Pysy nuorekkkaana, huolehdi riittävästä entsyymien saannista

Colonic-paksusuolihuuhteluihin erikoistuneena luontaisterapeuttina Marja Vainikka joutuu monesti pohtimaan suoliston merkitystä hyvinvoinnillemme. Miksi joku näyttää jo nelikymppisenä sairaalloiselta ja ikäänsä paljon vanhemmalta, toinen taas on vielä 60-70 -vuotiaanakin hyvinvoiva ja siksi nuorekas.

Herkullisista hedelmistään tunnetun papaijan (Carica papaija) lehdissä on runsaasti valkuaista hajottavaa papaiinientsyymiä. Ei ole liioiteltua sanoa terveyden ja nuorekkuuden perustan piilevän suolistossa ja hyvässä entsyymitasapainossa, sanoo luontaisterapeutti Marja Vainikka.

- Olen omassa työssäni suorittaessani colonic-paksusuolihuuhteluja päivittäin tekemisissä suolistoon liittyvien asioiden kanssa. Joudun jatkuvasti toteamaan, kuinka paljon sulamatonta ruokaa huuhteluissa poistuu.

Se kertoo puutteellisesta entsyymitoiminnasta, varsin yleisestä ongelmasta. Kun entsyymejä ei ole tarpeeksi, jotta ruoka sulaisi kunnolla, monien tärkeiden ravintoaineiden imeytyminen jää puutteelliseksi. Keho ei myöskään kykene tehokkaasti vapautumaan haitallisista aineista. Seurauksena on aineenvaihdunnan häiriintyminen, joka usein ilmenee paitsi huonona olona myös mm. lihomisena. Merkittävä ylipaino taas tuo omat terveyshaittansa.

- Kärjistäen voisi sanoa, että mitä vähemmän entsyymejä, sitä lyhyempi elämä. Juuri entsyymit muuttavat syömämme ravinnon sellaiseen muotoon, että elimistö kykenee sen hyödyntämään energiaksi ja rakennusaineiksi. Entsyymit pilkkovat ravintoaineet pienen pieniin palasiin, jotka kykenevät tunkeutumaan suolen seinän läpi verenkiertoon ja sen mukana elimistön hyödynnettäväksi. Entsyymejä on paitsi veressä, myös muissa kudoksissa ja eri elimissä.

Entsyymejä elimistöstä ja ravinnosta

Ihminen saa jo syntyessään tietyn määrä entsyymejä. Elimistö myös itse valmistaa niitä. Ruoan pilkkomisessa tarvittavia entsyymejä syntyy sylkirauhasissa, mahalaukussa, haimassa ja sapessa. Jollei näitä entsyymejä erity ruoansulatuskanavaan riittävästi esimerkiksi heikentyneen haiman tai maksan toiminnan takia, ongelmia alkaa ilmetä.

Kehon oman entsyymituotannon lisäksi ravinto on tärkeä entsyymilähde. Koska ihmiset syövät nykyään pitkälle jalostettua, monin tavoin käsiteltyä ja kuumennettua ruokaa, he eivät saa ravinnosta riittävästi aktiivisia entsyymejä. Tämä johtuu siitä, että ne tuhoutuvat helposti. Entsyymit toimivat parhaiten kehon lämpötilassa, mutta alkavat tuhoutua ja menettää aktiivisuuttaan lämpötilan ylittäessä 40 °C.

Tavallisista, rakennusaineina toimivista valkuaismolekyyleistä entsyymit eroavat siten, että ne kykenevät muuttamaan muotoaan. Kuumennettaessa tämä ominaisuus häviää. Ne "jäykistyvät" ja menettävät aktiivisuuttaan. Entsyymien aktiivisuus häviää myös epäsuotuisassa kemiallisessa ympäristössä, esimerkiksi hyvin happamassa mahalaukussa.

Ravinto ja elämäntavat entsyymikadon taustalla

Syömällä mahdollisimman luonnonmukaista, tuoretta ja vähän käsiteltyä ruokaa takaa parhaiten sen, että elimistö saa tarvitsemansa entsyymit. Mutta myös elämäntavoilla on merkitystä. Esimerkiksi tupakointi, runsas lääkkeiden käyttö, yksinäisyys tai vaikkapa pelko vaikuttavat eritystoimintaankin ja sitä kautta myös entsyymien erittymiseen.

- Edelleenkin hyvin monet ihmiset kaikesta valistuksesta huolimatta syövät mitä sattuu ja miten sattuu. Miten muuten olisi mahdollista, että suomalaiset kansakuntana lihovat - eivätkä pelkästään liho, vaan kärsivät monenlaisista muistakin vaivoista, ennen muuta mahavaivoista. Erilaisista ruoansulatusvaivoista kuten turvotuksesta, vatsakivuista, närästyksestä ja ummetuksesta arvellaan kärsivän jopa 80 prosenttia aikuisista. Myös kakkostyypin diabetestä, nk. aikuisiän diabetesta, tavataan yhä nuoremmilla.

Avuksi luonnonentsyymit

Marja Vainikka on saanut hyviä kokemuksia ruoansulatusvaivoista kärsivillä luonnollisilla entsyymivalmisteilla.

- Olen suositellut valkuaista hajottavia, papaiini-entsyymiä sisältäviä Papayaforce-tabletteja asiakkailleni. Vastaanotolleni hakeutuu usein ihmisiä, jotka eivät ole saaneet muualta apua itsepintaisiin mahavaivoihinsa. Tutkimuksissakaan ei yleensä ole ilmennyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa - ainakaan vielä.

- Yhdessä pakusuolihuuhteluiden ja ruokavaliomuutosten kanssa Papayaforce toimii erittäin hyvin. Sitä voi käyttää myös akuuttien ruoansulatusoireiden ehkäisyyn silloin, kun tiedossa on tavallista raskaampi tai normaalista poikkeava ateria.

Yleensä kuitenkin tulokset edellyttävät Marjan kokemusten mukaan pidempää yhtäjaksoista käyttöä. Tablettipakkaus kannattaa käyttää loppuun ohjeen mukaisesti ja pitää sitten muutaman viikon tauko. Kuurin voi aloittaa uudelleen tarpeen vaatiessa.

Sairaalloinen lihavuus häviää suoliston tervehtyessä Kummallista kyllä, ruoan puutteellinen sulaminen johtaa usein painon nousuun. Tavallaan vääränlaiset ravintoaineet imeytyvät, ja monista tarpeellisista on samanaikaisesti jatkuva puute. Haima ja kilpirauhanen ylikuormittuvat, niiden toiminta häiriintyy ja noidankehä vain pahenee. Marja Vainikka on havainnut melkeinpä säännönmukaisesti painon lähteneen alenemaan suoliston toiminnan tervehtyessä. Vaikkei entsyymivalmisteet olekaan mitään laihdutusvalmisteita, ne osaltaan tukevat aineenvaihdunnan normalisoitumista ja siten myös laihtumista.

- Mielestäni luonnollisia entsyymivalmisteita kannattaa käyttää silloin, kun oma entsyymituotanto ei toimi riittävän tehokkaasti sekä myös silloin, kun noudattaa jotakin erityisruokavaliota.

- Lisäksi esimerkiksi Papayaforce sopii tilapäisesesti käytettäväksi kenelle tahansa silloin, kun edessä on esim. etelänmatka. Sen on todettu ehkäisevän tehokkaasti matkaripulia ja -ummetusta.

ER

Käytä luonnollisia entsyymivalmisteita

  • toistuviin ruoansulatusvaivoihin
  • iän karttuessa oman entsyymituotannon heikentyessä
  • jos joudut käyttämään lääkkeitä
  • jos olet erityisruokavaliolla (keliakia, laktoosi-intoleranssi, hiivasyndrooma, diabetes jne.)
  • jos olet ylipainoinen
  • kun syöt tavanomaisesta poikkeavaa ruokaa esim. juhlakausien tai matkojen aikana.