Ilahduta sydäntäsi, kevennä ravintoa

Suomalaisten keskeisimpiä terveysongelmia ovat sydän- ja verisuonisairaudet. Tunnettuja ja tunnustettuja riskitekijöitä ovat henkinen rasitus, merkittävä ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi, korkeat kolesteroliarvot ja korkea verenpaine sekä luultavasti perinnölliset seikat. Niitä lukuunottamatta voi kaikkiin muihin riskitekijöihin ainakin jonkin verran vaikuttaa.

Ravitsemuksella, varsinkin eläinrasvojen käytöllä, arvellaan olevan melko suuri merkitys. Näin siitäkin huolimatta, että melkein jokainen tuntee lähipiiristään jonkun iäkkään miehen tai naisen, jota ei sydän vaivaa, vaikka voi ja täysrasvainen maito ovat kuuluneet päiväruokavalioon iät ajat. Nykynäkemyksen mukaan ei itseään kannata näihin onnekkaisiin ikiterveisiin verrata, vaikka voikin toivoa saaneensa teräksisen terveyden ja pitkän iän lahjan. Usealla toki on varaa, vaikka vain varmuuden vuoksi, muuttaa ravitsemus- ja muitakin tottumuksiaan sydämelle ja verisuonille suotuisammaksi.

Kovin suolainen ja eläinrasvainen ruoka, yletön kahvin, tupakan ja alkoholin kulutus sekä mahdollisesti vielä korkea verenpaine ovat vaarallinen yhdistelmä.Ajan mittaan tehokkaimmin sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisee vitaaliainerikas, mahdollisimman monipuolinen ja täysiarvoinen ruokavalio, johon kuuluu paljon kuitupitoisia kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa sekä kalaa ja vähärasvaisia liha- ja maitotaloustuotteita ja rasvoina kasviöljyjä.

Pahaa kolesterolia alentamaan

Vaikka kolesteroli on vain yksi osatekijä sydän- ja verisuonisairauksissa, ei sen merkitystä kannata unohtaa. Suomalaisten kolesteroliarvot ovat vieläkin keskimäärin liian korkeat. Suositusten mukaan kokonaiskolesterolin tulisi olla alle 5 millimoolia litrassal ja haitallisen LDL-kolesterolin alle 3,5 mmol/l.

Tehokkaimpia keinoja haitallisen kolesterolin alentamiseksi on ns. tyydytettyjen rasvojen käytön vähentäminen. Tyydytettyjä rasvoja on etenkin maitotaloustuotteissa, lihajalosteissa ja lihassa.

Kuiturikkaiden kasvisten, täysjyväviljan, marjojen ja hedelmien käytön olennainen lisääminen alentaa pitkällä aikavälillä haitallista kolesterolia. Ravintorasvoiksi parhaita ovat kylmäpuristetut kasviöljyt, mm. oliivi- ja rypsiöljy.

Meillä suomalaisilla on oletettavasti aivan omaa perinnöllistä taipumusta sekä kolesteroli-, verenpaine- että sydäntautialttiuteen. Siksi olisi hyvä, jos jaksaisimme vähentää kaikkia riskitekijöitä. Joskus verenpainetta ja/tai kolesterolia on syytä alentaa lääkityksellä.

Lue lisää sydämen terveydestä:

Näin kevennät sydämesi taakkaa

Apua sydämelle luonnon lääkekaapista