Näin ehkäiset ruoansulatusvaivoja

Artisokkauutteen käytön lisäksi ruoansulatusvaivoista kärsivän on hyvä noudattaa joitakin ruokailuun liittyviä neuvoja, joiden avulla monet vaivat kaasunmuodostuksesta ummetukseen lievittyvät.

Tärkein neuvo ja niin myös ensimmäinen on ylensyönnin välttäminen. Aterioita olisi hyvä pienentää. Kylläisyyden tunteen saavuttaa vähälläkin, varsinkin kun pureskelee ruoan huolella. Kun kokoa pienentää, voi aterioiden määrää huoletta lisätä.

Toiseksi: Sokeria sisältävien elintarvikkeiden syöntiä olisi hyvä vähentää - joskus olisi hyväksi jopa tehdä täydellinen sokerilakko muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi - samoin liian eläinvalkuaisen ja rasvan. Edellämainitut lisäävät suolistokäymistä ja hidastavat ruoansulatusta.

Kolmanneksi: Olisi hyvä lisätä kuitujen saantia. Ne lisäävät ruokamassan määrää ja nopeuttavat näin suoliston tyhjenemistä.

Neljänneksi: Olisi juotava kylliksi, mikä merkitsee kylmänä vuodenaikana ainakin 2-3 litraa päivässä. Juominen helpottaa elimistön puhdistumista ja vähentää ummetusta.

Viidenneksi: Muista liikunnan merkitys suoliston toiminnalle. Mikä tahansa laji on hyväksi. Liikunnan tärkeyden ymmärtää, kun muistaa, että sairaalassa vuodepotilas alkaa piankin tarvita lisäapua suoliston aktivoimiseksi. Suolistolle hyviä lajeja ovat mm. kävely, uinti, pyöräily, hölkkä ja voimistelu.

Jos kiusana ovat ilmavaivat ja mahan turpoaminen, olisi lisäksi hyvä vähentää hiilihappoisten juomien, kahvin ja hedelmämehujen juontia. Maidosta ja valkoisesta leivästä luopuminen saattaa myös auttaa. Joillekin sipulit, kaali, tuore paprika, omena ja palkokasvit (pavut, herneet, linssit) voivat aiheuttaa turvotusta, suolistokaasuja ja kipua. Kehoa on viisasta kuunnella: jos jonkin ruoan syönnin jälkeen on usein vaivoja, kannattaa ehkä syödä jotakin muuta. MR