Suo itsellesi

Lepohetkiä myös kesälomalla

Kesä on yleisintä loma-aikaa. Juuri nyt loman odotus ja lomasuunnitelmien laatiminen on kiivaimmillaan. Lopultakin on aikaa rentoutumiseen, aikaa perheelle, ystäville, puolisolle ja itselle eli kaikkeen siihen, mihin muulloin ei aika tunnu riittävän. Lomaongelmaksi voikin muodostua se, että ohjelmaa järjestetään niin paljon, ettei aikaa jää kylliksi lepoon ja kesästä nauttimiseen.

Vapaa-ajalta vaaditaan yleensäkin paljon. Moni etsii jännittäviä kokemuksia tai ainakin vaihtelua. Suuret odotukset voivat tuottaa pettymyksen, sillä aina ei kaikki tunnukaan siltä, miltä toivoisi tuntuvan.

Kumman moni sanoo tunteneensa joskus olonsa lomalla jotenkin rasittuneeksi tai pettyneeksi. Ympäristönvaihdos ja esimerkiksi ruokavaliomuutokset saattavat tuottaa osan epämukavasta olosta, mutta yleisin syy on sittenkin luultavasti stressi, joka voi johtua monista asioista, vaikkapa perhe- tai sukulaisriidoista, kun ollaan yhdessä tavanomaista enemmän ja poikkeuksellisissa oloissa. Pettymys huonon sään ja lomalle asetettujen ylimitoitettujen odotusten vuoksi voi myös stressata.

Pelkän kesäloman odottelun sijasta olisi hyvä luoda jokaiseen päivään ympäri vuoden lepo- ja rentoutumishetkiä. Näin ei lomaltakaan tarvitsisi odottaa koko vuoden aikana kertyneen stressin ja väsymyksen poistoa. Lomasta nauttii enemmän, kun ei sen alkaessa ole täysin uupunut.

Päivittäisestä lepohetkestä enemmän hyötyä kuin viikkojen lepoputkesta

Eräiden laskelmien mukaan ns. keskivertoihmiselle jää työn ja muiden velvollisuuksien sekä syömisen ja nukkumisen jälkeen noin puolitoista tuntia vuorokaudessa aikaa lepoon ja rentoutumiseen. Useimmiten tuo aika käytetään tavalla tai toisella iltamyöhällä muiden puuhien jälkeen. Parempi olisi, jos voisi järjestää pieniä lepotuokioita pitkin päivää. Useimmat sallivat itselleen lepoa kuitenkin vain lomilla ja viikonloppuisin. Terveydelle parasta olisi pitää henkinen ja ruumiillinen leposaldo tasapainossa päivittäin, sillä mieli ja ruumis tarvitsevat rasituksen ja levon harmoniaa.

Oletko valmis lähtemään autiolle saarelle

Niille monille, joiden päivittäinen elämä on täynnä säpinää ja stressiä, vauhtia ja toimintaa - ja ellei ole, niin järjestävät sitä itse - on sisäisen rauhan ja rentoutumisen saavuttaminen monesti työn ja tuskan takana. Jotakin voi kuitenkin jokainen tehdä stressin purkamiseksi ja voimien uudistamiseksi.

Ensimmäiseksi tulisi pyrkiä eroon päivittäisestä rutiinista, tavalla tai toisella ja ainakin silloin tällöin. Miten olisi esimerkiksi loma autiolla saarella? Sitä varten ei tarvitse matkustaa Karibialle, rauhan ja rentoutuksen saaren voi luoda minne tahansa.

Vinkkejä päivästressistä irtautumiseksi

  • Kun tulet kotiin, muuta kävelyvauhtiasi tietoisesti hitaaksi. Pysäytä tavanomainen puolijuoksusi, seisahdu ja ala hetken kuluttua kävellä uudestaan, mutta nyt tietoisesti tavallista rauhallisemmin.
  • Suo kotiin tultuasi itsellesi ensimmäiseksi haalea suihku tai lämmin kylpy. Suihkuta lopuksi sääret ja käsivarret viileällä vedellä. Kun olet poistanut päivän lian ja päivämeikit, on helpompi tuntea olo uudistuneeksi ja puhdistuneeksi päivän paineista.
  • Yritä tyhjentää pääsi siellä pyörivistä ajatuksista jo suihkussa tai kylvyssä. Tekemättömät työt, rahahuolet, suuri puhelinlasku: mikään niistä ei enää vaivaa mieltäsi. Sitä paitsi et kuitenkaan voi enää tänä iltana tehdä niille mitään, joten miksi antaa niiden nakertaa henkistä hyvinvointia.
  • Älä pue vesihoidon jälkeen päällesi päivävaatteita, vaan mukava vapaa-ajan asu.
  • Mene avoimen ikkunan ääreen, parvekkeelle tai pihalle ja hengitä rauhallisesti nenän kautta. Rauhallisesti tarkoittaa, että annat ilman virrata nenän kautta sisään ja ulos vetämättä henkeä syvään tai tyhjentämättä keuhkojasi voimakkaasti puhaltamalla. Hengitä rauhallisesti ja tasaisesti. Suorista keho kevyesti sisäänhengityksen aikana ja anna sen kevyesti vajota rennommaksi uloshengityksen aikana. Kehon rentouttaminen alaspäin uloshengityksen aikana rentouttaa erityisen tehokkaasti ruumista ja mieltä. Keho on tukevammin kiinni maassa ja paine hartioilta ja rintakehältä poistuu.
  • Jos jalkasi ovat väsyneet ja raskaat, siveli niihin hevoskastanjageeliä ja nosta jalat ainakin viideksi minuutiksi ylös seinää vasten. Pyri sinä aikana päästämään irti huolista ja rentoutu henkisesti. Ellei se onnistu, älä taistele ajatustulvaa vastaan, vaan keskitä ajatuksesi ruumiin rentouttamiseen ja rentoon hengitykseen. Tämä ajatustensiirto ja ajatusten keskittäminen ruumiin toimintaan onnistuu usein pysäyttämään huolten täyttämän ajatusvirran ja antaa tilaa olemisen keveydelle.
  • Auringonvalo on tehokkaimpia tunnelmankohottajia, sillä se vaikuttaa hormoni- ja hermojärjestelmään. Valo aktivoi, antaa hyväntuulisuutta ja onnentunteita. Kävely ilta-auringossa häätää väsymyksen.
  • Päänsärky on usein ylirasituksen varoitusmerkki ja aivojen hätähuuto lisähapen saamiseksi. Hengitä avoimen ikkunan ääressä. Inkivääri, pippurit ja chili saavat aivot erittämään lisää kipua lievittäviä endorfiineja. Mustikoissa, kirsikoissa, vadelmissa ja mustaherukoissa on hiukan kipua lievittävää salisyylihappoa eli luonnollista aspiriinia.
  • Vältä sympaattista hermojärjestelmää voimakkaasti kiihdyttäviä juomia eli kahvia, teetä ja kola-juomia.
  • Jos hermot ovat vieläkin kireällä, ota muutamia tippoja lievästi rauhoittavaa kauranversouutetta (Avena sativa) tai Passiflora-uutetta ja kuuntele rentotuskasettia tai juuri sinua rauhoittavaa musiikkia.

GN/MR