Flunssantorjuntaa puolustusjärjestelmää vahvistamalla

"Olennaisinta vilustumissairauksien ehkäisyssä on oman puolustusjärjestelmän kaikinpuolinen tukemisen ja vahvistaminen. Terveyttä lujittavat elämäntavat sekä pitkäkestoisen stressin ja masennuksen hoito ovat tärkeitä. Flunssa voi olla liiallisen stressin ja uupumisen aiheuttama viimeinen hälytys ennen vakavampia kehon reaktioita," toteaa Merja Riska.

Keskeisiä asioita ovat myös täysiarvoinen, paljon suojaravintoaineita sisältävä ruoka sekä riittävä lepo ja rentoutuminen.

Järkevä pukeutuminen eli oman kehon herkkyyden tunnistaminen ja kohtuullinen karaiseminen ovat hyödyksi. Huonelämpötilan tulisi olla sopivan viileä eli 19-20 astetta. Tässä lämpötilassa limakalvot pysyvät talvella paremmassa kunnossa. "Alempaan lämpötilaan voi totuttautua vähitellen, ja kun siihen on tottunut, ei oleskelusta 25-asteisissa asunnoissa tahdo tulla mitään. Niin tukahduttavalta se tuntuu", toteaa Merja Riska.

Luonnonaineita puolustusjärjestelmän tueksi

Merja Riska on jo vuosikausia suositellut potilailleen Urticalcinin käyttöä, sillä se parantaa kalkin imeytymistä ja lujittaa puolustusjärjestelmää. Myös C-vitamiini ja sinkki ovat tärkeitä.

Monelle tuttua Echinaforce-uutetta Merja Riska suosittelee kuuriluontoiseen käyttöön flunssa-aikoina tai kun puolustusjärjestelmä on jostakin syystä heikossa kunnossa. Kuuriluontoinen käyttö on hänen mielestään järkevintä, koska tällöin Echinaforcen vaikutus tulee kehoon sysäyksenä ja aktivoi tehokkaimmin immuunijärjestelmää.

Jos sairastut, ryhdy täydelliseksi potilaaksi

"Flunssaan sairastuminen on elimistön viesti, joka kertoo: nyt et enää jaksa, nyt sinun on sallittava itsellesi täydellinen potilaaksi heittäytyminen", toteaa Merja Riska. Täydellinen potilas ei mene työhön eikä tee kotona mitään, vaan asettuu vuodelepoon.

Flunssapotilaan on viisasta ryhtyä puolipaastolle, mikä tarkoittaa sitä, että juodaan paljon ja vähennetään kiinteän ruoan syömistä. Ruokavaliota myös kevennetään pitämällä se mahdollisimman kasvisvoittoisena. Varsinkin hedelmät ja marjat ovat hyviä, sillä niistä saa runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia, jota poistuu hikoillessa ja jota kuumeen rasittama sydän kipeästi kaipaa.

Merja Riskalla on hyviä kokemuksia Echinaforcesta ja rekisteröidystä homeopaattisesta lääkkeestä Infludosta (reseptilääke) flunssan ja influenssan hoidossa. Hän suosittelee potilailleen Echinaforce-Infludo-vesisekoituksen nauttimista oireiden alettua viidentoista minuutin välein ainakin parin päivän ajan
Hyviä flunssajuomia ovat luomulaatuiset mehut, joissa ei ole maksaa rasittavia torjunta-ainejäämiä eikä säilöntaineita. Mehut on hyvä juoda laimennettuina. Mm. mustaselja-, mustaherukka- ja rypälemehu sopivat flunssajuomiksi. Lisäannokset C-vitamiinia ovat hyödyksi.

"Jo yhden päivän täydellinen lepo voi pysäyttää sairauden alkuunsa. Ainakin se mitä todennäköisimmin lyhentää sairastamista ja antaa elimistölle mahdollisuuden toipua sairaudesta rasittamatta sitä kohtuuttomasti. Mikäli oireet ovat vaikeita ja pahenevat, on syytä mennä viivyttelemättä lääkäriin, joskus jopa suoraan päivystyspoliklinikalle", toteaa Merja Riska. MR