Vinkkejä luonnonmukaiseen painonhallintaan

Luonnonmukaisen,terveellisen painonhallinnan avaimet ovat täysiarvoinen ruoka ja liikunta. Ajan mittaan paino normalisoituu useimmilla, kun syödään kohtuullisia määriä täysiarvoista ruokaa ja liikutaan sopivasti kunkin yksilöllisten tarpeiden, mieltymysten ja elämäntilanteen mukaan.
Normaalipainoon pääsemistä ja siinä pysymistä voi helpottaa elintoimintoja aktivoivilla kasvivalmisteilla. Alfred Vogel suosittelee painonhallintaan erityisesti kahta kasvia: mukula-artisokkaa ja kelp-merilevää.

Helianthus tasaa sokeriaineenvaihduntaa ja hillitsee ruokahalua

Mukula- eli maa-artisokan (Helianthus tuberosus) tärkein ja tutkituin tehoaine on inuliini-niminen hiilihydraatti. Se koostuu kolmestakymmenestä eri hedelmäsokerista. Inuliini on sulamatonta hiilihydraattia, joka kulkeutuu ihmisen suolistossa sulamattomana paksusuoleen asti. Siellä se toimii hyödyllisten suolistobakteereiden energialähteenä. Vaikka inuliini on sulamatonta, se on kuitenkin liukoista elintarvikekuitua.

Hyvinvointia lisäävä prebiootti

Inuliini on nk. prebiootti. Sillä tarkoitetaan ravintoainetta, joka ylläpitää terveyttä edistämällä yhden tai useamman hyödyllisen bakteerin kasvua tai aktiivisuutta suolistossa. Inuliini suosii bifidobakteerien eli maitohappobakteerien kasvua. Haitalliset bakteerit vähenevät, suolen toiminta tehostuu ja ravintoaineet imeytyvät kunnolla ruoansulatuskanavasta. Tämä taas on hyvän aineenvaihdunnan ja yleisen hyvinvoinnin perusedellytys.

Inuliinia esiintyy maa-artisokan lisäksi monissa muissakin kasveissa, mm. sipulissa, parsassa, banaaneissa, rukiissa, vehnässä ja ohrassa.

Tasaa insuliinin eritystä, hillitsee ruokahalua

Helianthuksen haiman toimintaa tukeva vaikutus perustuu siihen, ettei inuliini hajoa välillä ruoansulatuskanavassa sokeriksi eikä näin ollen tarvitse insuliinia. Koska inuliini antaa energiaa käyttämättä insuliinia, haima saa levätä.

Haiman toimintaa ja insuliinineritystä tasaavan vaikutuksensa ansiosta Helianthus hillitsee ruokahalua. Se poistaa insuliinitason suurille vaihteluille tunnusomaista makeanhimoa. Helianthuksen karvasaineet ja kivennäiset edistävät lisäksi haiman entsyymien, amylaasin, lipaasin ja trypsiinin, eritystä ja helpottavat näin ruoansulatusta.

Laaja käyttöalue

Paitsi laihduttajille ja painoaan tarkkaileville mukula-artisokka sopii ummetuksesta, hiivasyndroomasta ja laktoosi-intoleranssista kärsiville. Se sopii myös aikuisiän diabeetikoille haiman toimintaa tukevien ominaisuuksiensa ansiosta.

Helianthusta voi hyvin nauttia pidemmänkin aikaa. Sopiva annostus on 5-15 tippaa veden kera puoli tuntia ennen ruokailua 3-4 kertaa päivässä.

Testitulos vahvisti Helianthusta käyttäneiden laihtuneen enemmän

Helianthuksen soveltuvuutta ja tehoa laihdutuksen tukiterapiana testattiin Kanadassa suoritetussa kliinisessä plasebokontrolloidussa kaksoissokkotestissä. Kahdentoista yleislääkärin johdolla toteutettuun testiin osallistui 166 miespuolista, iältään 23-72 -vuotiasta laihduttajaa, joiden painoindeksi oli yli 25 mutta alle 36.

Miehet jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettin plaseboa ja toiselle kahdesti päivässä ennen ruokailua 30 tippaa Helianthus-uutetta. Kummallekin ryhmälle annettiin samanlaiset, tarkat dieettiohjeet. Matalakaloridieetti sisälsi paljon kasviksia, täysjyväviljaa sekä vähärasvaisia maitotuotteita.

Helianthusta nauttineiden keskimääräinen painonpudotus oli 7,2 kg, kun se plaseboryhmässä oli 4,7 kg. Lähes puolet Helianthus-ryhmästä saavutti normaalipainon, plaseboryhmästä vain 28%. Erot Helianthus-ryhmän hyväksi alkoivat kasvaa neljännen testiviikon jälkeen.

Sivuvaikutuksia Helianthus-uutteen käytöstä ei testin aikana havaittu.

Kelpasan vauhdittaa hormonitoimintaa

Oleskellessaan 1950-luvulla Kaliforniassa Alfred Vogel tutki mm. Kelp-merilevää. Tässä satoja metrejä pitkäksi kasvavassa Tyynen valtameren levässä on 60 hiven- ja kivennäisaineen lisäksi 13 vitamiinia, 20 aminohappoa sekä hyytelömuodossa olevia hiilihydraatteja mm. algiinihappoa. Alfred Vogel halusi hyödyntää Kelpin poikkeuksellisen monipuolisen koostumuksen, ja tästä syystä hän ryhtyi valmistamaan siitä nykyään Kelpasanina tunnettuja tabletteja.

Elimistö kykenee tehokkaasti hyödyntämään merilevään orgaanisesti sitoutuneet kivennäis- ja hivenaineet, joista yksi tärkeimmistä on jodi. Tästä syystä etenkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ovat havainneet Kelpasanin tehokkaaksi piristäjäksi. Sitä suositellaan myös alhaisesta verenpaineesta kärsiville.

Vauhdittamalla hormoni- ja rauhastoimintaa Kelpasan tukee erinomaisesti painonhallintaa ja laihduttamista. Vaikka ylipaino harvoin johtuu pelkästään huonosta aineenvaihdunnasta, se samoin kuin laiska eritystoiminta vaikeuttaa painonhallintaa.

Elintoimintoja piristävän vaikutuksensa takia Kelpasania ei suositella kilpirauhasen ylitoiminnasta tai kohonneesta verenpaineesta kärsiville, ei myöskään raskaana oleville. Tabletteja ei pidä ottaa illalla, koska ne saattavat piristää liikaa ja valvottaa.

Molkosan edistää suoliston hyvinvointia

Molkosan-heratiiviste on maitohappoista, tiivistettyä luomumaidon heraa. Siitä on poistettu maidon rasva ja valkuainen, mutta siinä on jäljellä tiivistetyssä muodossa kaikki maidon kivennäisaineet ja vitamiinit.

Molkosanin tärkein tehoaine on sen luonnollinen L+ -maitohappo. Se toimii suoliston tervettä bakteerikantaa edistävänä prebioottina. Molkosanin säännöllinen nauttiminen ruoka- ja dieettijuomana normalisoi suolen toimintaa, poistaa nestettä ja vähentää turvotusta. Edistämällä aineenvaihduntaa se helpottaen myös painon kurissa pysymistä.

ER

Lisäpotkua painonpudotukseen arkiliikunnasta

Tunnissa kulutat noin

  • 400 kcal tekemällä lumitöitä
  • 260 kcal kävelemällä reippaasti
  • 150 kcal kevyessä siivoustyössä
  • 125 kcal kävelemällä rauhallisesti
  • 100 kcal ruoanlaitossa.

Arvot on laskettu noin 70 kg paina-valle henkilölle.