Terveet verisuonet ja sydän: Mitä voit itse tehdä

 • Stressi on todellinen sydämen syöjä. Siksi tasapainoisen elämänrytmin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Nuku ja lepää tarpeeksi. Rentoudu liikkumalla luonnossa, kuuntelemalla musiikkia tai vaikkapa hoitamalla puutarhaa. Opettele rauhoittamaan mielesi.
 • Reilu ylipaino, tupakointi samoin kuin runsas alkoholin käyttö ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Terveet elämäntavat auttavat verisuoniakin pysymään terveinä.
 • Vähäsuolainen, täysiarvoinen ruokavalio on tehokkain keino pitää verisuonet terveinä.

  Vähäsuolaisempaan ruokaan totuttelua voit helpottaa käyttämällä runsaasti mausteyrttejä. Myös vähäsuolaiset yrttisuolat, esimerkiksi Aromaforce, antavat ruoalle herkullisen maun. Maustamalla yrteillä hyötyy samalla niiden monista terveysvaikutuksista.

  Alfred Vogel suosittelee täysjyväriisiä verenpainetta normalisoivaan ruokavalioon. Syö useampi täysjyväriisiateria viikossa tai pidä viikon riisikuuri!
 • Orapihlaja-uute (Crataegus) normalisoi verenpainetta ja hoitaa sydäntä. Jos verenpaineesi on lievästi koholla, muuta ruokavaliotasi ja ryhdy nauttimaan orapihlajauutetta.

  Solutasolla orapihlajauute tukee natrium-kalium-pumpun toimintaa pitäen yllä terveellistä suolatasapainoa, joka vaikuttaa verenpaineeseen. Se alentaa verenpainetta myös vähentämällä munuaisten erittämän angiotensiinihormonin muodostusta. Tämä hormoni säätelee munuaisten toimintaa supistamalla verisuonia. Hormonin erityksen hiukan vähetessä verenkierto helpottuu ja suonten laajetessa verenpaine alenee.

  Orapihlajaa suositellaan sydämen vajaatoimintaan ja yleensäkin vahvistamaan väsynyttä sydäntä. Se vahvistaa myös kuntoilijan sydäntä ja auttaa mm. palautumisessa rankan treenin jälkeen.

  Käytettäessä Crataegusta rinnan sydänlääkkeiden kanssa, asiasta on neuvoteltava lääkärin kanssa. Joissakin tapauksissa se saattaa vahvisaa lääkkeen vaikutusta.
 • Syö rasvaista kalaa ja kalaöljykapseleita! Omegaforce-kapselit sisältävät puhdasta kalaöljyä eivätkä tuo ikävää jälkimakua suuhun. Kalaöljyjen omega-3-rasvahapot vähentävät infarktiriskiä pitämällä veren sopivan juoksevana. Omega 3:lla on lukuisia muitakin merkittäviä terveysvaikutuksia.
 • Kaikilla sipuleilla ja erityisesti valkosipu-lilla on suotuisa vaikutus verisuonistoon ja veren rasva-arvoihin. Vogelin Allisan-valkosipulikapselit ovat helppo ja hajuton tapa hyötyä valkosipulin terveysvaikutuksista. l E-vitamiini suojaa sydäntä. Parhaita luonnollisen E-vitamiinin lähteitä on vehnänalkioöljy, jota saa myös kapseleina (Evisan).
 • Syö tomaatteja (myös ketsuppina!) ja vesimelonia. Ne sisältävät lykopeenia, jonka on todettu suojaavan sydän- ja aivoinfarkteilta.
 • Punaisissa viinirypäleissä on runsaasti antioksidantteina toimivia flavonoideja, jotka vähentävät valtimonkovetustaudin vaaraa. Lasillinen punaviiniä tai 1-3 dl alkoholitonta Biottan luomurypälemehua päivässä auttaa verisuonia pysymään kimmoisina ja antaa sydämelle sen tarvitsemaa kaliumia ja magnesiumia.