Apua närästykseen

Närästys happamine röyhtäisyineen ja ruokatorven poltteluineen on monen tuntema kiusallinen vaiva, joka tavallisesti ilmaantuu silloin kun muuten on hauskaa eli runsaan juhlavan syömisen ja juomisen jälkeen. Onneksi närästys on useimmiten tilapäistä ja häipyy omia aikojaan.

Polttava tunne rintalastan takana on kuitenkin niin epämiellyttävää, että siitä haluaa eroon mahdollisimman pian.Viileän veden tai kylmän maidon juominen hitaasti kulauksittain saattaa jo auttaa. Pika-avuksi voi myös pureskella hitaasti vaikkapa korppua tai vähän kuivahtanutta leipää. Pitkällään oleminen pahentaa yleensä akuuttia närästystä. Olo on helpompi istuessa tai hitaasti kävellessä.

Palleatyrä ja muita närästyksen perussyitä

Pitkäaikaiseen närästykseen ei kannata suhtautua aivan huolettomasti, sillä vahva mahahappo, joka närästäessä pääsee ruokatorveen, saattaa vahingoittaa sitä.

Ärtyneestä paksusuolesta, mahan limakalvotulehduksista ja pohjukaissuolihaavasta kärsivillä on usein lisäriesana perussairauden ohella närästystä.

Närästyksen syynä voi olla myös palleatyrä, joka harvoin oireilee muuten millään tavalla. Palleatyrän voi saada joskus äkillisestä nostoliikkeestä, pitkään jatkuneesta huomattavasta ylipainosta tai iän myötä tapahtuvan kudosten veltostumisen vuoksi. Palleatyrän takia mahalaukun yläosa siirtyy ylöspäin ja häiritsee mahan sulkijalihaksen toimintaa.

Närästys yleistyy

Refluksisairaudesta eli kroonisesta närästyksestä kärsii yhä useampi. Ainakin seuraavien tekijöiden epäillään altistavan vaivalle:

  • ylipainon,
  • suurten aterioiden, jotka lisäävät painetta mahalaukussa,
  • rasvaisten tai hyvin makeiden ruokien, sillä ne lisäävät mahahapon eritystä tavallista suuremmaksi.

Myös joillakin lääkkeillä (eräillä veren-paine-, astma- ja reumalääkkeillä sekä ns. nitroilla) voi olla närästysvaikutuksia. Näillä lääkkeillä hoidetaan kuitenkin niin vakavia sairauksia, ettei niistä voi närästyksen vuoksi luopua. Lääkkeiden vaihdosta ja närästyksestä on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Miten närästystä voi itse lievittää

Jopa 70% närästyksestä kärsivistä on ylipainoisia. Lihavuus lisää mahalaukkuun kohdistuvaa painetta ja vaikeuttaa mahanportin lihasten toimintaa. Jos on selkeästi ylipainoinen ja kärsii närästyksestä, kannattaa laihduttaa.

  • Närästysvaivasta kärsivän olisi syytä karttaa tiukkoja liivejä, housun- ja hameenkauluksia ja kireitä vöitä. Ne painavat vatsaa ja pahentavat vaivaa.
  • Kannattaa syödä suorassa istuma-asennossa, jotta mahalaukkuun kohdistuu mahdollisimman pieni paine. Ruoka kannattaa pureskella hyvin ja syödä pieninä suupaloina.
  • Suuret ateriat lisäävät närästystä. On hyvä syödä pieniä aterioita useammin.
  • Hyvin rasvainen ja makea ruoka altistaa sappiperäiselle närästykselle. Siihen auttaa Cynara-latva-artisokkauute.
  • Tupakka, vahvat alkoholijuomat sekä kahvi lisäävät mahahapon eritystä ja siten myös närästystä.
  • Jos närästys vaivaa yöllä, kannattaa ottaa avuksi lisätyynyjä. Vielä tehokkaampaa on asentaa koko sänky lievään kohoasentoon esim. laittamalla pääpuolen jalkojen alle lauta. Tyynyiltä saattaa nimittäin valua yöllä alaspäin, jolloin mahalaukkuun kohdistuva paine voi asennon muuttuessa lisääntyä huomaamatta. Yönärästystä voi lievittää myös sillä, ettei syö mitään noin kolmeen tuntiin ennen nukkumaanmenoa.
  • Ummetus voi pahentaa närästystä lisäämällä koko maha-suolistoalueen painetta. Ummetusta ei kannata sietää tästäkään syystä.
  • Varo kovin kuumia ja runsaasti hiilihappoisia juomia sekä vahvoja mausteita. Useimmille närästyksestä kärsiville ne eivät oikein sovi.
  • Pieni lasillinen kylmää tomaattimehua lievittää polttelua varsinkin silloin, kun närästyksen lisäksi vaivana on mahakatarri tai mahahaavatauti. Mehu neutraloi happoja ja hoitaa mahalaukun limakalvoa.
  • Mahan liikahappoisuutta lievittää kolmesti päivässä juotu pieni annos perunatuoremehua. Mehua varten (luomu)peruna raastetaan ja raasteen mehu puristetaan lasiin. Mehu laimennetaan lisäämällä siihen ainakin mehun määrä tai enemmänkin huoneenlämpöistä lähdevettä. Mehua ei pidä seisottaa, vaan se valmistetaan jokaista käyttökertaa varten. Luomulaatuista perunamehua saa myös luontaistuotekaupasta. Mehu juodaan aamulla ensimmäiseksi tyhjään vatsaan, ennen lounasta ja viimeksi illalla ennen nukkumaanmenoa.