiiskuteetä

Välipala
Vogelin Yrttiteetä tai Kultapiiskuteetä

Lounas
1,5-2 dl Biottan Vihannessekoitus-tuoremehua
2 dl vähäsuolaista Plantaforce-kasvislientä
2 dl Kultapiiskuteetä

Välipala
Vogelin Yrttiteetä tai Kultapiiskuteetä

Päivällinen
2 dl vähäsuolaista Plantaforce-kasvislientä
1,5-2 dl Biottan Porkkanamehua, johon on sekoitettu 1 rkl Molkosania
2 dl Vogelin Yrttiteetä

Iltapala
Vogelin Yrttiteetä