Vogelin laihduttava bioruokavalio

Tasapainottava bioruokavalio palauttaa ihannepainon ja vahvistaa immuunijärjestelmää

Onko mahdollista pudottaa painoa syömällä monipuolisesti herkullista, laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa ja vahvistaa samalla elimistön puolustusjärjestelmää?

Kyllä on. Ratkaisun avain on ns. tasapainottava bioruokavalio, jota lääkäri täydentää tapauksesta riippuen vitamiineilla, kivennäis- tai hivenaineilla ja kasvivalmisteilla. Ruokavaliosta on hyötyä niin sairaille kuin myös vielä itsensä terveeksi tuntevillekin, sillä vain harvan suomalaisen aikuisen aineenvaihdunta on ihanteellisessa tasapainossa.

Tasapainottavan bioruokavalion perusnäkemyksenä on, että aineenvaihdunnalliset tasapaino-ongelmat, joihin liittyy olennaisena suolistobakteeriston "sairas tila", ovat yli- ja alipainoisuuden sekä useimpien pikkuvaivojen ja joskus vakavienkin sairauksien osatekijöitä.

Monimuotoinen oireisto paino-ongelmineen

Aineenvaihdunnallisen tasapainohäiriön merkkinä on usein pikku hiljaa kohoava paino ja joskus myös liiallinen laihtuminen. Ummetus tai toistuvat ripulointivaiheet, päänsäryt ja migreeni samoin kuin yleinen immunologinen (elimistön puolustusjärjestelmän) heikkous ja siitä johtuva infektioalttius, erilaiset säryt ja kolotukset sekä iho-ongelmat voivat kuulua oireistoon.

Yleinen väsymys ja haluttomuus sekä erilaiset hormonitasapainon häiriöt voivat myös kertoa aineenvaihdunnan häiriöistä. Oireiden kokonaisuus voi olla niin epämääräinen ja monimuotoinen, että usein tarvitaan erilaisia tutkimuksia, jotta voidaan sulkea pois muut sairaudet tai taudinaiheuttajat.

Tuloksena laihtuminen, väsymyksen häviäminen ja monien terveysongelmien helpottaminen

Lääkäri Merja Riska suosittelee tasapainottavaa bioruokavaliota myös laihduttamistarkoituksessa. Tulokset ovat hyviä aina kun ruokavaliota noudatetaan tarpeeksi pitkän aikaa.

Tasapainottava bioruokavalio kuntouttaa suoliston bakteerikantaa, ja tämän vuoksi koko yleisvointi kohenee. Sen huomaa mm väsymyksen häviämisenä, unentarpeen vähenemisenä, jaksamiskyvyn paranemisena, infektioiden häviämisenä tai harvenemisena ja lukuisten kroonisten terveysongelmien helpottumisena sekä painon normalisoitumisena.

Seuraavassa esitellään bioruokavalio, jonka avulla aineenvaihdunta voidaan vähitellen saada tasapainoon ja päästä eroon hiivan tai epäsuotuisten bakteerien ylivallasta elimistössä, ennen kaikkea suolistossa.

Näin koostat bioruokavalion

Vain tiettyjä lihalaatuja

Lihaa ei tässä ruokavaliossa tarvitse hylätä kokonaan. Naudan- ja sianlihaa syödään mahdollisimman vähän. Esimerkiksi siipikarjan lihaa, lammasta, poroa ja kalaa syödään silloin tällöin. Lihajalosteet eli kaupan lihaleikkeleet ja makkarat sekä lihaa sisältävät einekset sitä vastoin hylätään tyystin.

Lihan tulisi olla ruokavaliossa vain lisäkkeen asemassa; pääosaa näyttelevät kasvikset. Sisäelimiä ei tule syödä sen enempää kuin veriruokiakaan.

Jäähyväiset kananmunalle

Kananmuna jätetään kokonaan pois, koska se lisää voimakkaasti suolistoon liittyviä ongelmia suosimalla vääränlaisia bakteereja.. Sen huomaa mm. siitä, että esimerkiksi munakasaterian jälkeen ilmavaivat aiheuttavat huomattavan hajuhaitan. Kananmunan voi ruoanlaitossa korvata useimmiten soijajauholla.

Vain hapanmaitotuotteita

Maitoa sellaisenaan ei tämän ruokavalion aikana juoda eikä käytetä ruoanvalmistuksessa. Sokerittomia hapanmaitotuotteita sitä vastoin jopa suositellaan. Esimerkiksi juusto kohtuullisessa määrin (ei homejuusto), piimä, jugurtit, viili, rahka yms. sopivat tähän ruokavalioon.

Ellei voi tai halua käyttää lainkaan maitotuotteita, voi niitä korvata esimerkiksi riisimaidolla, soijamaidolla ja tofulla, "soijajuustolla", ja manteli- sekä pähkinämaidoilla ja -soseilla. Soijatuotteissakin on monesti makeuttajina sokeria, hunajaa tms. Ne eivät sovi tähän ruokavalioon; vain makeuttamattomat kelpaavat. Ellei käytä hapanmaitotuotteita, täytyy lisäkalsiumia hankkia tableteista.

Täysjyväviljoja puuroina ja hiivatonta tuoreleipää

Valkoinen ydinvehnäjauho jätetään ruokavaliossa pois kokonaan, kuten myös hiivalla kohotetut leivät näkkileipää lukuunottamatta. Tämä tietää jäähyväisiä pullille ja kakuille, valkoisille sämpylöille ja tuoreelle leivällekin joitakin poikkeuksia lukuunottamatta (taikinajuurella kohotetut, hiivattomat
täysjyväleivät).

Vilja tulisi nauttia mieluiten puuroina, sokeroimattomina mysleinä ja kuivaleipinä. Etenkin hirssiin puuro- ja lisäkeaineksena olisi olisi hyvä tutustua, koska se on ravintoarvoltaan parasta mahdollista viljaa. Sitä olisi suotavaa syödä ainakin pari kertaa viikossa. Myös allergiamahdollisuus hirssin kohdalla on erittäin pieni.

Suositeltavaa on viljojen käyttäminen luomulaatuisina. Täysjyväriisi ja peruna sopivat ruokavalioon. Pastoista valitaan pääsääntöisesti ne, joissa on mahdollisimman suuri osuus täysjyväviljaa.

Ei sokerille ja hunajallekin

Kaikki sokerit jätetään kokonaan pois, siis valkoinen sokeri, hedelmäsokeri, raakaruokosokeri, hunaja ja jopa vaahterasiirappikin. Sokerit luovat suotuisat kasvuolot haitallisille suolistobakteereille. Etenkin ns. piilosokeria esimerkiksi kekseissä, vanukkaissa, jäätelöissä, leivonnaisissa, ketschupissa ja jopa makkaroissa (glukoosi) on varottava. Keinotekoisia makeuttajia voi käyttää rajoitetusti. Tarkka sokerikiellon noudattaminen on tulosten saavuttamisen kannalta olennaisen tärkeää.

Kylmäpuristettua kasviöljyä

Ihminen tarvitsee rasvaa, niin laihduttavakin. Koska tämän ruokavalion tulisi olla mahdollisimman terveellinen, ensi sijalle rasvoista tulee asettaa niistä parhaat eli etenkin luomulaatuinen kylmäpuristettu oliiviöljy ja rypsiöljy. Mahdollisimman tuoretta voita voi käyttää niukasti.

Runsaasti marjoja ja hedelmiä

Marjoja ja hedelmiä voi yleensä syödä niin paljon kuin haluaa lukuunottamatta makeita mansikoita, ananasta ja viinirypäleitä, joita ei tämän ruokavalion aikana syödä. Mustikoita, vadelmia, viinimarjoja, omenia ja karpaloita voi syödä rajoittamattomasti, mutta banaaneja vain pari viikossa.

Kuivattujen hedelmien sopivuus ruokavalioon riippuu siitä, millainen on ruokavaliolle ryhtyvän terveystilanne. Jos se on heikko, ei kuivattuja hedelmiäkään saa ainakaan aluksi syödä. Jos aloittaa ns. lievemmällä dieetillä, voi syödä kaikkia kuivattuja hedelmiä kohtuullisesti.

Välipalanaposteltaviksi ja hyviksi valkuais- ja rasvalähteiksi sopivat mm. pähkinät, mantelit ja siemenet.

Kaikkia kasviksia niin paljon kuin mieli tekee

Kaikkia kasviksia (tässä tarkoitetaan kasviksilla vihanneksia ja juureksia eli perunaa, porkkanaa, sipuleita, lehtisalaatteja, kaaleja, maustevihanneksia, papuja, kurkkuja yms.) saa syödä niin paljon kuin haluaa sekä tuoreina että kypsytettyinä. Kasvisten tulisi ylipäätään muodostaa ylivoimaisesti suurin ruoka-aineryhmä tässä ruokavaliossa.

Mieluiten luomua ja kotimaista

Kasviksissa - kuten muissakin elintarvikkeissa - olisi hyvä suosia luomulaatuisia vaihtoehtoja, sillä kyseessähän on elimistöä puhdistava erikoisruokavalio, jolloin turhia torjunta-aine-, antibiootti- yms. jäämiä ei kaivata rasittamaan elimistöä.

Tosiasia on kuitenkin se, että tuoreiden luomukasvisten saatavuus ja usein myös hinta hankaloittaa niiden yksinomaista käyttöä. Yleissuosituksena on: mahdollisimman paljon luomulaatuista ja sen jälkeen kallistukoot kasvisvalinnat kotimaiselle puolelle.

Juomalla poistetaan kuona-aineita

Tasapainottavan bioruokavalion aikana on hyvä juoda mahdollisimman paljon, sillä mitä enemmän munuaiset saavat työtä, sitä enemmän kuona-aineita poistuu kehosta.

Suositeltavia juomia ovat vesi (mieluiten suodatettu), vesi-Molkosan-sekoitus ja luonnolliset lähde- ja kivennäisvedet mieluiten hiilihapottomina. Arvokkaita ja hyviä juomia ovat myös luomulaatuiset makeuttamattomat kasvis-, hedelmä- ja marjamehut sekä miedot yrttiteet.

Kasvismehuista etenkin paksu tomaattimehu poistaa hyvin nälkää ja hoitaa vatsaa, joten sillä voi kiireinen korvata aamiaisen tai kiinteän välipalan.
Tomaattimehu hoitaa vatsan ärtynyttä limakalvoa ja antaa runsain mitoin vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kahvin juontia olisi hyvä pyrkiä vähentämään korkeintaan 1-2 kupilliseen päivässä, samoin teen.

Hyötybakteereita ja lisäravinteita

Suoliston bakteerikantaa tuetaan dieetin aikana heratiivisteellä (Molkosan), kuivatuilla maitohappobakteereilla ja merilevällä (esimerkiksi Kelpasan tai joditon vaihtoehto kilpirauhasen häiriöistä kärsiville).

Vitamiini- ja hivenainevalmisteita käytetään silloin, jos potilaan tila sitä edellyttää. Monivitamiinivalmisteita ja muita lisäravinteita potilas voi käyttää halunsa mukaan, kunhan muistaa, ettei niissä saa olla sokereita, hunajaa eikä hiivaa missään muodossa.

Lue lisää:

Bioruokavaliota tukevat Vogel-tuotteet