Maksakuuri suojaa terveyttä

Maksan huomioon ottaminen on tärkeää niin terveille kuin erilaisista sairauksista kärsivillekin. Maksan rasitusta olisi hyvä keventää ja maksaa olisi myös järkevää tukea sen monipuolisissa tärkeissä tehtävissä. Seuraavaan on koottu ohjeet maksakuuria varten, joka terveenkin kannattaisi toteuttaa pari, kolme kertaa vuodessa parin viikon pituisina jaksoina maksan taakan keventämiseksi ja toiminnan tukemiseksi. Ruokavalio-ohjeiden noudattaminen jatkuvastikin on hyväksi koko terveydelle. 

Lääkkeet rasittavat maksaa, minkä vuoksi turhaa lääkkeiden syömistä olisi syytä välttää.

Suotuisa ajankohta tällaiselle kuurille on vaikkapa heti vuodenvaihteen jälkeinen aika, sillä joulukuussa ja vuoden vaihtuessa maksa rasittuu yleensä tavallista enemmän anteliaiden juhlapöytien ääressä.

  • Rasvaiset ja rasvassa kypsennetyt ruoat jätetään kuurin ajaksi pois ruokavaliosta. Näin myös makkarat, rasvaiset juustot, koviksi keitetyt munat, makeiset ja makeat leivonnaiset. Rasvana voi käyttää tilkan kylmäpuristettua luomulaatuista kasviöljyä (esim. Merum-oliiviöljy).
  • Alkoholi ei kuulu maksaa suojaavaan dieettiin. Alkoholipohjaisen latva-artisokkauutteen (Cynara) sisältämä alkoholimäärä on niin vähäinen, ettei siitä kuitenkaan ole haittaa. Jokainen poltettu savuke lisää maksan rasitusta sisältämiensä myrkkyjen vuoksi, joten ainakin tupakointia olisi tärkeää vähentää merkittävästi, ellei siitä onnistu kokonaan luopumaan.
  • Tuoreita hedelmiä, lukuunottamatta marjoja, papaijaa ja banaania, kannattaa karttaa. Kaalit, pavut ja herneet voivat myöskin ärsyttää maksaa. Mustaherukka ja mustikka ovat erittäin hyviä maksalle.
  • Ruokavalioon sopivat kuorineen keitetyt perunat, luomulaatuinen täysjyväriisi ja höyrytetyt kasvikset. Kaikki täysjyväviljavalmisteet, mysli ja seesaminsiemenet ovat hyviä.
  • Päivittäin olisi hyvä syödä joitakin seuraavista: hitunen raastettua retikkaa tai tilkka retikkamehua (mm. Biottan), luomuporkkanaraastetta tai höyrytettyä porkkanaa ja hiukan Biottan porkkanamehua, punajuuriraastetta tai Biottan punajuuritäysmehua, kitkeriä salaattikasviksia (voikukanlehtiä, rucolaa, endiiviä).
  • Kolme kertaa päivässä aterian jälkeen otetaan annos Cynara-latva-artisokkauutetta. Valkuaispitoisen aterian jälkeen otetaan lisäksi 1-2 Papayaforce-papaijatablettia, jotka edistävät valkuaisaineiden sulamista.
  • Tavallisen maidon sijasta käytetään hapanmaitotuotteita eli piimää, jugurttia, rahkaa ja viiliä.
  • Hyviä juomia ovat maksakatkeroita (sikuria, tammenterhoja) sisältävä Bambu-viljahedelmäjuomajauheesta valmistettu lämmin juoma, maitohapponen herajuoma (Molkosan) ja mm. piparminttua, vadelmanlehtiä ja sitruunamelissaa sisältävä Vogelin yrttitee (mietona). Kuurin aikana juodaan paljon myös vettä.
  • Vähintään kerran päivässä suihkutetaan maksan aluetta (oikealla heti kylkikaaren alapuolella) ainakin 5-10 minuuttia mahdollisimman lämpimällä vedellä kunnes iho alkaa punoittaa. Tämä lämminvesihoito vilkastuttaa maksan alueen verenkiertoa ja laukaisee mahdollisia kouristuksia. On myös erinomainen ensiapu sappikipuun. Saunominen on hyväksi, sillä se saa aikaan puhdistavaa hikoilua.
  • Päivässä tehdään ainakin pari vaikka lyhyehköäkin kävelylenkkiä ulkona. Aamulla kannattaa heti herättyä avata ikkuna ja hengittää joitakin minuutteja syvään sen ääressä. Näin saadaan elimistöön tuhti annos happea heti yön jälkeen. MR