Valoa mieleen, apua jännittämiseen

"Jännittää. Sydän pompottaa eikä uni ota tullakseen. Kuinkahan selviän huomisesta?" Älä turhaan tuskaile ja haaskaa hermovoimiasi. Itsehoitoon sopivat miedot kasvivalmisteet voivat auttaa kohtaamaan huomisen valoisammin mielin.

Avena sativaa jännittäjälle ja pelokkaalle.

Avena sativa -tipat uutetaan tuoreista kauranversoista. Uutteessa on tiivistetyssä muodossa kauran tehoaineet kuten flavonoideihin kuuluva aveniini. Kaura tukee hermotoimintaa silloin, kun olo on jännittynyt, liikarasittunut tai tuskastunut. Avena sativaa kannattaa ottaa jo ennalta, kun tietää jännittävänsä esim. esiintymistä. Tästä tippojen lempinimikin, ramppikuumetipat.

Käyttöesimerkki: Mikael opiskelee tiiviiseen tahtiin. Tenttiviikkoina yöunet jäävät lyhyiksi. Hän päätti kokeilla tenttipäivän lähestyessä kahvin ja energiajuoman vaihtamista veteen, jota naukkaillessaan otti Avena sativaa. Tentti sujui hyvin eikä tavanomainen paniikki iskenyt missään vaiheessa. Mikael suositteli tippoja isojen häiden edellä tuskailevalle kaverilleen.

Passifloraa stressaantuneelle ja huonouniselle.

Passiflora eli kärsimyskukka on alunperin Keski- ja Etelä-Amerikan intiaanien rauhoittava rohto. Se vaikuttaa mielentilaa ja mahdollisia kiputuntemuksia tasoittaen ja rauhoittaen. Kun levottomat ajatukset katkaisevat unen, Passiflora auttaaa saamaan unen päästä kiinni. Se sopii myös päivällä erilaisiin stressaaviin tilanteisiin, sillä tipat eivät aiheuta tokkuraista oloa.

Käyttöesimerkki: Ennillä on kiinnostava mutta välillä stressaava työ. Työasiat pyörivät monesti ajatuksissa pitkälle iltayöhön. Kun vielä epämääräinen reumatismi ilmoittelee itsestään säiden kylmetessä, uni ei ota tullakseen. Enni on oppinut ennakoimaan tilanteen. Hän ottaa muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa 30 tippaa Passiflora-uutetta ja vielä 20 tippaa vuoteeseen käydessään. Lisäksi lämmin suihku ja jalkaan villasukat. Muutaman syvän hengityksen ja aivojen tietoisen nollauksen jälkeen unta ei yleensä enää tarvitse odotella.

Mäkikuismaa masentuneelle.

Mäkikuisma (Hypericum perforatum) on tehokkain rohtokasvi masennukseen aikuisille. Vogelin Hyperiforce Nova on rekisteröity rohdosvalmiste, jonka teho lievään ja keskivaikeaan masennukseen on testattu kliinisesti.

Valmistetta on käytettävä useampia viikkoja ennen kuin sen vaikutus alkaa tuntua. Mäkikuisma ei aiheuta riippuvuutta. Se saattaa vaikuttaa samanaikaisesti nautittujen lääkkeiden tehoon. Myyntipakkauksen mukana tuleva seteli kannattaa lukea huolellisesti.

Käyttöesimerkki: Raakel on tyypillinen kaamosmasentuja. Syksyt tuntuvat uuvuttavan pitkiltä ja raskailta. Tänä syksynä tuttujen tuntemusten ilmaantuessa hän päätti olla antamatta alakulolle periksi. Hän hankki kotiin kirkasvalolampun aamujen piristykseksi ja aloitti mäki-kuismakuurin. Ensimmäisinä viikkoina mieliala ei juurikaan kohentunut, mutta noin kuukauden kuluttua kuurin loittamisesta alkoi jo tuntua valoisammalta. Hän jaksoi lähteä iltalenkille entistä useammin, mikä entisestään piristi ja nosti mielialaa.

Kauranversouutetta säikylle lemmikille

"Kääpiösnautserimme on muuten reipas koirapoika mutta paukkuarka. Esimerkiksi uudenvuodenyö raketteineen on saanut sen pois tolaltaan, mikä teki elämän hankalaksi meille kaksijalkaisillekin. Avuksi tuli kauranversouute, jota annamme sille ruoan tai makupalan mukana. Annamme isokokoiselle käppänällemme (paino n. 12 kg) 5 tippaa Avena sativaa kolmesti päivässä, kun paukkuja on tiedossa, akuutissa tilanteessa noin 10 tippaa."

ER