Tarvitsenko estrogenilääkistystä?

Estrogeenilääkitystä tarjotaan nykyisin vaihdevuosi-ikään ehtineille naisille lähes rutiininomaisesti, ellei sen antamiseen ole lääketieteellistä estettä. On naisia, joille lääkityksestä on suurta hyötyä. Silti moni suhtautuu hormonihoitoon epäillen, varsinkinkin kun äskettäin julkistetut tutkimukset kertovat sen lisäävän selvästi mm. rintasyöpäriskiä.

4Markkinoilla on monia erityyppisiä estrogeenivalmisteita. Siksi hoito voidaan suunnitella melko yksilöllisesti. Silti moni nainen epäilee mielessään, onko tarpeen hoitaa normaaleja vaihdevuosioireita lääkkeillä; kysymyksessähän on elämänvaihe, ei sairaus.

Mikä estrogeeni?

Estrogeeni on naishormoni, jota erittävät ennen kaikkea munasarjat mutta vähenemässä määrin myös lisämunuaiset ja rasvakudos.Vähäistä estrogeenin eritystä tapahtuu vaihdevuosien jälkeenkin, vaikka munasarjojen toiminta lakkaa vaihdevuosien aikana. Kuten kaikki hormonit, myös estrogeeni erittyy vereen ja päätyy verenkierron kautta kaikkiin kudoksiin.

Estrogeenillä on monia vaikutuksia, niinkuin hormoneilla yleensä.

Estrogeenin erityksen säätelykeskus sijaitsee aivolisäkkeessä, täsmälleen korvien välissä. Keskus tarkkailee veren estrogeenipitoisuutta, mutta on myös yhteydessä aivojen tunnealueisiin.

On mielenkiintosta, että säätelykeskus aniharvoin luopuu toivosta; se lähettää estrogeeni-tilauksia munasarjoille päivittäin, vaikka niiden toiminta tosiasiassa olisi lakannut jo vuosia tai jopa kymmeniä vuosia sitten.

Estrogeenilla monia hyviä vaikutuksia

Estrogeenin näkyvin tehtävä on kuukautiskierron ylläpitäminen, mutta vähintään yhtä tärkeitä ovat sen kudoksia suojaavat ja ennenaikaista vanhenemista ehkäisevät vaikutukset. Estrogeeni voidaan hyvällä syyllä lukea antioksidantteihin, soluja suojaaviin aineisiin.

Se ehkäisee luiden haurastumista, ihon ja limakalvojen kuivumista, verisuonten kovettumista ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa dementiaa. On ymmärrettävää, että estrogeenilääkitystä suositellaan siinä vaiheessa, kun kehon oma estrogeeninmuodostus alkaa vähentyä.

Hormonilisät aina ongelmallisia

Ulkoapäin kehoon annettu hormoni on kuitenkin tietyssä mielessä luonnoton, annettiinpa se sitten suun kautta, pistoksena tai laastarina. Vaikka annostelu suunniteltaisiin yksilöllisesti, hienosäätö puuttuu. Vaikutukset ovat rajumpia, ja useimmiten ilmenee myös sivuvaikutuksia.

Estrogeenilääkityksen kohdalla pelätyin sivuvaikutus on syöpäriskin lisääntyminen. Hiljattain julkistetun ruotsalaistutkimuksen mukaan pitkäaikainen estrogeenilääkitys lisää rintasyöpäriskiä jopa kolminkertaiseksi. On myös viitteitä siitä, että veritulppien riski kasvaa.

Lisäksi on syytä tiedostaa, että isoäitimme eivät saaneet estrogeenilääkitystä ja saattoivat silti elää vanhoiksi. Dementiaa, sydän- ja verisuonitauteja tai luiden katkeilua heillä ei missään tapauksessa ollut enempää kuin nykyajan naisilla.

Isoäitimme tekivät enimmäkseen ruumiillista työtä ja saivat sitä kautta liikuntaa päivittäin. Heidän ravintonsa saattoi olla niukkaa, mutta se oli täysiarvoista. Valkoista viljaa ja sokeria ei arkena käytetty, eikä kahviakaan ollut saatavissa mielin määrin. Kun maitoa ja lihaakin oli niukalti, tyydyttynyttä rasvaa ei tullut liikaa. Tupakkaa naiset eivät polttaneet yleensä lainkaan.

Estrogeenilääkityksellä voi vähentää tiettyjen ongelmien riskiä. Luonnollisempi ja enemmän omatoimisuutta vaativa tie on elämäntapojen ja ruokatottumusten tarkistaminen.

Kolmea tarvitaan: sopivaa liikuntaa sopivaa ruokavaliota ja sopivia yrttejä.

Liiku riittävästi, syö täysiarvoisesti

Sopivinta ja hyödyllisintä liikuntaa vaihdevuosi-iässä on lenkkeily tai hyötyliikunta raittiissa ilmassa. Ihanteellisessa asemassa ovat ne, joiden vastuulla on pihan kunnossapito, polttopuiden pilkkominen, lumityöt tai koiran ulkoilutus. Jos viihdyt joukossa, voit hakeutua vaikkapa sauvakävelyryhmään.

Vaihdevuosi-iästä alkaen antioksidanttien tarve kasvaa, mutta niiden imeytyminen heikkenee. Täysiarvoinen ravinto tulee entistä tärkeämmäksi. Rajoita kaikki valkoista sokeria, valkoista riisiä ja valkoista vehnää sisältävä harvinaiseksi herkuksi tai luovu siitä kokonaan. Hylkää valmisruoat. Jos olet kiireinen, muista että monipuolisesti päällystetty voileipä on terveellisempi kuin lämmitetty valmisannos.

Huolehdi siitä, että ruoka-annoksessasi on aina viittä eri väriä. Tämän nyrkkisäännön avulla varmistat, että myös tarpeellisia antioksidantteja on lautasella riittävästi.

Ruoka-aineksista soija ansaitsee erityismaininnan, vaikkei sitä Suomessa kasvakaan. Soijapavussa on estrogeenin tapaan vaikuttavia aineita, ns. kasviestrogeenejä, ja vaihdevuosi- ongelmat ovat runsaasti soijaa syövillä kansoilla lähes tuntemattomia. Soijaa myydään luontaistuotekaupoissa monessa eri muodossa ja moneen makuun.

Eläinkunnan tuotteista kala ja happamat maitotuotteet ovat sopivia. Ellet käytä kumpaakaan, on syytä ottaa käyttöön D-vitamiinia sisältävä kalsiumvalmiste.

Ihon, limakalvojen ja yleisen hyvinvoinnin kannalta taas E-vitamiini on erityisen tärkeä. Sen parhaita lähteitä ovat siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt, ennen kaikkea vehnänalkio-öljy.

Vaihdevuosien tärkeät yrtit

Vaihdevuosien perusyrttejä ovat salvia, valkosipuli, pillike ja orapihlaja. Salvia tasoittaa hormonitoimintaa ja pitää kuumat aallot ja liiallisen hikoilun kurissa. Se on myös immunostimulantti eli puolustusjärjestelmää vahvistava yrtti.

Valkosipuli pitää kolesteroliarvot hyvinä ja verisuonet kunnossa, ehkäisee virtsatietulehduksia ja hiivaongelmia sekä tehostaa salvian tavoin puolustusjärjestelmän toimintaa.

Pillike tehostaa nesteenpoistoa ja vähentää turvotuksia sekä huoltaa sisältämänsä piin ansiosta ihoa, limakalvoja ja hiuksia.

Orapihlaja tasoittaa verenpainetta, vahvistaa sydäntä ja rauhoittaa. Kasvilääkkeiksi voidaan lukea myös siitepölyvalmisteet, joissa on kasviestrogeenejä todella runsaasti. Niiden käyttö ei kuitenkaan sovi siitepölyallergisille eikä verenpainepotilaille.

Kenelle siis lääkitys voisi olla tarpeen?

Onko estrogeenilääkitys siis tarpeeton? Se ei ole kaikille naisille tarpeen, mutta joissain tapauksissa sitä voi harkita. Näin voi olla, jos suvussasi on
paljon

  • osteoporoosia, sydän- tai aivoinfarkteja tai dementoitumista,
  • jos olet tupakoinut suuren osan elämästäsi,
  • jos ravintosi on ollut pitkinä elämänjaksoina kovin yksipuolista,
  • jos olet alipainoinen tai
  • jos vaihdevuodet ovat alkaneet kovin aikaisin,
  • kannattaa estrogeenikorvaushoidon soveltuvuutta kohdallasi selvittää. MH


Lue lisää:

Homepatia vaihtoehto hormonihoidoille

Fytoterapeuttisia valmisteita vaihdevuosivaivoihin