Ilahduta sydäntäsi, kevennä ravintoa

Näin kevennät sydämesi taakkaa

  • Mittauta verenpaine ja kolesteroliarvot. Tee näin jo varhaisessa keski-iässä ja ainakin, jos lähisukulaisilla on ollut sydän- tai verenkiertoelinsairauksia ja korkeaa verenpainetta. Noudata lääkärin ohjeita, mikäli hän määrää esimerkiksi verenpainelääkityksen.
  • Pyri lopettamaan tupakointi tai ainakin vähentämään sitä mahdollisimman paljon.
  • Jos kuulut alkoholin suurkuluttajiin, hae ammattiapua. Näin suojaat terveyttäsi, ihmissuhteitasi ja rooliasi työssä sekä muussa yhteiskunnassa.
  • Pyri harrastamaan rentouttavaa liikuntaa, esimerkiksi kävelyä ja uintia. Älä rääkkää itseäsi henkihieveriin, ellei se tunnu todella hyvältä ja rentouttavalta. Kilpailu työssä ja urheilussa voi olla stressaavaa.
  • Jos olet selkeästi ylipainoinen ja kilot ovat keskivartalossa, olisi hyvä pyrkiä vähitellen alentamaan painoa. Pysyvien ravintomuutosten avulla, usein melko pienin askelin, alennat painoasi pysyvästi. Laihduttamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, jos ylipainoa on hyvin runsaasti tai jos kärsii jostakin sairaudesta. Aloittaa voisi vaihtamalla maidon vähärasvaiseksi, siirtymällä lihajalosteista vähärasvaiseen kokolihaan ja syömällä päivässä ainakin yhden marja-annoksen tai hedelmän enemmän kuin ennen.
  • Lisää sydän- ja aivoinfarkteja ehkäisevän lykopeenin saantia. Sitä on paljon tomaattimehussa, ketsupissa ja tomaattipyreessä, mutta myös punaisessa vesimelonissa. Lykopeenitasot ovat meillä alhaisia verrattuina niihin maihin, joissa sydän- ja verisuoniongelmia on meitä vähemmän. v Varsinainen sydänjuoma - ja sen lisäksi kylmänä erityisen herkullinen myös ruokajuomana - on punaisista rypäleistä puristettu mehu. Rypälemehun on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitaudin vaaraa. Mehua olisi hyvä juoda 1-3 desilitraa päivässä. Rypäleessä on flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina ja vähentävät valtimonkovetustaudin vaaraa. Lisäksi siitä saa erittäin paljon kaliumia ja magnesiumia, joita sydän erityisesti tarvitsee.

    Kaikilla sipuleilla on suotuisia vaikutuksia verisuonistoon. Lisää sipulin, etenkin valko- ja punasipulin syöntiä.
  • Rentoudu! Jos olet usein stressissä ja ylikierroksissa työpäivän jälkeen, opettele jokin rentoutusmenetelmä. Viisasta on hankkia kasetti, jonka laittaa pyörimään kotiin tultuaan ja ottaa itselleen rentoutustuokion.
  • Nuku kylliksi! Monilla on erinomaisia kokemuksia iltapäivä- tai alkuiltaunosista. Jos ne nukkuu vähän tavanomaista pidempinä, saa vielä illalla virkeänä nauttia vapaa-ajasta. Se on paljon hauskempaa kuin uupuneena ja stressaantuneena zombiena puolinukuksissa roikkuminen ja kotitöissä raahustaminen. Stressikin antaa lepoa ainakin päiväunen ajaksi.
  • Jos tunnet outoja sydäntuntemuksia, kannattaa mennä lääkäriin. Jos oireet tuntuvat vakavilta, kannattaa mennä suoraan sairaalaan, sillä sydänasioissa aika ratkaisee paljon.
  • Yritä löytää mielenrauhaa ja lisätä kaikinpuolista henkistä hyvinvointia. Jos mieltäsi painaa jatkuvasti suru, ahdistus, huoli tai pelko tulevaisuudesta - mikä ei todellakaan ole harvinaista nykyaikana - puhu siiitä läheisillesi. Ellei se auta, hakeudu rohkeasti ammattiauttajan puheille keventämään mielesi ja näin myös sydämesi taakkaa.